Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna cukiet, kedy nevieme, čo s nimi skôr robiť. Máme pre vás odpoveď, ktorá sa stane vaším najobľúbenejším letným receptom! Táto krémová cuketová polievka je stelesnením dokonalosti – je pripravená z pár bežných a lacných surovín, jej chuť je prekvapivo bohatá a plná a jej textúra je zamatovo hebká bez jedinej kvapky smotany či použitia múky. Je to presne ten typ jedla, ktorý vás v horúcich dňoch príjemne zasýti, no nezaťaží. Pripravte sa na to, že ju budete variť znova a znova.
1. Najprv si pripravíme zeleninu. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme alebo nasekáme. Cuketu dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kocky (mladé kusy s tenkou šupkou nie je potrebné šúpať).
2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme na strednom ohni olej. Pridáme nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujeme 3-4 minúty, kým nezosklovatie.
3. K cibuli pridáme cesnak a restujeme ďalšiu minútu, len kým sa nerozvonia. Dávame pozor, aby nezhorkol.
4. Do hrnca pridáme nakrájanú cuketu, zalejeme ju 1 litrom horúcej vody alebo vývaru a všetko spolu premiešame.
5. Polievku privedieme do varu. Následne znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 15 až 20 minút, alebo kým nie je cuketa úplne mäkká.
Mixovanie a finálne dochutenie
6. Uvarenú polievku odstavíme z ohňa. Pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme priamo v hrnci dohladka, až kým nezíska krásnu krémovú konzistenciu.
7. Podľa chuti polievku osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
8. Kľúčový krok: Do horúcej, rozmixovanej, ale už nevariacej sa polievky teraz pridáme celý smotanový syr, sušenú petržlenovú vňať a bazalku.
9. Metličkou alebo ponorným mixérom (už bez zapínania) všetko miešame, kým sa syr úplne nerozpustí a nespojí s polievkou do zamatovo jemného krému. Polievku už ďalej nevaríme.
10. Hotovú krémovú polievku podávame horúcu, samotnú alebo ozdobenú obľúbenými krutónmi či bylinkami.
Poznámky
1. Pre ešte bohatšiu a plnšiu chuť rada používam namiesto vody kvalitný zeleninový alebo kurací vývar. Polievka tým získa úplne nový rozmer.2. Ak nemám poruke smotanový syr, skvele funguje aj tavený syr v črievku (cca 100-150g). Postup je rovnaký – pridám ho do horúcej rozmixovanej polievky a nechám ho za stáleho miešania rozpustiť.3. Polievka je fantastická s chrumkavými domácimi krutónmi. Pripravím si ich jednoducho na panvici na troche masla s cesnakom, alebo polievku pri podávaní posypem opečenými tekvicovými či slnečnicovými semienkami.4. Mladé letné cukety so svetlou a tenkou šupkou vôbec nemusím šúpať. Práve v šupke je veľa chuti, vlákniny a živín. Šúpem len staršie, prezreté kusy s hrubou a tuhou šupkou.