Publikované: 9. apríla 2025, 07:43
Prečo kupovať drahý nakladaný hermelín, keď si ho môžete ľahko urobiť doma – a bude zaručene lepší a lacnejší? Tento recept na nakladaný hermelín vás prevedie jednoduchou prípravou krok za krokom. Výsledok je fantastická pochúťka k pivu či vínu, presne taká, akú máte radi.
Ak ste milovník nakladaných syrov, vyskúšajte tento recept na nakladaný hermelín. Príprava je jednoduchá, najdôležitejšie je nechať syr dostatočne dlho odležať, aby nasiakol všetky chute. Najlepšie si ho vychutnáte s čerstvým pečivom.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ odležanie)
- Čas odležania: min. 1 týždeň (ideálne 2-3 týždne)
- Počet porcií: 1 stredne veľký pohár (cca 750 ml – 1 l), 2-4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 2 ks syra Hermelín (alebo Camembert, cca 120g každý)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks červenej papriky (ideálne kápia)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL dijonskej horčice (alebo plnotučnej)
- ½ ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL soli (alebo podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 4 guľôčky celého nového korenia
- Pár guľôčok celého čierneho korenia
- 1 ks sušeného bobkového listu
- Kvalitný rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na úplné zaliatie
- Voliteľné: Kúsok chilli papričky alebo štipka chilli vločiek, vetvička tymianu alebo rozmarínu
Potrebujeme tiež:
- Čistý, ideálne vysterilizovaný sklenený pohár s tesniacim viečkom (objem cca 750 ml – 1 l)
Postup prípravy nakladaný hermelín
Príprava surovín:
- Pripravte si čistý a suchý pohár s viečkom. Pre dlhšiu trvanlivosť ho odporúčame vysterilizovať (napríklad vyvarením vo vode alebo v rúre).
- Hermelíny (alebo Camemberty) môžete nechať vcelku (ak sa zmestia do pohára) alebo ich prekrojte napoly, na štvrtiny alebo hrubšie mesiačiky.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska alebo polkolieska. Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Červenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké prúžky.
Miešanie zeleninovej zmesi:
- Vo väčšej mise zmiešajte nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku a prúžky červenej papriky.
- Pridajte mletú sladkú papriku, dijonskú horčicu, čerstvo mleté čierne korenie, soľ (začnite s menším množstvom) a približne 1 polievkovú lyžicu oleja. Ak používate, pridajte aj chilli.
- Všetko spolu dôkladne premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne obalila v koreninách a oleji.
Vrstvenie a zaliatie:
- Na dno pripraveného pohára dajte časť ochutenej zeleninovej zmesi. Pridajte pár guľôčok celého čierneho a nového korenia a kúsok bobkového listu.
- Na zeleninu položte vrstvu pripraveného syra (Hermelínu).
- Pokračujte striedaním vrstiev zeleninovej zmesi a syra, kým nenaplníte pohár takmer po okraj. Medzi vrstvy môžete pridať aj ďalšie celé korenie a bobkový list, prípadne vetvičku tymianu či rozmarínu. Posledná vrstva by mala byť zeleninová.
- Zľahka utlačte obsah pohára a potom všetko zalejte pripraveným rastlinným olejom. Olej musí úplne zakrývať všetky suroviny vrátane vrchnej vrstvy zeleniny. Musia byť úplne ponorené, aby sa zabránilo prístupu vzduchu a pokazeniu.
- Pohár dôkladne uzavrite tesniacim viečkom. Môžete ním zľahka zatrepať, aby sa olej dostal všade.
Odležanie a servírovanie:
- Uzavretý pohár odložte na chladné a tmavé miesto (napríklad do špajze, pivnice alebo chladničky).
- Nechajte hermelín odležať (marinovať) minimálne 1 týždeň, ideálne však 2 až 3 týždne. Počas tejto doby syr krásne zmäkne, nasiakne chuťami nálevu a korenín a dozrie.
- Hotový odležaný nakladaný hermelín vyberajte z pohára opatrne spolu so zeleninou a trochou oleja. Podávajte pri izbovej teplote s čerstvým chlebom alebo hriankami a dobre vychladeným pivom alebo vínom.
Videorecept
Tipy
- Na nakladaný hermelín používam klasický Hermelín alebo Camembert s bielou plesňou na povrchu. Krájam ho zvyčajne na osminky (mesiačiky), aby sa do pohára dobre vrstvil a rýchlejšie nasiakol chuťami. Cibuľu a cesnak krájam na tenké plátky, papriku na prúžky.
- Pohár na nakladanie vždy dôkladne umyjem a pre istotu ho ešte vypláchnem vriacou vodou alebo krátko vysterilizujem v rúre. Je to dôležité pre trvanlivosť hermelínu.
- Ochutenú zeleninovú zmes vrstvím do pohára striedavo s kúskami syra. Pridávam aj celé koreniny (nové a čierne korenie, bobkový list) a niekedy aj vetvičku rozmarínu alebo tymianu. Vrstvy príliš nestláčam, len zľahka utlačím. Kľúčové je, aby bolo na záver všetko úplne zaliate olejom.
- Odležanie je najdôležitejšia časť. Aj keď je lákavé ochutnať skôr, naozaj sa oplatí počkať aspoň týždeň, ideálne dva až tri. Syr krásne zmäkne, “dozrie” a chute sa dokonale prepoja. Skladujem ho na chladnom tmavom mieste. Pred podávaním ho nechám chvíľu pri izbovej teplote a servírujem s dobrým chlebom.
Tak si urobte doma ‘Nakládaný Hermelín’ aj vy. Tento jednoduchý recept na nakladaný hermelín je zaručene lepší a lacnejší ako kupovaný.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty
