Vegetariánska šošovicová polievka je nielen výdatná, ale aj plná vitamínov a bielkovín. Tento jednoduchý recept vám prináša lahodnú a výživnú polievku, ktorá vás zahreje a posilní imunitu v chladnejších dňoch.
Ak hľadáte ľahký a chutný recept na vegetariánsku polievku, šošovicová polievka je správna voľba. Kombinácia zeleniny, korenín a šošovice vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší každého milovníka zdravých jedál.
Vegetariánska šošovicová polievka
Ingrediencie:
- 500 g šošovice
- 6 paradajok
- 2 litre zeleninového vývaru
- 5 zemiakov
- 2 veľké chilli papričky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 4 lyžice olivového oleja
- 7 mrkví
- 2 zväzky petržlenovej vňate
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 póry
- 2 stonky zeleru
- 1 polievková lyžica octu
Korenie:
- 2 bobkové listy
- 10 klinčekov
- 1 vrchovatá čajová lyžička chilli vločiek
- 1 vrchovatá čajová lyžička tymiánu
- 1 vrchovatá čajová lyžička majoránky
- 1 vrchovatá čajová lyžička čierneho korenia
Postup prípravy:
- Mrkvu nakrájajte na plátky a odložte bokom.
- Jednu z cibúľ nakrájajte na malé kocky. Do druhej cibule urobte 10 dier a vložte do nich klinčeky.
- Cesnak prelisujte. Z chilli papričiek odstráňte semienka, nakrájajte ich na malé kocky a dajte bokom.
- Jarnú cibuľku nakrájajte na malé kúsky.
- Pór nakrájajte na malé kúsky a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetok piesok medzi listami.
- Zo stoniek zeleru odstráňte vrchné listy, nakrájajte ich na malé kúsky a odložte bokom.
- Paradajky nakrájajte na malé kúsky a odložte bokom.
- Petržlenovú vňať a zelerové listy nakrájajte nadrobno a tiež ich odložte bokom.
- Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na kúsky.
- Všetko krájanie máte za sebou, teraz je čas na varenie.
- Do veľkej panvice nalejte olivový olej a rozohrejte ho.
- Pridajte prelisovaný cesnak a krátko ho orestujte.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a chilli papričku, dobre orestujte.
- Do panvice pridajte paradajky a tiež ich krátko orestujte.
- Pridajte koreniny (bobkové listy, chilli vločky, tymián, majoránku a korenie) a všetko dobre premiešajte.
- Pridajte umytú šošovicu a zalejte ju zeleninovým vývarom.
- Pridajte cibuľu s klinčekmi a bobkové listy. Varte približne 20 minút a občas premiešajte, aby sa nič nepripálilo.
- Z času na čas skontrolujte, či je šošovica takmer uvarená.
- Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler a zemiaky. Varte ďalších 10 – 15 minút, kým nie sú al dente.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte pór a varte asi 5 minút.
- Skúste kúsok zemiaka a mrkvy, aby ste zistili, či sú dostatočne mäkké.
- Vyberte cibuľu s klinčekmi a bobkové listy z panvice.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku. Povaríme ešte pár minút.
- Odstráňte panvicu z varnej dosky a pridajte ocot. Všetko dobre premiešajte.
Tipy:
- Pre pikantnejšiu verziu pridajte viac chilli papričiek alebo štipku kajenského korenia.
- Pre jemnejšiu chuť môžete časť šošovice rozmixovať a pridať späť do polievky, aby získala hustejšiu konzistenciu.
Vegetariánska šošovicová polievka – Video recept:
Táto vegetariánska šošovicová polievka je skvelým spôsobom, ako si vychutnať teplé a výživné jedlo plné vitamínov. Je ľahká na prípravu a dá sa prispôsobiť podľa vašich chutí. Určite sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička.
Súvisiace články:
Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!
Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob – Chutí naozaj výborne!
Lahodná jesenná kuracia polievka, ktorú si zamiluje každý: Lacná, rýchla a nasýti celú rodinu
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty