Zabudnite na ťažké a mastné cestíčka, v ktorých sa cuketa stráca. Pripravte sa na revolúciu vo vyprážaní! Tieto cuketové “obláčiky” sú presne také, ako znejú – neuveriteľne ľahké, vzdušné a nadýchané vďaka malému kúzlu s vaječnými bielkami. Každý kúsok je dokonalým chuťovým zážitkom: na povrchu sa skrýva zlatistá a dokonale chrumkavá kôrka, ktorá po zahryznutí odhalí prekvapivo jemné a vláčne vnútro. Sú návykovo dobré a stanú sa okamžitým hitom každej letnej párty, grilovačky alebo len tak, ako neodolateľné predjedlo či ľahká večera s osviežujúcim dipom.
Možno si poviete, že pripraviť niečo takto nadýchané musí byť zložité, no opak je pravdou. Tajomstvo spočíva v správnej technike, ako do cestíčka zapracovať tuhý sneh z bielkov tak, aby nestratil svoj objem. V tomto recepte vám ukážem presne, ako na to. Sľubujem vám, že výsledok bude stáť za to a klasickú vyprážanú cuketu už nebudete chcieť robiť inak!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas vyprážania: cca 15 minút
- Počet porcií/kusov: cca 16-20 kúskov (obláčikov)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cuketové obláčiky:
- 2 ks stredne veľkej cukety
- 2 ks vaječných bielkov
- 4-5 PL hladkej múky (alebo kukuričného škrobu pre extra chrumkavosť)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Na jednoduchý sweet-chilli dip:
- 125 g hustého bieleho jogurtu (gréckeho typu)
- 2 PL sladkej chilli omáčky
- šťava z 1/2 citróna
Postup prípravy
Príprava cukety a cesta:
- Cukety dôkladne umyjeme a aj so šupkou ich nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Nastrúhanú cuketu v mise poriadne osolíme (cca 1 ČL soli), premiešame a necháme 15 minút postáť, aby pustila prebytočnú vodu.
- Medzitým si v čistej a suchej mise vyšľaháme z dvoch bielkov a štipky soli tuhý, lesklý sneh. Dajte pozor, aby sa do bielkov nedostal ani kúsok žĺtka.
- Z odležanej cukety rukami čo najdôkladnejšie vyžmýkame všetku vodu. Vyžmýkanú cuketu preložíme do novej, suchej misy.
- K cukete pridáme čerstvo mleté čierne korenie a 4-5 lyžíc múky alebo škrobu. Jemne premiešame, aby sa cuketa obalila.
Kompletizácia a vyprážanie (kľúčový krok):
- Dôležitý krok: Teraz k cuketovej zmesi pridáme asi tretinu tuhého snehu a zľahka ho zapracujeme stierkou, aby sa zmes odľahčila. Následne veľmi opatrne a zľahka vmiešame zvyšok snehu. Miešame len prekladaním zmesi odspodu nahor, kým sa hmoty nespoja – cieľom je udržať v cestíčku čo najviac vzduchu.
- Na hlbšej panvici rozpálime dostatočnú vrstvu oleja (cca 1-2 cm). Olej musí byť horúci, ale nie dymiaci.
- Pomocou dvoch lyžíc tvarujeme z nadýchaného cesta menšie kôpky (obláčiky) a opatrne ich vkladáme do rozpáleného oleja.
- Vyprážame na strednom plameni z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany. Ide to rýchlo, tak ich strážime.
- Hotové obláčiky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vyložený papierovou kuchynskou utierkou, ktorá odsaje prebytočný tuk.
Príprava dipu a podávanie:
- Kým sa smažia posledné kúsky, v malej miske hladko vymiešame biely jogurt, sladkú chilli omáčku a šťavu z polovice citróna.
- Cuketové obláčiky podávame okamžite, ešte teplé a chrumkavé, spolu s pripraveným dipom.
Videorecept
Tipy
- Ak chcete cestíčko ešte viac ozvláštniť, rada doň pred pridaním snehu zamiešam nasekané čerstvé bylinky (kôpor, petržlenovú vňať) alebo štipku údenej papriky pre dymovú arómu.
- Pre syrovú verziu pridajte k vyžmýkanej cukete 2-3 lyžice najemno nastrúhaného parmezánu. Dodá to plackám úžasnú chuť umami.
- Dip sa dá skvele obmieňať. Niekedy namiesto chilli omáčky použijem len prelisovaný strúčik cesnaku a nasekanú mätu pre extra sviežosť.
- Pripravené cestíčko so snehom spracujte a vysmažte čo najrýchlejšie. Ak by stálo príliš dlho, sneh začne postupne padať a cestíčko stratí svoju nadýchanosť.
Dúfam, že vás tieto cuketové obláčiky očaria rovnako ako mňa. Sú dôkazom, že aj z obyčajnej cukety sa dá s malým trikom vytvoriť niečo naozaj výnimočné a lahodné. Užite si toto chrumkavé potešenie!
Recept je inšpirovaný verziou od Gesundheit auf dem Teller, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.