Premýšľate, čo pripraviť na obed, večeru alebo ako zaujímavú prílohu? Ak máte doma zemiaky a pár mrkiev, ste na polceste k fantastickej pochúťke! Tieto plnené pirohy sú skvelou alternatívou ku klasickým zemiakovým jedlám. Cesto pripravené z kombinácie varených zemiakov a mrkvy je jemné, vláčne a má krásnu farbu. Vo vnútri sa skrýva chutná plnka z restovaných šampiňónov a cibuľky. Po vypražení dozlatista sú pirohy na povrchu príjemne chrumkavé a vnútri šťavnaté.
Ich príprava je naozaj jednoduchá a zvládne ju aj menej skúsený kuchár. Najprv si pripravíte zeleninové cesto a hubovú plnku, potom už len tvarujete, plníte a vyprážate. Tieto zemiakovo-mrkvové pirohy sú výborné ako samostatné jedlo, napríklad s kyslou smotanou alebo obľúbeným dipom, ale skvele sa hodia aj ako netradičná príloha k pečenému mäsu alebo dusenej kapuste. Určite ich vyskúšajte!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia zeleniny: cca 20-25 minút
- Čas vyprážania: cca 20-30 minút (podľa počtu dávok)
- Počet kusov: cca 16-20 pirohov (4 porcie)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na zemiakovo-mrkvové cesto:
- cca 600-700 g zemiakov (váha pred varením), ideálne varný typ B alebo C
- 1-2 ks stredne veľkej mrkvy
- Soľ (na varenie a do cesta, cca 1 ČL alebo podľa chuti)
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 1 polievková lyžica zemiakového škrobu
- cca 150-200 g polohrubej múky (alebo podľa potreby) + na podsypávanie
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Cesnakový prášok (podľa chuti) alebo 1 strúčik prelisovaného cesnaku
Šampiňónová plnka:
- cca 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 ks cibule
- cca 300-400 g čerstvých šampiňónov
- Soľ (podľa chuti)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- (Voliteľné) Drvená rasca, nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový), dostatočné množstvo na vrstvu cca 1 cm
Postup prípravy
Príprava plnky a cesta:
- Plnka: Najprv si pripravte plnku, aby stihla vychladnúť. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Šampiňóny očistite a nakrájajte na malé kocky alebo ich môžete nahrubo nastrúhať.
- Na panvici rozohrejte 2 PL oleja. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita. Pridajte nakrájané šampiňóny a restujte za občasného miešania, kým sa neodparí všetka voda, ktorú huby pustia, a nezačnú zlatnúť (cca 10-15 minút).
- Hotovú hubovú zmes dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne aj drvenou rascou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobre premiešajte a odstavte z ohňa, nechajte úplne vychladnúť.
- Cesto: Zemiaky a mrkvu ošúpte, nakrájajte na menšie, približne rovnaké kúsky. Vložte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte (cca 1 ČL soli) a uvarte domäkka (cca 20-25 minút).
- Uvarenú zeleninu dôkladne sceďte a nechajte ju v sitku chvíľu odpariť, aby sa zbavila prebytočnej vlhkosti.
- Ešte teplú zeleninu preložte do misy a roztlačte ju pučidlom na zemiaky dohladka (alebo nechajte úplne vychladnúť a potom najemno postrúhajte/prelisujte pre jemnejšie cesto).
- K roztlačenej (alebo vychladnutej postrúhanej) zelenine pridajte vajce, zemiakový škrob, soľ (opatrne, zelenina sa varila v slanej vode), mleté čierne korenie a cesnakový prášok (alebo prelisovaný cesnak).
- Postupne pridávajte polohrubú múku (začnite s menším množstvom, cca 150g) a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne a nelepivé cesto. Dôležité: Nepridávajte zbytočne veľa múky a cesto nemieste dlho, aby nezostalo tuhé. Množstvo múky závisí od typu a vlhkosti zemiakov.
Tvarovanie a vyprážanie pirohov:
- Pracovnú dosku si pomúčte polohrubou múkou. Cesto na nej ešte krátko premieste a rozvaľkajte ho na plát hrubý približne 3-4 mm.
- Pomocou okrúhlej formičky alebo pohára (priemer cca 8-10 cm) vykrajujte z cesta kolieska.
- Do stredu každého kolieska dajte lyžičku vychladnutej šampiňónovej plnky.
- Koliesko preložte napoly tak, aby vznikol polkruh (piroha). Okraje cesta dôkladne postláčajte prstami alebo vidličkou, aby sa dobre spojili a plnka počas vyprážania nevytekala.
- Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto a plnku. Zvyšky cesta po vykrajovaní opäť spojte, premiesite a rozvaľkajte.
- Na väčšej panvici rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja (cca 1 cm) na strednú teplotu. Olej nesmie byť príliš horúci, aby sa pirohy nespálili na povrchu skôr, ako sa cesto prepečie.
- Pripravené pirohy opatrne vkladajte do horúceho oleja (nesmažte ich príliš veľa naraz).
- Vyprážajte z oboch strán dozlatista a dochrumkava. Bude to trvať približne 4-6 minút z každej strany.
- Hotové vypražené pirohy vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.
Servírovanie:
- Zemiakovo-mrkvové pirohy podávajte teplé.
- Výborne chutia samotné, s kyslou smotanou, jogurtovým dipom s bylinkami alebo ako príloha k dusenému mäsu či omáčkam.
Videorecept
Tipy
- Pre bohatšiu chuť plnky môžete k šampiňónom pridať aj trochu slaninky alebo údeného mäsa, ktoré orestujete spolu s cibuľou.
- Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné huby, napríklad hlivu ustricovú alebo zmes lesných húb.
- Ak chcete pirohy piecť v rúre namiesto vyprážania, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom alebo olejom a pečte pri cca 190-200°C dozlatista (cca 20-25 minút). Nebudú však také chrumkavé ako vyprážané.
- Do cesta môžete pridať aj nasekané čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka) alebo štipku muškátového orieška.

Máte doma zemiaky a mrkvu? Tak neváhajte a urobte si tieto fantastické zemiakovo mrkvové pirohy! Sú jednoduché, chutné a predstavujú skvelú obmenu tradičných zemiakových jedál.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Jednoduché recepty s Juliou Ševčukovou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.