Publikované: 26. septembra 2025, 06:30
Keď sa u nás doma povie sladké raňajky, okamžite si predstavím tieto bochníčky. Je to pre mňa chuť víkendového rána a pohody. Cesto je vďaka maslu a mlieku neskutočne jemné a vláčne a kombinácia sladkých hrozienok a brusníc je jednoducho dokonalá. Sú tak dobré, že ich budete piecť nielen na raňajky, ale aj ako sladkú desiatu alebo len tak ku káve.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ kysnutie cca 2 hodiny)
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 4 väčšie bochníčky
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/bochníček
- Trend: Domáce pečenie / Raňajky
Potrebujeme
Na cesto
- 500 g polohrubej múky (+ 50 g na podsypanie)
- 250 ml vlažného mlieka
- 9 g sušeného droždia (1 balíček)
- 2 ks vajec
- 50 g kryštálového cukru
- 40 g masla (zmäknutého)
- 1 ČL soli
- 125 g sušených brusníc
- 125 g hrozienok (mix čiernych a hnedých)
Na dokončenie
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup prípravy
- Príprava ovocia. Hrozienka a brusnice zalejte v miske horúcou vodou a nechajte ich aspoň 20 minút napučať. Potom ich dôkladne sceďte.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou zľahka vyšľahajte vajcia s cukrom. Prilejte vlažné mlieko a pridajte zmäknuté maslo.
- Do tekutej zmesi nasypte sušené droždie a nechajte ho chvíľu rozpustiť.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku so soľou. Sypkú zmes postupne zapracujte do tekutej a vymieste hladké, vláčne cesto. V robote to trvá asi 8 minút, ručne o niečo dlhšie.
- Do cesta nakoniec zapracujte scedené ovocie a 50 g múky (aby sa ovocie v ceste lepšie rozptýlilo a nebolo príliš mokré).
- Kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- Tvarovanie. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, jemne premieste a rozdeľte na 4 rovnaké časti. Z každej vytvarujte bochník a prikryté ich nechajte podkysnúť ďalších 15 minút.
- Každý bochník potom zľahka rozvaľkajte na hrubší plát, ktorý pevne zrolujte do tvaru malej veky alebo buchty.
- Bochníčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne kysnúť ešte 40 minút.
- Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. V miske rozmiešajte žĺtok s lyžicou mlieka. Vykysnuté bochníčky potrite touto zmesou.
- Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo namáčať sušené ovocie? Tento jednoduchý krok nikdy nevynechávajte. Ovocie nasiakne vodou, v ceste zostane krásne šťavnaté a zároveň nebude z neho “vyťahovať” vlhkosť, takže bochníčky zostanú dlhšie vláčne.
- Aby boli extra lesklé. Ak chcete mať po upečení krásne lesklý povrch, hneď po vytiahnutí z rúry potrite horúce bochníčky zmesou rozpusteného masla a rumu. Získajú nádherný lesk a vôňu.
Jednoduché variácie
- S orechmi: Spolu so sušeným ovocím zapracujte do cesta aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov pre extra chrumkavosť.
- Vianočná verzia: Pre sviatočnú vôňu pridajte do cesta spolu s múkou aj lyžičku mletej škorice a štipku muškátového orieška a kardamómu.
Výsledkom je voňavé a mäkučké pečivo, ktoré je dokonalé na sladké raňajky. Najlepšie chutí ešte vlažné, natreté maslom a s pohárom kakaa alebo bielej kávy.
Recept vychádza z verzie od A COOKING BOOK, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.