Tento rok vymeňte klasiku za niečo špeciálne. Tieto kakaové medovníky (tmavé perníčky) majú nádhernú farbu, intenzívnu chuť korenín a na rozdiel od klasiky ich zdobíme super-rýchlou polevou bez surových vajec. Dokonalý vizuálny kontrast, ktorý na vianočnom stole okamžite zaujme.
Máte strach, že medovníky budú tvrdé alebo sa poleva nepodarí? Žiadne obavy. Tento recept je “blbuvzdorný”, cesto sa nelepí a vďaka kakau a citrónovej kôre chutia tieto hviezdičky naozaj sviatočne. Pustite si koledy, ideme na to!
Rýchly prehľad
- Čo to je: Kakaová variácia vianočných perníčkov s mliečnou glazúrou.
- Tajný trik: Kombinácia kakaa a citrónovej kôry pre hlbokú chuť a sviežosť.
- Cena/Čas: Lacné suroviny, hotové do 45 minút.
- Základné info:
- 🕒 Príprava: 35 min
- 🔥 Pečenie: 10 min
- 🍴 Počet: cca 40-50 kusov (podľa veľkosti)
- 💪 Náročnosť: Ľahká
- 🔥 Kalórie: cca 110 kcal / kus
- 📈 Trend: #CocoaGingerbread
Potrebujeme
Mokré suroviny:
- 100 g zmäknutého masla (cca ½ hrnčeka)
- 200 g kryštálového cukru (1 hrnček)
- 1 PL vanilkového extraktu
- 1 celé vajce + 1 žĺtok
- 100 g medu (cca ⅓ hrnčeka)
- 3 PL mlieka (na doladenie hustoty cesta)
Suché suroviny:
- 480 g hladkej múky (4 hrnčeky)
- 2 PL kakaa (kvalitného, tmavého)
- 1 a ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- Kôra z 1 citróna (jemne nastrúhaná)
Koreniny:
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- ½ ČL mletých klinčekov
- ½ ČL mletého zázvoru
- Štipka kardamónu
- Štipka muškátového orieška
Na zdobenie (Cukrová glazúra):
- 200 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 až 2 PL plnotučného mlieka
Postup prípravy
- Vymiešajte maslový základ: V miske spojte zmäknuté maslo, cukor a vanilku. Miešajte, kým zmes nie je krásne nadýchaná. Potom zašľahajte celé vajce, žĺtok a nakoniec med.
- Pripravte suchú zmes: V druhej nádobe metličkou premiešajte múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a všetky voňavé koreniny.
- Spojte cesto: Do mokrej zmesi postupne zapracujte suché suroviny a nastrúhanú citrónovú kôru. Počas miesenia pridávajte po lyžiciach mlieko (cca 3 PL), aby sa hmota spojila.
- Mieste len krátko: Cesto vyklopte na dosku a ručne mieste len dovtedy, kým nebude hladké. Pozor: Nemieste dlho, inak budú medovníky po upečení tvrdé!
- Vaľkanie a tvary: Cesto vyvaľkajte na hrúbku 5 mm. Vykrajujte hviezdičky, stromčeky či srdiečka a ukladajte ich na plech s papierom na pečenie. (Zvyšky znova spojte a vyvaľkajte).
- Pečenie: Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C presne 10 minút. Dlhšie nepečte, vysušili by sa. Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Blesková poleva: Práškový cukor vymiešajte s mliekom dohladka. Mlieko pridávajte po kvapkách – poleva musí byť hustá, aby sa neroztekala. Ozdobte cukrárskym vreckom.
Videorecept
Tipy na záver
- Cesto sa lepí? Ak je v kuchyni príliš teplo a cesto sa lepí na ruky, zabaľte ho do fólie a šupnite na 30 minút do chladničky. Maslo stuhne a bude sa s ním pracovať jedna báseň.
- Konzistencia polevy: Toto nie je bielková poleva, schne rýchlejšie a je polopriesvitná. Ak je príliš riedka, pridajte cukor. Ak hustá, pridajte doslova pol lyžičky mlieka.
Variácie
- Luxusná verzia: Namiesto kreslenia čiar namočte polovicu každého medovníka do roztopenej bielej čokolády. Kontrast tmavej sušienky a bielej čokolády je fantastický.
- Pre dospelých: Do polevy pridajte kvapku rumu alebo citrónovej šťavy namiesto mlieka.
Časté otázky (FAQ)
Kedy zmäknú? Tieto medovníky sú typu “cookies” (sušienkové), takže sú po upečení skôr krehké. Ak ich chcete mäkké, skladujte ich v uzavretej dóze s kúskom chablíka alebo rozkrojeného jablka.
Môžem cesto pripraviť vopred? Áno, surové cesto vydrží v chladničke zabalené vo fólii aj 2-3 dni. Pred vaľkaním ho však nechajte povoľiť pri izbovej teplote.
Naservírujte ich na pekný podnos a sledujte, ako miznú.
Recept od Recipes from Bakery pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Neodolateľný orieškový koláčik s medom: Zostane čerstvý až 10 dní!
- Dvojfarebné rezy na Vianoce bez masla: Vyzerajú zložito, no zvládne ich každý – len 4 vajcia
- Tieto maslové sušienky pečiem stále: Kvetinkové koláčiky (bez vajec), po ktorých sa zapráši
- Osviežujúca citrónová torta bez pečenia
- Lahodné osvieženie počas leta: Jednoduchý grécky šalát!
