Search

Suseda mi dala recept na tieto zapečené bravčové plátky. Zmizli z plechu za 5 minút

Zapečené bravčové plátky
Zapečené bravčové plátky

Obsah receptu

Publikované: 18. septembra 2025, 04:30

Tento recept je absolútny poklad. Presne tieto zapečené bravčové plátky priniesla suseda na oslavu a hneď som si od nej pýtala recept. Sú neskutočne šťavnaté. Tá “perina” z vajec, byliniek a syra je fantastická. Garantujem vám, že zmiznú z plechu okamžite.

Kľúčom je použiť šťavnatú krkovičku. Tá zostane po 40 minútach v rúre mäkká ako maslo. Cibuľa na dne pekáča krásne skaramelizuje. Je to dokonalý obed alebo večera z jedného plechu.

Ako pripraviť najlepšie zapečené bravčové plátky?

Na dno pekáča dajte nakrájanú cibuľu. Položte na ňu marinované plátky krkovičky. V miske zmiešajte strúhané varené vajcia, syr, čerstvé bylinky, jogurt a majonézu. Túto zmes natrite na mäso a pečte 40 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (plus varenie vajec)
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 5 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Obed z jedného plechu

Potrebujeme

Základ

  • 5 plátkov bravčovej krkovičky (hrubých asi 1,5 cm)
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Syrová perina

  • 3 ks vajec (uvarených natvrdo)
  • 200 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 3 PL majonézy
  • 1 malá hrsť čerstvého kôpru (nasekaného)
  • 1 malá hrsť čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia

Postup prípravy

  1. Najprv uvarte vajcia natvrdo (presne 10 minút). Ihneď ich schlaďte v studenej vode a ošúpte.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si pekáč vhodnej veľkosti.
  3. Cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. Rozložte ju rovnomerne na dno pekáča.
  4. Plátky krkovičky z oboch strán osoľte, okoreňte a posypte oreganom.
  5. V miske ich dôkladne premiešajte so 4 lyžicami oleja. Mäso sa v ňom pekne obalí.
  6. Plátky mäsa vyskladajte tesne vedľa seba priamo na vrstvu cibule v pekáči.
  7. Teraz pripravte “perinu”. Do misky nastrúhajte na hrubom strúhadle vychladnuté varené vajcia.
  8. K vajciam pridajte nahrubo nastrúhaný syr.
  9. Pridajte nadrobno nasekaný čerstvý kôpor a petržlenovú vňať.
  10. Nakoniec pridajte jogurt, majonézu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
  11. Zmes rovnomerne naneste na každý plátok mäsa. Vytvorte súvislú, bohatú vrstvu.
  12. Pekáč vložte do vyhriatej rúry. Pečte 40 minút pri 180 °C.
  13. Vrstva navrchu musí byť krásne zlatistá a prepečená.
  14. Pred krájaním a servírovaním nechajte mäso v pekáči ešte aspoň 5 minút odpočívať.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Mäso musí byť krkovička. Naozaj sa nesnažte tento recept robiť z bravčového karé. To bude po 40 minútach pečenia extrémne suché. Krkovička pustí tuk a zostane úžasne šťavnatá.
  2. Bylinky nevynechajte. Čerstvý kôpor a petržlen dodajú ťažkej syrovo-vajíčkovej zmesi potrebnú sviežosť a vôňu.

Jednoduché variácie

  • Hubová verzia: Namiesto varených vajec môžete do syrovej zmesi pridať asi 200 g orestovaných a vychladnutých šampiňónov.
  • Kuracia verzia: Recept funguje fantasticky aj s kuracími prsiami. V tom prípade ale skráťte celkový čas pečenia len na 20–25 minút.

Podávajte so zemiakovou kašou, ktorú prelejete fantastickým cibuľovým výpekom z dna pekáča. Toto je absolútna delikatesa.

Recept vychádza z verzie od Lecker schnell, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty