Hľadáte recept, po ktorom si poviete "už nikdy inak"? Potom ste na správnom mieste! Táto kuracia pečeň so zeleninou je absolútne nebíčko v papuľke. Zabudnite na suchú či tvrdú pečeň – podľa TOHTO receptu bude krásne krehká, šťavnatá a plná lahodnej chuti. V kombinácii s čerstvou zeleninou a voňavým tymianom vytvoríte jedlo, ktoré je nielen nesmierne chutné, ale aj výživné a farebné na tanieri. Pripravte sa na explóziu chutí, ktorá vás zaručene dostane!
cca 50-100ghladkej múky(na obaľovanie, podľa potreby)
1ČLkryštálového cukru
20mlrastlinného oleja(napr. slnečnicového alebo repkového)
soľ(podľa chuti)
čerstvo mleté čierne korenie(podľa chuti)
sušený alebo čerstvý tymian(podľa chuti, cca 1 ČL sušeného alebo 1 PL čerstvého nasekaného)
čerstvá petržlenová vňať(na posypanie, podľa chuti)
Pokyny
Príprava a namáčanie pečene:
1. Kuraciu pečeň dôkladne očistíme – odstránime všetky blanky, žilky a prípadné zvyšky žlče. Očistenú pečeň opláchneme pod studenou tečúcou vodou.
2. Pripravenú pečeň vložíme do misy, zalejeme ju 300 ml mlieka tak, aby bola úplne ponorená. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme minimálne na 1 hodinu do chladničky (môže byť aj dlhšie, napr. 2-3 hodiny). Mlieko pomôže pečeň zjemniť a zbaviť ju prípadnej horkosti.
Príprava zeleniny:
3. Medzitým, kým sa pečeň namáča, si pripravíme zeleninu. Pór očistíme a nakrájame na tenké polkolieska. Papriky (červenú, zelenú, žltú) zbavíme jadierok a nakrájame na tenké pásiky alebo menšie kocky. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na kolieska, bielu aj zelenú časť.
Restovanie pečene a dusenie so zeleninou:
4. Po hodine namáčania pečeň scedíme z mlieka a osušíme ju papierovými utierkami.
5. Do hlbšieho taniera alebo misky nasypeme hladkú múku, pridáme trochu čerstvo mletého čierneho korenia (soľ zatiaľ nepridávame, aby pečeň nestvrdla – osolíme až hotové jedlo, alebo tesne pred dokončením). Každý kúsok pečene zľahka obalíme v ochutenej múke. Prebytočnú múku oklepeme.
6. Vo väčšej hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme na strednom ohni rastlinný olej. Na rozpálený olej vložíme obalenú pečeň a opekáme ju sprudka z každej strany približne 1-2 minúty, len aby sa zatiahla a získala jemne zlatistú farbu. Dlho ju neopekáme, aby nestvrdla. Opečenú pečeň vyberieme z panvice a dočasne odložíme bokom na tanier.
7. Do výpeku v panvici (ak treba, prilejeme ešte trochu oleja) pridáme všetku nakrájanú zeleninu (pór, papriky, jarnú cibuľku). Zeleninu zľahka osolíme (aby pustila šťavu) a za občasného miešania restujeme na strednom ohni asi 5 minút, kým trochu nezmäkne.
8. K orestovanej zelenine vrátime opečenú pečeň. Pridáme paradajkový pretlak, 1 ČL cukru (na zjemnenie kyslosti pretlaku) a podlejeme trochou horúcej vody alebo vývaru (cca 50-100 ml, podľa hustoty pretlaku a požadovanej šťavy). Všetko spolu jemne premiešame.
9. Ochutíme tymianom. Panvicu prikryjeme pokrievkou, znížime oheň na minimum a dusíme približne 10-12 minút, alebo kým pečeň nie je mäkká, ale vnútri stále jemne ružová (nie krvavá). Dôležité: Pečeň nedusíme príliš dlho, aby nestvrdla a nevysušila sa.
Dokončenie:
10. Keď je pečeň mäkká, ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
11. Tesne pred podávaním, keď už je jedlo odstavené z tepla, vmiešame doň nasekanú čerstvú petržlenovú vňať pre sviežu chuť a vôňu.
Poznámky
1. Soľ pridávam do jedla s kuracou pečeňou až na samom konci varenia alebo tesne pred podávaním. Predčasné solenie môže spôsobiť, že pečeň stvrdne.2. Namiesto uvedených druhov paprík môžem použiť aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad šampiňóny nakrájané na plátky, mrkvu nakrájanú na tenké kolieska alebo cuketu na kocky. Fantázii sa medze nekladú!3. Ak nemám po ruke tymian, môžem experimentovať aj s inými bylinkami. K pečeni sa výborne hodí napríklad majoránka, rozmarín (opatrne s množstvom) alebo oregano.4. Správne pripravená kuracia pečeň by mala byť vnútri jemne ružová a šťavnatá. Ak si nie ste istí, či je hotová, môžete jeden kúsok prekrojiť – nemala by z neho vytekať krvavá šťava.