Táto bábovka je pre mňa stelesnením domácej pohody. Je presne taká, akú si pamätám z detstva – neuveriteľne vláčna, nadýchaná a plná sladkých hrozienok. Vďaka jogurtu a oleju nikdy nie je suchá a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý.
Celé kúzlo spočíva v zmiešaní pár surovín v jednej miske. Prezradím vám aj jednoduchý trik, vďaka ktorému sa vám hrozienka nikdy neusadia na dne formy. Upečiete si ju so mnou?
Ako upiecť vláčnu jogurtovú bábovku?
Vajcia vyšľahajte s cukrom. Postupne pridajte jogurt, mlieko a olej. Nakoniec zľahka vmiešajte múku s kypriacim práškom a hrozienka obalené v múke. Upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas pečenia: 40 min
- Počet porcií: 1 bábovka (cca 16 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 160 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč
Potrebujeme
pre bábovkovú formu s priemerom 22-24 cm
- 2 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 100 g bieleho jogurtu
- 100 ml mlieka
- 80 ml rastlinného oleja
- 180 g hladkej múky (+ 1 ČL na obalenie hrozienok)
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
- 50 g hrozienok
- 1 štipka soli
- maslo a polohrubá múka na vysypanie formy
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu dôkladne vymažte zmäknutým maslom a vysypte polohrubou múkou.
- Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej peny.
- Postupne prilejte a zašľahajte jogurt, mlieko, olej a pridajte štipku soli.
- V malej miske obaľte hrozienka v jednej čajovej lyžičke hladkej múky.
- Do tekutého základu preosejte zvyšnú múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja.
- Nakoniec do cesta jemne vmiešajte obalené hrozienka.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je bábovka prepečená.
- Upečenú bábovku nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Aby sa hrozienka neprepadli: Kľúčom k úspechu je jednoduchý trik – hrozienka pred pridaním do cesta vždy obaľte v troche múky. Múka ich obalí a zabráni im klesnúť počas pečenia na dno.
- Dokonalé vyklopenie bábovky: Formu na bábovku vždy poctivo vymažte zmäknutým (nie tekutým) maslom a dbajte na to, aby sa dostalo do všetkých záhybov. Následne ju vysypte polohrubou alebo hrubou múkou.
Jednoduché variácie
- Mramorová bábovka: Pred pridaním hrozienok odoberte tretinu cesta a vmiešajte do nej lyžicu kakaa. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto.
- S kúskami čokolády: Namiesto hrozienok alebo spolu s nimi pridajte do cesta 50 g nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov.
Bábovku môžete pred podávaním potrieť obľúbenou marmeládou a posypať kokosom, alebo ju len jednoducho poprášiť práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie od Ricette arabe facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
