Jednoduchý recept na chutné vyprážané pirohy pripravené z vláčneho cesta z varených zemiakov a mrkvy, plnené restovanou šampiňónovou zmesou s cibuľkou. Skvelé ako hlavné jedlo alebo príloha.
Rastlinný olejdostatočné množstvo (vrstva cca 1 cm)
Pokyny
Príprava plnky a cesta:
1. Plnka: Cibuľu nadrobno, šampiňóny na kocky/nahrubo. Na 2 PL oleja orestujte cibuľu, pridajte huby a restujte do odparenia vody a zlatistej farby (10-15 min). Dochuťte soľou, korením (rascou, vňaťou). Nechajte vychladnúť.2. Cesto: Zemiaky a mrkvu ošúpte, nakrájajte, uvarte v osolenej vode domäkka (20-25 min).3. Sceďte, nechajte odpariť. Roztlačte/prelisujte.4. Pridajte vajce, škrob, soľ, korenie, cesnak. Postupne zapracujte múku (150-200g) na vláčne, nelepivé cesto (nemiesiť dlho).
Tvarovanie a vyprážanie pirohov:
5. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte (hrúbka 3-4 mm). Vykrajujte kolieska (8-10 cm).6. Do stredu dajte lyžičku vychladnutej plnky.7. Preložte napoly, okraje dobre stlačte (vidličkou).8. Na panvici rozohrejte vrstvu oleja (cca 1 cm) na strednú teplotu.9. Pirohy vyprážajte z oboch strán dozlatista a dochrumkava (cca 4-6 minút z každej strany).10. Vyberajte na papierové utierky na odkvapkanie tuku.
Servírovanie:
11. Podávajte teplé, samotné, s kyslou smotanou alebo ako prílohu.
Poznámky
1. Pre bohatšiu chuť plnky môžete k šampiňónom pridať aj trochu slaninky alebo údeného mäsa, ktoré orestujete spolu s cibuľou.2. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné huby, napríklad hlivu ustricovú alebo zmes lesných húb.3. Ak chcete pirohy piecť v rúre namiesto vyprážania, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom alebo olejom a pečte pri cca 190-200°C dozlatista (cca 20-25 minút). Nebudú však také chrumkavé ako vyprážané.4. Do cesta môžete pridať aj nasekané čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka) alebo štipku muškátového orieška.