Tento recept je absolútny poklad. Presne tieto zapečené bravčové plátky priniesla suseda na oslavu a hneď som si od nej pýtala recept. Sú neskutočne šťavnaté. Tá "perina" z vajec, byliniek a syra je fantastická. Garantujem vám, že zmiznú z plechu okamžite.
1. Vajcia uvarte natvrdo (presne 10 minút). Ihneď ich schlaďte a ošúpte.
2. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si pekáč.
3. Cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. Rozložte ju rovnomerne na dno pekáča.
4. Plátky krkovičky z oboch strán osoľte, okoreňte a posypte oreganom.
5. V miske ich premiešajte s olejom. Mäso sa v ňom obalí.
6. Plátky mäsa vyskladajte tesne vedľa seba na vrstvu cibule v pekáči.
7. Teraz pripravte "perinu". Do misky nastrúhajte na hrubom strúhadle uvarené vajcia.
8. K vajciam pridajte nahrubo nastrúhaný syr.
9. Pridajte nasekaný kôpor, petržlenovú vňať, jogurt a majonézu.
10. Dochuťte soľou a 1/2 ČL čierneho korenia. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
11. Zmes rovnomerne naneste na každý plátok mäsa. Vytvorte súvislú vrstvu.
12. Pekáč vložte do vyhriatej rúry. Pečte 40 minút pri 180 °C.
13. Perina musí byť na vrchu krásne zlatistá.
14. Pred krájaním nechajte mäso v pekáči ešte 5 minút odpočívať.
Poznámky
1. Mäso musí byť krkovička. Nesnažte sa recept robiť z bravčového karé. To bude po 40 minútach pečenia extrémne suché. Krkovička pustí tuk a zostane šťavnatá.2. Bylinky nevynechajte. Čerstvý kôpor a petržlen dodajú ťažkej syrovej zmesi potrebnú sviežosť.Variácia (Hubová perina): Namiesto vajec môžete do syrovej zmesi pridať orestované a vychladnuté šampiňóny.Variácia (Iné mäso): Recept funguje fantasticky aj s kuracími prsiami, ale vtedy skráťte čas pečenia len na 20–25 minút.