Túžite po poctivom domácom kečupe, ktorý svojou vôňou a chuťou prekoná všetky kupované verzie? Potom ste na správnom mieste! Tento recept na voňavý domáci kečup s exotickým nádychom kardamómu a ďalších korenín chutí presne tak, ako si ho pamätáme od našich babičiek – plný zrelých paradajok, jemne sladkokyslý a dokonale dochutený. Hoci príprava si vyžaduje trochu času, samotný postup je jednoduchý a výsledok v podobe niekoľkých pohárov tejto červenej dobroty rozhodne stojí za to!
Domáci kečup je nielen chutnejší, ale aj zdravší, pretože presne viete, čo obsahuje. Žiadne zbytočné konzervanty či umelé dochucovadlá, len čistá chuť paradajok, jabĺk a starostlivo vybraných korenín. Tento kečup je fantastický nielen ku hranolčekom či grilovanému mäsu, ale skvele dochutí aj rôzne omáčky, guláše alebo domáce burgre. Pripravte si ho s nami a objavte čaro pravého domáceho kečupu!
- Počet pohárov: cca 12 menších pohárov (každý s objemom cca 200-250 ml)
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 45-60 minút
- Čas varenia: cca 30 minút
- Čas sterilizácie: 30-35 minút
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na prípravu domáceho kečupu budeme potrebovať:
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 3000 g zrelých, mäsitých paradajok
- 1 ks väčšieho jablka (napr. sladkokyslej odrody, ošúpaného)
- 150 ml jablčného octu
- 1 PL paradajkového pretlaku (koncentrovaného)
- cca 60-70 g hnedého cukru (trstinového, množstvo upravte podľa sladkosti paradajok a jabĺk)
- 2 ČL soli
- cca 10-12 ks celých klinčekov
- 5 ks celých zelených kardamómových strukov (jemne roztlačených)
- štipka čerstvo strúhaného muškátového orieška (alebo podľa chuti)
- 1 ks celej škorice (tyčinka)
- 2 ČL sladkej mletej papriky
- čierne korenie (čerstvo mleté, podľa chuti)
- 1 ks bobkového listu
Postup prípravy
Príprava základných surovín:
- Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak môžeme prelisovať alebo tiež nasekať najemno.
- Paradajky dôkladne umyjeme, odstránime z nich zelené časti okolo stopky a nakrájame ich na menšie kúsky alebo štvrtky.
- Jablko umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nahrubo ho nastrúhame.
Varenie aromatického paradajkového základu:
- Vo väčšom hrnci s hrubším dnom rozohrejeme na strednom plameni olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujeme dosklovita (približne 2-3 minúty).
- K orestovanej cibuli pridáme pripravený cesnak a restujeme spolu ďalšiu pol minútu, len kým sa cesnak pekne nerozvonia. Dôležité: Dávame pozor, aby cesnak nezhorel, inak by zhorkol.
- Následne do hrnca pridáme nakrájané paradajky. Všetko dôkladne premiešame a za občasného miešania opekáme ďalšie 3 minúty, aby paradajky pustili šťavu.
- K paradajkovej zmesi vmiešame nastrúhané jablko. Za stáleho miešania varíme ďalšiu 1 minútu.
- Potom do hrnca pridáme jablkový ocot, hnedý cukor a paradajkový pretlak. Všetko dobre premiešame.
Dochutenie koreninami a pomalé varenie:
- Zmes privedieme k varu a za občasného miešania varíme približne 3 minúty.
- Následne kečupový základ ochutíme: pridáme 2 ČL soli, celé klinčeky, jemne roztlačené kardamómové struky, celú škoricu, bobkový list, štipku čerstvo strúhaného muškátového orieška, sladkú mletú papriku a čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti).
- Všetky ingrediencie znova dôkladne premiešame. Hrniec prikryjeme pokrievkou, znížime plameň na minimum a necháme kečup pomaly variť (jemne prebublávať) približne 20 minút. Počas varenia občas premiešame, aby sa zmes nepripaľovala ku dnu. Toto pomalé varenie je dôležité pre rozvinutie všetkých chutí.
Mixovanie, plnenie a sterilizácia pre dlhú trvanlivosť:
- Po 20 minútach pomalého varenia hrniec odstavíme z ohňa. Zo zmesi opatrne vyberieme všetky väčšie a tvrdé koreniny – teda celú škoricu, bobkový list, klinčeky a kardamómové struky.
- Mierne vychladnutú zmes prelejeme do nádoby od mixéra (alebo použijeme ponorný mixér priamo v hrnci, ak je dostatočne vychladnutá) a rozmixujeme ju dohladka na jemný kečup.
- Pripravíme si dokonale čisté a sterilizované menšie poháre (cca 12 ks s objemom 200-250 ml) a sterilizované viečka. Dôležité: Dôkladná sterilizácia pohárov a viečok je nevyhnutná pre dlhú trvanlivosť kečupu.
- Horúcim rozmixovaným kečupom ihneď plníme pripravené sterilizované poháre, približne 1 cm pod okraj. Okraje pohárov dôkladne očistíme.
- Poháre pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- Naplnené poháre poukladáme na hlbší plech na pečenie. Na dno plechu nalejeme trochu horúcej vody (cca do výšky 1-2 cm – pomáha to vytvoriť paru a rovnomernejšie prehrievanie).
- Plech s pohármi vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a sterilizujeme 30–35 minút.
- Po uplynutí doby sterilizácie rúru vypneme, dvierka mierne pootvoríme a poháre necháme v rúre ešte chvíľu postáť (cca 10-15 minút). Potom ich opatrne vyberieme.
- Horúce poháre poukladáme na utierku alebo drevenú dosku (nie na studený povrch, aby nepraskli), prikryjeme ich ďalšou čistou utierkou alebo dekou a necháme ich úplne vychladnúť, ideálne do nasledujúceho dňa. Počas chladnutia by sa viečka mali pevne “chytiť” (preliačiť dovnútra).
- Vychladnuté poháre skontrolujeme, či viečka držia. Označíme ich etiketou s dátumom prípravy.
Videorecept
Tipy
- Pre najlepšiu chuť kečupu vyberám naozaj zrelé, sladké a mäsité paradajky. Skvelé sú napríklad odrody San Marzano alebo iné podlhovasté typy, ktoré majú menej semienok a vody.
- Množstvo cukru a octu si vždy prispôsobujem podľa sladkosti použitých paradajok a jabĺk, a tiež podľa vlastných chuťových preferencií. Nebojím sa ochutnávať a dolaďovať. Ak chcem červenšiu farbu kečupu, môžem pridať o lyžicu či dve viac paradajkového pretlaku.
- Ak mám rád pikantnejší kečup, môžem pridať do základu aj jednu alebo dve nadrobno nasekané chilli papričky (spolu s cibuľou a cesnakom), alebo na záver do hotového kečupu primiešať trochu mletého chilli či kajenského korenia.
- Domáci kečup skladujem na chladnom, tmavom a suchom mieste (napríklad v pivnici alebo komore). Správne pripravený a sterilizovaný vydrží aj niekoľko mesiacov. Po otvorení pohára kečup uchovávam v chladničke a snažím sa ho spotrebovať čo najrýchlejšie, ideálne do 1-2 týždňov.
Tento voňavý domáci kečup s kardamómom je skutočným dôkazom toho, že tie najlepšie chute často pochádzajú z vlastnej kuchyne. Jeho príprava je malým dobrodružstvom s úžasným výsledkom!
Recept je inšpirovaný verziou od Zdravé recepty, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.