Vrstvená cigánska pečienka je tradičný recept, ktorý nikdy nesklame. Šťavnaté bravčové mäso, dokonale ochutené a vrstvené s cibuľou, paprikou a slaninou, zaručene poteší každého gurmána. Mäso je po upečení krásne mäkké a vonia tak lákavo, že vôňa dosiahne až k vašim susedom!
Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, no zároveň pôsobí ako z luxusnej reštaurácie, vrstvená cigánska pečienka je pre vás tou pravou voľbou. S použitím čerstvých surovín a správnej kombinácie korenín dosiahnete dokonalý výsledok, ktorý si obľúbia všetci pri stole.
Vrstvená cigánska pečienka
Ingrediencie:
- 1 kg bravčových rezňov (hrúbka 5-7 mm)
- 100 g póru
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g cibule
- 100 g červenej papriky (čerstvej alebo pečenej)
- 200 g pancetty alebo slaniny
- 80 g syrovej nátierky (alebo taveného syra)
- 2 vetvičky rozmarínu
- 300 ml piva
- Šťava z polovice citróna
- 80 g masla
- Soľ a čierne korenie
- 4 lyžice olivového oleja
Postup prípravy:
- Príprava náplne:
- Pór nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Pridajte cesnak, syrovú nátierku, soľ a čierne korenie a rozmixujte na jemnú zmes.
- Príprava bravčových rezňov:
- Cibuľu, papriku a slaninu nakrájajte na kúsky.
- Pekáč vymažte olivovým olejom.
- Na bravčové rezne rozložte vrstvu cibule, papriky a slaniny, zakryte ďalším rezňom a pokračujte s vrstvami, až kým neminiete všetky suroviny. Každú vrstvu posoľte a okoreňte.
- Poslednú vrstvu prikryte porovou zmesou a slaninou.
- Zviazanie a pečenie:
- Cikánsku pečienku zviažte kuchynským špagátom, aby držala tvar.
- V pekáči pridajte rozmarín, zvyšok póru a cesnak. Polejte olivovým olejom.
- Pečte v rúre 50 minút pri teplote 220°C.
- Podliatie pivom:
- Po 50 minútach pečenia podlejte pivom a pečte ďalších 35 minút pri 200°C.
- Príprava omáčky:
- Zeleninu a výpek z pekáča preložte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte.
- Pridajte soľ, čierne korenie a maslo. Zmes miešajte, kým sa maslo neroztopí, a zložte z plameňa.
- Servírovanie:
- Cikánsku pečienku zabaľte do alobalu a nechajte chvíľu odpočívať.
- Odstráňte špagát, nakrájajte na plátky a polejte pripravenou omáčkou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Použite kvalitné bravčové mäso, najlepšie z lokálneho zdroja, pre lepšiu chuť.
- Syrovú nátierku môžete nahradiť jemným taveným syrom podľa vašej preferencie.
- Ak chcete pridať trochu pikantnosti, pridajte do syrovej nátierky štipku kajenského korenia.
- Pečienku môžete podávať s čerstvým pečivom alebo zemiakovou kašou.
Vrstvená cigánska pečienka – Video recept:
Vrstvená cigánska pečienka je jedlo, ktoré vás nikdy nesklame. Jeho príprava je jednoduchá, výsledok je však naozaj chutný a pôsobivý. Či už ho pripravujete na rodinnú oslavu, alebo len na bežný obed, toto jedlo si určite zamilujete.
Súvisiace články:
Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté
Bravčové kotlety na pive podľa nového receptu: Mäso je také jemné, že sa rozpadá na tanieri!
Fantastické bravčové rebrá so špeciálnou marinádou: Celá rodina si bude olizovať prsty
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa