Tento recept je absolútny poklad. Presne tieto zapečené bravčové plátky priniesla suseda na oslavu a hneď som si od nej pýtala recept. Sú neskutočne šťavnaté. Tá “perina” z vajec, byliniek a syra je fantastická. Garantujem vám, že zmiznú z plechu okamžite.
Kľúčom je použiť šťavnatú krkovičku. Tá zostane po 40 minútach v rúre mäkká ako maslo. Cibuľa na dne pekáča krásne skaramelizuje. Je to dokonalý obed alebo večera z jedného plechu.
Ako pripraviť najlepšie zapečené bravčové plátky?
Na dno pekáča dajte nakrájanú cibuľu. Položte na ňu marinované plátky krkovičky. V miske zmiešajte strúhané varené vajcia, syr, čerstvé bylinky, jogurt a majonézu. Túto zmes natrite na mäso a pečte 40 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (plus varenie vajec)
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 5 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Obed z jedného plechu
Potrebujeme
Základ
- 5 plátkov bravčovej krkovičky (hrubých asi 1,5 cm)
- 1 veľká cibuľa
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Syrová perina
- 3 ks vajec (uvarených natvrdo)
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
- 3 PL bieleho jogurtu
- 3 PL majonézy
- 1 malá hrsť čerstvého kôpru (nasekaného)
- 1 malá hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
Postup prípravy
- Najprv uvarte vajcia natvrdo (presne 10 minút). Ihneď ich schlaďte v studenej vode a ošúpte.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si pekáč vhodnej veľkosti.
- Cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. Rozložte ju rovnomerne na dno pekáča.
- Plátky krkovičky z oboch strán osoľte, okoreňte a posypte oreganom.
- V miske ich dôkladne premiešajte so 4 lyžicami oleja. Mäso sa v ňom pekne obalí.
- Plátky mäsa vyskladajte tesne vedľa seba priamo na vrstvu cibule v pekáči.
- Teraz pripravte “perinu”. Do misky nastrúhajte na hrubom strúhadle vychladnuté varené vajcia.
- K vajciam pridajte nahrubo nastrúhaný syr.
- Pridajte nadrobno nasekaný čerstvý kôpor a petržlenovú vňať.
- Nakoniec pridajte jogurt, majonézu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Zmes rovnomerne naneste na každý plátok mäsa. Vytvorte súvislú, bohatú vrstvu.
- Pekáč vložte do vyhriatej rúry. Pečte 40 minút pri 180 °C.
- Vrstva navrchu musí byť krásne zlatistá a prepečená.
- Pred krájaním a servírovaním nechajte mäso v pekáči ešte aspoň 5 minút odpočívať.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Mäso musí byť krkovička. Naozaj sa nesnažte tento recept robiť z bravčového karé. To bude po 40 minútach pečenia extrémne suché. Krkovička pustí tuk a zostane úžasne šťavnatá.
- Bylinky nevynechajte. Čerstvý kôpor a petržlen dodajú ťažkej syrovo-vajíčkovej zmesi potrebnú sviežosť a vôňu.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Namiesto varených vajec môžete do syrovej zmesi pridať asi 200 g orestovaných a vychladnutých šampiňónov.
- Kuracia verzia: Recept funguje fantasticky aj s kuracími prsiami. V tom prípade ale skráťte celkový čas pečenia len na 20–25 minút.
Podávajte so zemiakovou kašou, ktorú prelejete fantastickým cibuľovým výpekom z dna pekáča. Toto je absolútna delikatesa.
Recept vychádza z verzie od Lecker schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.