Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna cukiet, kedy nevieme, čo s nimi skôr robiť. Máme pre vás odpoveď, ktorá sa stane vaším najobľúbenejším letným receptom! Táto krémová cuketová polievka je stelesnením dokonalosti – je pripravená z pár bežných a lacných surovín, jej chuť je prekvapivo bohatá a plná a jej textúra je zamatovo hebká bez jedinej kvapky smotany či použitia múky. Je to presne ten typ jedla, ktorý vás v horúcich dňoch príjemne zasýti, no nezaťaží. Pripravte sa na to, že ju budete variť znova a znova.
Celá príprava je neuveriteľne rýchla a nenáročná, vďaka čomu je táto polievka ideálnou voľbou na bleskový obed alebo ľahkú večeru počas rušného týždňa. Je to tiež skvelý spôsob, ako zužitkovať prebytky zo záhrady a presvedčiť aj tých najväčších odporcov cukety, že v tejto krémovej podobe chutí jednoducho božsky. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: cca 20 minút
- Počet porcií/kusov: 4-6 porcií
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1000 g cukety (cca 2 veľké alebo 3 stredné kusy)
- 200 g cibule (cca 2 stredne veľké kusy)
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1,5 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
- 1000 ml horúcej vody (alebo zeleninového vývaru)
- 200 g čerstvého smotanového syra (typu Lučina, Philadelphia)
- 1 ČL sušenej petržlenovej vňate
- 1/2 ČL sušenej bazalky
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava základu polievky
- Najprv si pripravíme zeleninu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nasekáme. Cuketu dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kocky (mladé kusy s tenkou šupkou nie je potrebné šúpať).
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme na strednom ohni olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujeme 3-4 minúty, kým nezosklovatie.
- K cibuli pridáme cesnak a restujeme ďalšiu minútu, len kým sa nerozvonia. Dávame pozor, aby nezhorkol.
- Do hrnca pridáme nakrájanú cuketu, zalejeme ju 1 litrom horúcej vody alebo vývaru a všetko spolu premiešame.
- Polievku privedieme do varu. Následne znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 15 až 20 minút, alebo kým nie je cuketa úplne mäkká.
Mixovanie a finálne dochutenie
- Uvarenú polievku odstavíme z ohňa. Pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme priamo v hrnci dohladka, až kým nezíska krásnu krémovú konzistenciu.
- Podľa chuti polievku osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
- Kľúčový krok: Do horúcej, rozmixovanej, ale už nevariacej sa polievky teraz pridáme celý smotanový syr, sušenú petržlenovú vňať a bazalku.
- Metličkou alebo ponorným mixérom (už bez zapínania) všetko miešame, kým sa syr úplne nerozpustí a nespojí s polievkou do zamatovo jemného krému. Polievku už ďalej nevaríme.
- Hotovú krémovú polievku podávame horúcu, samotnú alebo ozdobenú obľúbenými krutónmi či bylinkami.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu a plnšiu chuť rada používam namiesto vody kvalitný zeleninový alebo kurací vývar. Polievka tým získa úplne nový rozmer.
- Ak nemám poruke smotanový syr, skvele funguje aj tavený syr v črievku (cca 100-150 g). Postup je rovnaký – pridám ho do horúcej rozmixovanej polievky a nechám ho za stáleho miešania rozpustiť.
- Polievka je fantastická s chrumkavými domácimi krutónmi. Pripravím si ich jednoducho na panvici na troche masla s cesnakom, alebo polievku pri podávaní posypem opečenými tekvicovými či slnečnicovými semienkami.
- Mladé letné cukety so svetlou a tenkou šupkou vôbec nemusím šúpať. Práve v šupke je veľa chuti, vlákniny a živín. Šúpem len staršie, prezreté kusy s hrubou a tuhou šupkou.
Veríme, že tento jednoduchý recept na cuketovú polievku sa stane vaším letným favoritom. Je to dokonalé jedlo, ktoré vás zahreje, zasýti a poteší svojou jemnou a lahodnou chuťou. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Always Yummy!, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší.
