Hľadáte recept, po ktorom si poviete “už nikdy inak”? Potom ste na správnom mieste! Táto kuracia pečeň so zeleninou je absolútne nebíčko v papuľke. Zabudnite na suchú či tvrdú pečeň – podľa TOHTO receptu bude krásne krehká, šťavnatá a plná lahodnej chuti. V kombinácii s čerstvou zeleninou a voňavým tymianom vytvoríte jedlo, ktoré je nielen nesmierne chutné, ale aj výživné a farebné na tanieri. Pripravte sa na explóziu chutí, ktorá vás zaručene dostane!
Príprava tejto delikatesy je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať. Stačí pár základných surovín, chvíľka času a na stole vám pristane hlavné jedlo alebo teplé predjedlo, ktoré poteší každého milovníka dobrého jedla. Ukážeme vám, ako dosiahnuť tú najlepšiu textúru a chuť kuracej pečene. Tak neváhajte a poďte si s nami uvariť túto fantastickú dobrotu!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút (aktívna práca)
- Čas namáčania pečene: 1 hodina
- Čas varenia: cca 17-20 minút
- Počet porcií: 2 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 400 g čerstvej kuracej pečene
- 1 ks póru (svetlá časť)
- ½ ks červenej papriky
- ½ ks zelenej papriky
- ½ ks žltej papriky
- 2 ks jarnej cibuľky (biela aj zelená časť)
- 200 g paradajkového pretlaku (kvalitného)
- 300 ml mlieka (na namáčanie pečene)
- cca 50-100 g hladkej múky (na obaľovanie, podľa potreby)
- 1 ČL kryštálového cukru
- 20 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- sušený alebo čerstvý tymian (podľa chuti, cca 1 ČL sušeného alebo 1 PL čerstvého nasekaného)
- čerstvá petržlenová vňať (na posypanie, podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava a namáčanie pečene:
- Kuraciu pečeň dôkladne očistíme – odstránime všetky blanky, žilky a prípadné zvyšky žlče. Očistenú pečeň opláchneme pod studenou tečúcou vodou.
- Pripravenú pečeň vložíme do misy, zalejeme ju 300 ml mlieka tak, aby bola úplne ponorená. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme minimálne na 1 hodinu do chladničky (môže byť aj dlhšie, napr. 2-3 hodiny). Mlieko pomôže pečeň zjemniť a zbaviť ju prípadnej horkosti.
Príprava zeleniny:
- Medzitým, kým sa pečeň namáča, si pripravíme zeleninu. Pór očistíme a nakrájame na tenké polkolieska. Papriky (červenú, zelenú, žltú) zbavíme jadierok a nakrájame na tenké pásiky alebo menšie kocky. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska, bielu aj zelenú časť.
Restovanie pečene a dusenie so zeleninou:
- Po hodine namáčania pečeň scedíme z mlieka a osušíme ju papierovými utierkami.
- Do hlbšieho taniera alebo misky nasypeme hladkú múku, pridáme trochu čerstvo mletého čierneho korenia (soľ zatiaľ nepridávame, aby pečeň nestvrdla – osolíme až hotové jedlo, alebo tesne pred dokončením). Každý kúsok pečene zľahka obalíme v ochutenej múke. Prebytočnú múku oklepeme.
- Vo väčšej hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme na strednom ohni rastlinný olej. Na rozpálený olej vložíme obalenú pečeň a opekáme ju sprudka z každej strany približne 1-2 minúty, len aby sa zatiahla a získala jemne zlatistú farbu. Dlho ju neopekáme, aby nestvrdla. Opečenú pečeň vyberieme z panvice a dočasne odložíme bokom na tanier.
- Do výpeku v panvici (ak treba, prilejeme ešte trochu oleja) pridáme všetku nakrájanú zeleninu (pór, papriky, jarnú cibuľku). Zeleninu zľahka osolíme (aby pustila šťavu) a za občasného miešania restujeme na strednom ohni asi 5 minút, kým trochu nezmäkne.
- K orestovanej zelenine vrátime opečenú pečeň. Pridáme paradajkový pretlak, 1 ČL cukru (na zjemnenie kyslosti pretlaku) a podlejeme trochou horúcej vody alebo vývaru (cca 50-100 ml, podľa hustoty pretlaku a požadovanej šťavy). Všetko spolu jemne premiešame.
- Ochutíme tymianom. Panvicu prikryjeme pokrievkou, znížime oheň na minimum a dusíme približne 10-12 minút, alebo kým pečeň nie je mäkká, ale vnútri stále jemne ružová (nie krvavá). Dôležité: Pečeň nedusíme príliš dlho, aby nestvrdla a nevysušila sa.
Dokončenie:
- Keď je pečeň mäkká, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Tesne pred podávaním, keď už je jedlo odstavené z tepla, vmiešame doň nasekanú čerstvú petržlenovú vňať pre sviežu chuť a vôňu.
Videorecept
Tipy
- Soľ pridávam do jedla s kuracou pečeňou až na samom konci varenia alebo tesne pred podávaním. Predčasné solenie môže spôsobiť, že pečeň stvrdne.
- Namiesto uvedených druhov paprík môžem použiť aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad šampiňóny nakrájané na plátky, mrkvu nakrájanú na tenké kolieska alebo cuketu na kocky. Fantázii sa medze nekladú!
- Ak nemám po ruke tymian, môžem experimentovať aj s inými bylinkami. K pečeni sa výborne hodí napríklad majoránka, rozmarín (opatrne s množstvom) alebo oregano.
- Správne pripravená kuracia pečeň by mala byť vnútri jemne ružová a šťavnatá. Ak si nie ste istí, či je hotová, môžete jeden kúsok prekrojiť – nemala by z neho vytekať krvavá šťava.
Kuracia pečeň so zeleninou je výborná s dusenou ryžou, zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi alebo hranolčekmi. Skvele chutí aj s čerstvým chlebom alebo iným pečivom, ktorým si môžete vytrieť lahodnú šťavu.
Recept je inšpirovaný verziou z Domáca kuchyňa s Dannym, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.