Search

Vláčne cesto z ricotty plnené jablkami, orechmi a škoricou: Rýchla štrúdľa bez kysnutia

rýchla jablková štrúdľa
rýchla jablková štrúdľa

Obsah receptu

Publikované: 15. septembra 2025, 07:30

Ak milujete jablkovú štrúdľu, ale desíte sa zdĺhavej prípravy a ťahania cesta, tento recept je pre vás ako stvorený. Ricottové cesto je moja absolútna záchrana – je hotové za pár minút, neobsahuje droždie a výsledok je úžasne vláčny, šťavnatý a vôbec nie suchý.

Je to dokonalá jesenná pochúťka ku káve alebo čaju, ktorá prevonia celý dom škoricou a pomarančom. Nepotrebujete žiadne zložité postupy, len zmiešať suroviny, naplniť a upiecť. Tak poďme na to!

Ako sa robí rýchla štrúdľa z ricotty?

Celé kúzlo je v ceste. Zmiešajte ricottu, vajce, cukor, olej, mlieko a múku s kypriacim práškom. Cesto vyvaľkajte, potrite marmeládou a hlavne posypte drvenými sušienkami (tie zabránia rozmočeniu). Pridajte ochutenú jablkovo-orechovú plnku, zrolujte a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 35 min
  • Počet porcií: 1 závin (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 225 kcal/rez
  • Trend: Rýchly dezert / Bez kysnutia

Potrebujeme

Ricottové cesto

  • 300 g hladkej múky (preosiatej)
  • 150 g syra ricotta
  • 1 vajce
  • 60 g kryštálového cukru
  • 40 g mlieka
  • 40 g slnečnicového oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (16 g)
  • kôra z 1 BIO pomaranča

Jablková plnka

  • 2 ks väčších jabĺk (kyslejších)
  • 50–60 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 1 hrsť hrozienok (voliteľné)
  • šťava z 1 pomaranča
  • 2 PL kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2–3 ks maslových sušienok (na rozdrvenie)
  • marhuľová marmeláda (na potretie cesta)

Postup prípravy

  1. Cesto: Vo veľkej mise metličkou vyšľahajte ricottu, 60 g cukru a vajce.
  2. Pridajte mlieko, slnečnicový olej a čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru. Všetko spolu prešľahajte.
  3. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku a kypriaci prášok.
  4. Sypkú zmes pridajte k tekutej a rýchlo vypracujte (vareškou alebo rukami) na hladké, jemne lepivé cesto. Nemiešajte ho pridlho.
  5. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho na linke odpočívať, kým si pripravíte plnku.
  6. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
  7. Plnka: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky.
  8. Vo väčšej mise zmiešajte nakrájané jablká, nahrubo nasekané vlašské orechy, hrozienka (ak používate), mletú škoricu a 2 lyžice cukru.
  9. Vytlačte šťavu z celého pomaranča (ktorého kôru ste použili do cesta) a prilejte ju k jablkám. Dobre premiešajte.
  10. Skladanie: Odpočinuté cesto preložte na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Vyvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm.
  11. Celý plát cesta (okrem okrajov) potrite tenkou vrstvou marhuľovej marmelády.
  12. Maslové sušienky rukou alebo valčekom rozdrvte a omrvinkami posypte celú marmeládu. Toto je dôležitý trik – sušienky nasajú prebytočnú šťavu z jabĺk a cesto sa nerozmočí.
  13. Na sušienky rovnomerne rozložte celú jablkovo-orechovú plnku (aj so šťavou).
  14. Cesto opatrne, ale pevne zrolujte (ako klasickú štrúdľu). Okraje a konce dobre pritlačte.
  15. Štrúdľu opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol.
  16. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 35 minút, alebo kým nemá krásnu zlatohnedú farbu.
  17. Pred krájaním nechajte štrúdľu úplne vychladnúť. Pred podávaním ju husto posypte práškovým cukrom, ktorý môžete zmiešať so štipkou škorice.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte sušienky: Rozdrvené sušienky (alebo piškóty, či strúhanka) pod plnkou sú najdôležitejší trik. Ricottové cesto je mäkké a jablká s pomarančovou šťavou pustia veľa tekutiny. Omrvinky vytvoria ochrannú bariéru a nasajú vlhkosť, takže spodok cesta zostane vláčny, ale nie rozmočený.
  2. Nebojte sa kypriaceho prášku: Množstvo 16 g (čo je viac ako štandardný balíček) sa môže zdať vysoké, ale je správne. Ricotta a olej robia cesto ťažkým, takže potrebuje naozaj silný “motor”, aby sa v rúre pekne nadvihlo a nebolo príliš hutné.

Jednoduché variácie

  • Tvarohové cesto: Ak nemáte po ruke ricottu, môžete ju bez problémov nahradiť jemným krémovým tvarohom (nie hrudkovitým). Postup je úplne rovnaký.
  • Maková plnka: Toto cesto je fantastické aj s klasickou makovou alebo orechovou plnkou (pripravenou sparením mlieka, cukru a maku/orechov).

Záver

Táto štrúdľa je neuveriteľne vláčna a voňavá. Najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a cesto zvlhne od plnky.

Recept vychádza z verzie od Tutti a Tavola, upravila, opravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty