Vegetariánska šošovicová polievka, ktorá zahreje a posilní imunitu – Lahodná, plná bielkovín a vitamínov

Vegetariánska šošovicová polievka
Vegetariánska šošovicová polievka

Obsah receptu

Vegetariánska šošovicová polievka je nielen výdatná, ale aj plná vitamínov a bielkovín. Tento jednoduchý recept vám prináša lahodnú a výživnú polievku, ktorá vás zahreje a posilní imunitu v chladnejších dňoch.

Ak hľadáte ľahký a chutný recept na vegetariánsku polievku, šošovicová polievka je správna voľba. Kombinácia zeleniny, korenín a šošovice vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorá poteší každého milovníka zdravých jedál.

Vegetariánska šošovicová polievka

Ingrediencie:

  • 500 g šošovice
  • 6 paradajok
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 5 zemiakov
  • 2 veľké chilli papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 7 mrkví
  • 2 zväzky petržlenovej vňate
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 póry
  • 2 stonky zeleru
  • 1 polievková lyžica octu

Korenie:

  • 2 bobkové listy
  • 10 klinčekov
  • 1 vrchovatá čajová lyžička chilli vločiek
  • 1 vrchovatá čajová lyžička tymiánu
  • 1 vrchovatá čajová lyžička majoránky
  • 1 vrchovatá čajová lyžička čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Mrkvu nakrájajte na plátky a odložte bokom.
  2. Jednu z cibúľ nakrájajte na malé kocky. Do druhej cibule urobte 10 dier a vložte do nich klinčeky.
  3. Cesnak prelisujte. Z chilli papričiek odstráňte semienka, nakrájajte ich na malé kocky a dajte bokom.
  4. Jarnú cibuľku nakrájajte na malé kúsky.
  5. Pór nakrájajte na malé kúsky a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetok piesok medzi listami.
  6. Zo stoniek zeleru odstráňte vrchné listy, nakrájajte ich na malé kúsky a odložte bokom.
  7. Paradajky nakrájajte na malé kúsky a odložte bokom.
  8. Petržlenovú vňať a zelerové listy nakrájajte nadrobno a tiež ich odložte bokom.
  9. Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na kúsky.
  10. Všetko krájanie máte za sebou, teraz je čas na varenie.
  11. Do veľkej panvice nalejte olivový olej a rozohrejte ho.
  12. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko ho orestujte.
  13. Pridajte nakrájanú cibuľu a chilli papričku, dobre orestujte.
  14. Do panvice pridajte paradajky a tiež ich krátko orestujte.
  15. Pridajte koreniny (bobkové listy, chilli vločky, tymián, majoránku a korenie) a všetko dobre premiešajte.
  16. Pridajte umytú šošovicu a zalejte ju zeleninovým vývarom.
  17. Pridajte cibuľu s klinčekmi a bobkové listy. Varte približne 20 minút a občas premiešajte, aby sa nič nepripálilo.
  18. Z času na čas skontrolujte, či je šošovica takmer uvarená.
  19. Pridajte nakrájanú mrkvu, zeler a zemiaky. Varte ďalších 10 – 15 minút, kým nie sú al dente.
  20. Dochuťte soľou a korením.
  21. Pridajte pór a varte asi 5 minút.
  22. Skúste kúsok zemiaka a mrkvy, aby ste zistili, či sú dostatočne mäkké.
  23. Vyberte cibuľu s klinčekmi a bobkové listy z panvice.
  24. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a jarnú cibuľku. Povaríme ešte pár minút.
  25. Odstráňte panvicu z varnej dosky a pridajte ocot. Všetko dobre premiešajte.

Tipy:

  • Pre pikantnejšiu verziu pridajte viac chilli papričiek alebo štipku kajenského korenia.
  • Pre jemnejšiu chuť môžete časť šošovice rozmixovať a pridať späť do polievky, aby získala hustejšiu konzistenciu.

Vegetariánska šošovicová polievka – Video recept:

Táto vegetariánska šošovicová polievka je skvelým spôsobom, ako si vychutnať teplé a výživné jedlo plné vitamínov. Je ľahká na prípravu a dá sa prispôsobiť podľa vašich chutí. Určite sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička.

Súvisiace články:

Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!

Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob – Chutí naozaj výborne!

Lahodná jesenná kuracia polievka, ktorú si zamiluje každý: Lacná, rýchla a nasýti celú rodinu


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty