Vláčna jablková štrúdľa z ricottového cesta (bez kysnutia)
Ak milujete jablkovú štrúdľu, ale desíte sa prípravy ťahaného cesta, tento recept je pre vás. Ricottové cesto je moja záchrana – je hotové za pár minút, neobsahuje droždie a výsledok je úžasne vláčny, vôbec nie suchý.
1. Cesto: Vo veľkej mise metličkou vyšľahajte ricottu, 60 g cukru a vajce.
2. Pridajte mlieko, slnečnicový olej a čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru. Všetko spolu prešľahajte.
3. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku a kypriaci prášok.
4. Sypkú zmes pridajte k tekutej a rýchlo vypracujte (vareškou alebo rukami) na hladké, jemne lepivé cesto. Nemiešajte ho pridlho.
5. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho na linke odpočívať, kým si pripravíte plnku.
6. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
7. Plnka: Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky.
8. Vo väčšej mise zmiešajte nakrájané jablká, nahrubo nasekané vlašské orechy, hrozienka (ak používate), mletú škoricu a 2 lyžice cukru.
9. Vytlačte šťavu z celého pomaranča (ktorého kôru ste použili do cesta) a prilejte ju k jablkám. Dobre premiešajte.
10. Skladanie: Odpočinuté cesto preložte na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Vyvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm.
11. Celý plát cesta (okrem okrajov) potrite tenkou vrstvou marhuľovej marmelády.
12. Maslové sušienky rukou alebo valčekom rozdrvte a omrvinkami posypte celú marmeládu. Toto je dôležitý trik – sušienky nasajú prebytočnú šťavu z jabĺk a cesto sa nerozmočí.
13. Na sušienky rovnomerne rozložte celú jablkovo-orechovú plnku (aj so šťavou).
14. Cesto opatrne, ale pevne zrolujte (ako klasickú štrúdľu). Okraje a konce dobre pritlačte.
15. Štrúdľu opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, spojom nadol.
16. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 35 minút, alebo kým nemá krásnu zlatohnedú farbu.
17. Pred krájaním nechajte štrúdľu úplne vychladnúť. Pred podávaním ju husto posypte práškovým cukrom, ktorý môžete zmiešať so štipkou škorice.
Poznámky
1. Nevynechajte sušienky: Rozdrvené sušienky (alebo piškóty, či strúhanka) pod plnkou sú najdôležitejší trik. Ricottové cesto je mäkké a jablká s pomarančovou šťavou pustia veľa tekutiny. Omrvinky vytvoria ochrannú bariéru a nasajú vlhkosť, takže spodok cesta zostane vláčny, ale nie rozmočený.2. Nebojte sa kypriaceho prášku: Množstvo 16 g (čo je viac ako štandardný balíček) sa môže zdať vysoké, ale je správne. Ricotta a olej robia cesto ťažkým, takže potrebuje naozaj silný "motor", aby sa v rúre pekne nadvihlo a nebolo príliš hutné.Jednoduché variácie:Tvarohové cesto: Ak nemáte ricottu, môžete ju nahradiť jemným, krémovým tvarohom (nie hrudkovitým). Postup je rovnaký.Maková plnka: Toto cesto je fantastické aj s klasickou makovou alebo orechovou plnkou (pripravenou sparením mlieka, cukru a maku/orechov).