Ak milujete jablkovú štrúdľu, ale desíte sa zdĺhavej prípravy a ťahania cesta, tento recept je pre vás ako stvorený. Ricottové cesto je moja absolútna záchrana – je hotové za pár minút, neobsahuje droždie a výsledok je úžasne vláčny, šťavnatý a vôbec nie suchý.
Je to dokonalá jesenná pochúťka ku káve alebo čaju, ktorá prevonia celý dom škoricou a pomarančom. Nepotrebujete žiadne zložité postupy, len zmiešať suroviny, naplniť a upiecť. Tak poďme na to!
Ako sa robí rýchla štrúdľa z ricotty?
Celé kúzlo je v ceste. Zmiešajte ricottu, vajce, cukor, olej, mlieko a múku s kypriacim práškom. Cesto vyvaľkajte, potrite marmeládou a hlavne posypte drvenými sušienkami (tie zabránia rozmočeniu). Pridajte ochutenú jablkovo-orechovú plnku, zrolujte a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 35 min
- Počet porcií: 1 závin (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 225 kcal/rez
- Trend: Rýchly dezert / Bez kysnutia
Potrebujeme
Ricottové cesto
- 300 g hladkej múky (preosiatej)
- 150 g syra ricotta
- 1 vajce
- 60 g kryštálového cukru
- 40 g mlieka
- 40 g slnečnicového oleja
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (16 g)
- kôra z 1 BIO pomaranča
Jablková plnka
- 2 ks väčších jabĺk (kyslejších)
- 50–60 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
- 1 hrsť hrozienok (voliteľné)
- šťava z 1 pomaranča
- 2 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 1 ČL mletej škorice
- 2–3 ks maslových sušienok (na rozdrvenie)
- marhuľová marmeláda (na potretie cesta)
Postup prípravy
- Cesto: Vo veľkej mise metličkou vyšľahajte ricottu, 60 g cukru a vajce.
- Pridajte mlieko, slnečnicový olej a čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru. Všetko spolu prešľahajte.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes pridajte k tekutej a rýchlo vypracujte (vareškou alebo rukami) na hladké, jemne lepivé cesto. Nemiešajte ho pridlho.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte ho na linke odpočívať, kým si pripravíte plnku.
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
- Plnka: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky.
- Vo väčšej mise zmiešajte nakrájané jablká, nahrubo nasekané vlašské orechy, hrozienka (ak používate), mletú škoricu a 2 lyžice cukru.
- Vytlačte šťavu z celého pomaranča (ktorého kôru ste použili do cesta) a prilejte ju k jablkám. Dobre premiešajte.
- Skladanie: Odpočinuté cesto preložte na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Vyvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm.
- Celý plát cesta (okrem okrajov) potrite tenkou vrstvou marhuľovej marmelády.
- Maslové sušienky rukou alebo valčekom rozdrvte a omrvinkami posypte celú marmeládu. Toto je dôležitý trik – sušienky nasajú prebytočnú šťavu z jabĺk a cesto sa nerozmočí.
- Na sušienky rovnomerne rozložte celú jablkovo-orechovú plnku (aj so šťavou).
- Cesto opatrne, ale pevne zrolujte (ako klasickú štrúdľu). Okraje a konce dobre pritlačte.
- Štrúdľu opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol.
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 35 minút, alebo kým nemá krásnu zlatohnedú farbu.
- Pred krájaním nechajte štrúdľu úplne vychladnúť. Pred podávaním ju husto posypte práškovým cukrom, ktorý môžete zmiešať so štipkou škorice.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte sušienky: Rozdrvené sušienky (alebo piškóty, či strúhanka) pod plnkou sú najdôležitejší trik. Ricottové cesto je mäkké a jablká s pomarančovou šťavou pustia veľa tekutiny. Omrvinky vytvoria ochrannú bariéru a nasajú vlhkosť, takže spodok cesta zostane vláčny, ale nie rozmočený.
- Nebojte sa kypriaceho prášku: Množstvo 16 g (čo je viac ako štandardný balíček) sa môže zdať vysoké, ale je správne. Ricotta a olej robia cesto ťažkým, takže potrebuje naozaj silný “motor”, aby sa v rúre pekne nadvihlo a nebolo príliš hutné.
Jednoduché variácie
- Tvarohové cesto: Ak nemáte po ruke ricottu, môžete ju bez problémov nahradiť jemným krémovým tvarohom (nie hrudkovitým). Postup je úplne rovnaký.
- Maková plnka: Toto cesto je fantastické aj s klasickou makovou alebo orechovou plnkou (pripravenou sparením mlieka, cukru a maku/orechov).
Záver
Táto štrúdľa je neuveriteľne vláčna a voňavá. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a cesto zvlhne od plnky.
Recept vychádza z verzie od Tutti a Tavola, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.