Vrstvená cigánska pečienka: Recept, ktorý nikdy nesklame. Mäso je krásne mäkké, rozpadá sa na tanieri a vonia až k susedom!

Vrstvená cigánska pečienka
Vrstvená cigánska pečienka

Obsah receptu

Vrstvená cigánska pečienka je tradičný recept, ktorý nikdy nesklame. Šťavnaté bravčové mäso, dokonale ochutené a vrstvené s cibuľou, paprikou a slaninou, zaručene poteší každého gurmána. Mäso je po upečení krásne mäkké a vonia tak lákavo, že vôňa dosiahne až k vašim susedom!

Ak hľadáte recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, no zároveň pôsobí ako z luxusnej reštaurácie, vrstvená cigánska pečienka je pre vás tou pravou voľbou. S použitím čerstvých surovín a správnej kombinácie korenín dosiahnete dokonalý výsledok, ktorý si obľúbia všetci pri stole.

Vrstvená cigánska pečienka

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčových rezňov (hrúbka 5-7 mm)
  • 100 g póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g cibule
  • 100 g červenej papriky (čerstvej alebo pečenej)
  • 200 g pancetty alebo slaniny
  • 80 g syrovej nátierky (alebo taveného syra)
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 300 ml piva
  • Šťava z polovice citróna
  • 80 g masla
  • Soľ a čierne korenie
  • 4 lyžice olivového oleja

Postup prípravy:

  1. Príprava náplne:
    • Pór nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra. Pridajte cesnak, syrovú nátierku, soľ a čierne korenie a rozmixujte na jemnú zmes.
  2. Príprava bravčových rezňov:
    • Cibuľu, papriku a slaninu nakrájajte na kúsky.
    • Pekáč vymažte olivovým olejom.
    • Na bravčové rezne rozložte vrstvu cibule, papriky a slaniny, zakryte ďalším rezňom a pokračujte s vrstvami, až kým neminiete všetky suroviny. Každú vrstvu posoľte a okoreňte.
    • Poslednú vrstvu prikryte porovou zmesou a slaninou.
  3. Zviazanie a pečenie:
    • Cikánsku pečienku zviažte kuchynským špagátom, aby držala tvar.
    • V pekáči pridajte rozmarín, zvyšok póru a cesnak. Polejte olivovým olejom.
    • Pečte v rúre 50 minút pri teplote 220°C.
  4. Podliatie pivom:
    • Po 50 minútach pečenia podlejte pivom a pečte ďalších 35 minút pri 200°C.
  5. Príprava omáčky:
    • Zeleninu a výpek z pekáča preložte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte.
    • Pridajte soľ, čierne korenie a maslo. Zmes miešajte, kým sa maslo neroztopí, a zložte z plameňa.
  6. Servírovanie:
    • Cikánsku pečienku zabaľte do alobalu a nechajte chvíľu odpočívať.
    • Odstráňte špagát, nakrájajte na plátky a polejte pripravenou omáčkou.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Použite kvalitné bravčové mäso, najlepšie z lokálneho zdroja, pre lepšiu chuť.
  • Syrovú nátierku môžete nahradiť jemným taveným syrom podľa vašej preferencie.
  • Ak chcete pridať trochu pikantnosti, pridajte do syrovej nátierky štipku kajenského korenia.
  • Pečienku môžete podávať s čerstvým pečivom alebo zemiakovou kašou.

Vrstvená cigánska pečienka – Video recept:

Vrstvená cigánska pečienka je jedlo, ktoré vás nikdy nesklame. Jeho príprava je jednoduchá, výsledok je však naozaj chutný a pôsobivý. Či už ho pripravujete na rodinnú oslavu, alebo len na bežný obed, toto jedlo si určite zamilujete.

Súvisiace články:

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

Bravčové kotlety na pive podľa nového receptu: Mäso je také jemné, že sa rozpadá na tanieri!

Fantastické bravčové rebrá so špeciálnou marinádou: Celá rodina si bude olizovať prsty


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty