Search

Vláčna jogurtová bábovka s hrozienkami: Overený recept, ktorý zvládne aj úplný začiatočník

Vláčna jogurtová bábovka s hrozienkami
Vláčna jogurtová bábovka s hrozienkami

Obsah receptu

Publikované: 12. októbra 2025, 08:00

Táto bábovka je pre mňa stelesnením domácej pohody. Je presne taká, akú si pamätám z detstva – neuveriteľne vláčna, nadýchaná a plná sladkých hrozienok. Vďaka jogurtu a oleju nikdy nie je suchá a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý.

Celé kúzlo spočíva v zmiešaní pár surovín v jednej miske. Prezradím vám aj jednoduchý trik, vďaka ktorému sa vám hrozienka nikdy neusadia na dne formy. Upečiete si ju so mnou?

Ako upiecť vláčnu jogurtovú bábovku?

Vajcia vyšľahajte s cukrom. Postupne pridajte jogurt, mlieko a olej. Nakoniec zľahka vmiešajte múku s kypriacim práškom a hrozienka obalené v múke. Upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas pečenia: 40 min
  • Počet porcií: 1 bábovka (cca 16 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 160 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč

Potrebujeme

pre bábovkovú formu s priemerom 22-24 cm

  • 2 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 100 ml mlieka
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 180 g hladkej múky (+ 1 ČL na obalenie hrozienok)
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 50 g hrozienok
  • 1 štipka soli
  • maslo a polohrubá múka na vysypanie formy

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Bábovkovú formu dôkladne vymažte zmäknutým maslom a vysypte polohrubou múkou.
  2. Vo väčšej miske vyšľahajte metličkou celé vajcia s oboma druhmi cukru do svetlej peny.
  3. Postupne prilejte a zašľahajte jogurt, mlieko, olej a pridajte štipku soli.
  4. V malej miske obaľte hrozienka v jednej čajovej lyžičke hladkej múky.
  5. Do tekutého základu preosejte zvyšnú múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja.
  6. Nakoniec do cesta jemne vmiešajte obalené hrozienka.
  7. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je bábovka prepečená.
  8. Upečenú bábovku nechajte asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby sa hrozienka neprepadli: Kľúčom k úspechu je jednoduchý trik – hrozienka pred pridaním do cesta vždy obaľte v troche múky. Múka ich obalí a zabráni im klesnúť počas pečenia na dno.
  2. Dokonalé vyklopenie bábovky: Formu na bábovku vždy poctivo vymažte zmäknutým (nie tekutým) maslom a dbajte na to, aby sa dostalo do všetkých záhybov. Následne ju vysypte polohrubou alebo hrubou múkou.

Jednoduché variácie

  • Mramorová bábovka: Pred pridaním hrozienok odoberte tretinu cesta a vmiešajte do nej lyžicu kakaa. Do formy potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto.
  • S kúskami čokolády: Namiesto hrozienok alebo spolu s nimi pridajte do cesta 50 g nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových kúskov.

Bábovku môžete pred podávaním potrieť obľúbenou marmeládou a posypať kokosom, alebo ju len jednoducho poprášiť práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie od Ricette arabe facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty