Search

Máte doma zemiaky a mrkvu? Urobte si tieto fantastické plnené pirohy!

zemiakovo mrkvové pirohy
Zemiakovo mrkvové pirohy

Obsah receptu

Premýšľate, čo pripraviť na obed, večeru alebo ako zaujímavú prílohu? Ak máte doma zemiaky a pár mrkiev, ste na polceste k fantastickej pochúťke! Tieto plnené pirohy sú skvelou alternatívou ku klasickým zemiakovým jedlám. Cesto pripravené z kombinácie varených zemiakov a mrkvy je jemné, vláčne a má krásnu farbu. Vo vnútri sa skrýva chutná plnka z restovaných šampiňónov a cibuľky. Po vypražení dozlatista sú pirohy na povrchu príjemne chrumkavé a vnútri šťavnaté.

Ich príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár. Najprv si pripravíte zeleninové cesto a hubovú plnku, potom už len tvarujete, plníte a vyprážate. Tieto zemiakovo-mrkvové pirohy sú výborné ako samostatné jedlo, napríklad s kyslou smotanou alebo obľúbeným dipom, ale skvele sa hodia aj ako netradičná príloha k pečenému mäsu alebo dusenej kapuste. Určite ich vyskúšajte!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia zeleniny: cca 20-25 minút
  • Čas vyprážania: cca 20-30 minút (podľa počtu dávok)
  • Počet kusov: cca 16-20 pirohov (4 porcie)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na zemiakovo-mrkvové cesto:

  • cca 600-700 g zemiakov (váha pred varením), ideálne varný typ B alebo C
  • 1-2 ks stredne veľkej mrkvy
  • Soľ (na varenie a do cesta, cca 1 ČL alebo podľa chuti)
  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 1 polievková lyžica zemiakového škrobu
  • cca 150-200 g polohrubej múky (alebo podľa potreby) + na podsypávanie
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • Cesnakový prášok (podľa chuti) alebo 1 strúčik prelisovaného cesnaku

Šampiňónová plnka:

  • cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 ks cibule
  • cca 300-400 g čerstvých šampiňónov
  • Soľ (podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • (Voliteľné) Drvená rasca, nasekaná čerstvá petržlenová vňať

Na vyprážanie:

  • Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový), dostatočné množstvo na vrstvu cca 1 cm

Postup prípravy

Príprava plnky a cesta:

  1. Plnka: Najprv si pripravte plnku, aby stihla vychladnúť. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Šampiňóny očistite a nakrájajte na malé kocky alebo ich môžete nahrubo nastrúhať.
  2. Na panvici rozohrejte 2 PL oleja. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte nakrájané šampiňóny a restujte za občasného miešania, kým sa neodparí všetka voda, ktorú huby pustia, a nezačnú zlatnúť (cca 10-15 minút).
  3. Hotovú hubovú zmes dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne aj drvenou rascou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobre premiešajte a odstavte z ohňa, nechajte úplne vychladnúť.
  4. Cesto: Zemiaky a mrkvu ošúpte, nakrájajte na menšie, približne rovnaké kúsky. Vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte (cca 1 ČL soli) a uvarte domäkka (cca 20-25 minút).
  5. Uvarenú zeleninu dôkladne sceďte a nechajte ju v sitku chvíľu odpariť, aby sa zbavila prebytočnej vlhkosti.
  6. Ešte teplú zeleninu preložte do misy a roztlačte ju pučidlom na zemiaky dohladka (alebo nechajte úplne vychladnúť a potom najemno postrúhajte/prelisujte pre jemnejšie cesto).
  7. K roztlačenej (alebo vychladnutej postrúhanej) zelenine pridajte vajce, zemiakový škrob, soľ (opatrne, zelenina sa varila v slanej vode), mleté čierne korenie a cesnakový prášok (alebo prelisovaný cesnak).
  8. Postupne pridávajte polohrubú múku (začnite s menším množstvom, cca 150g) a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Dôležité: Nepridávajte zbytočne veľa múky a cesto nemieste dlho, aby nezostalo tuhé. Množstvo múky závisí od typu a vlhkosti zemiakov.

Tvarovanie a vyprážanie pirohov:

  1. Pracovnú dosku si pomúčte polohrubou múkou. Cesto na nej ešte krátko premieste a rozvaľkajte ho na plát hrubý približne 3-4 mm.
  2. Pomocou okrúhlej formičky alebo pohára (priemer cca 8-10 cm) vykrajujte z cesta kolieska.
  3. Do stredu každého kolieska dajte lyžičku vychladnutej šampiňónovej plnky.
  4. Koliesko preložte napoly tak, aby vznikol polkruh (piroha). Okraje cesta dôkladne postláčajte prstami alebo vidličkou, aby sa dobre spojili a plnka počas vyprážania nevytekala.
  5. Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto a plnku. Zvyšky cesta po vykrajovaní opäť spojte, premiesite a rozvaľkajte.
  6. Na väčšej panvici rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja (cca 1 cm) na strednú teplotu. Olej nesmie byť príliš horúci, aby sa pirohy nespálili na povrchu skôr, ako sa cesto prepečie.
  7. Pripravené pirohy opatrne vkladajte do horúceho oleja (nesmažte ich príliš veľa naraz).
  8. Vyprážajte z oboch strán dozlatista a dochrumkava. Bude to trvať približne 4-6 minút z každej strany.
  9. Hotové vypražené pirohy vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.

Servírovanie:

  1. Zemiakovo-mrkvové pirohy podávajte teplé.
  2. Výborne chutia samotné, s kyslou smotanou, jogurtovým dipom s bylinkami alebo ako príloha k dusenému mäsu či omáčkam.

Videorecept

Tipy

  1. Pre bohatšiu chuť plnky môžete k šampiňónom pridať aj trochu slaninky alebo údeného mäsa, ktoré orestujete spolu s cibuľou.
  2. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné huby, napríklad hlivu ustricovú alebo zmes lesných húb.
  3. Ak chcete pirohy piecť v rúre namiesto vyprážania, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom alebo olejom a pečte pri cca 190-200°C dozlatista (cca 20-25 minút). Nebudú však také chrumkavé ako vyprážané.
  4. Do cesta môžete pridať aj nasekané čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka) alebo štipku muškátového orieška.

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Máte doma zemiaky a mrkvu? Tak neváhajte a urobte si tieto fantastické zemiakovo mrkvové pirohy! Sú jednoduché, chutné a predstavujú skvelú obmenu tradičných zemiakových jedál.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Jednoduché recepty s Juliou Ševčukovou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty