Search

Recept na najmäkšie hrozienkové bochníčky. Sú tak dobré, že ich budete chcieť piecť stále.

Hrozienkové bochníčky
Hrozienkové bochníčky

Obsah receptu

Publikované: 26. septembra 2025, 06:30

Keď sa u nás doma povie sladké raňajky, okamžite si predstavím tieto bochníčky. Je to pre mňa chuť víkendového rána a pohody. Cesto je vďaka maslu a mlieku neskutočne jemné a vláčne a kombinácia sladkých hrozienok a brusníc je jednoducho dokonalá. Sú tak dobré, že ich budete piecť nielen na raňajky, ale aj ako sladkú desiatu alebo len tak ku káve.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút (+ kysnutie cca 2 hodiny)
  • Čas varenia/pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 4 väčšie bochníčky
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/bochníček
  • Trend: Domáce pečenie / Raňajky

Potrebujeme

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky (+ 50 g na podsypanie)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 9 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 2 ks vajec
  • 50 g kryštálového cukru
  • 40 g masla (zmäknutého)
  • 1 ČL soli
  • 125 g sušených brusníc
  • 125 g hrozienok (mix čiernych a hnedých)

Na dokončenie

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka

Postup prípravy

  1. Príprava ovocia. Hrozienka a brusnice zalejte v miske horúcou vodou a nechajte ich aspoň 20 minút napučať. Potom ich dôkladne sceďte.
  2. Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou zľahka vyšľahajte vajcia s cukrom. Prilejte vlažné mlieko a pridajte zmäknuté maslo.
  3. Do tekutej zmesi nasypte sušené droždie a nechajte ho chvíľu rozpustiť.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku so soľou. Sypkú zmes postupne zapracujte do tekutej a vymieste hladké, vláčne cesto. V robote to trvá asi 8 minút, ručne o niečo dlhšie.
  5. Do cesta nakoniec zapracujte scedené ovocie a 50 g múky (aby sa ovocie v ceste lepšie rozptýlilo a nebolo príliš mokré).
  6. Kysnutie. Misu zľahka vymažte olejom, vložte do nej cesto, prikryte fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
  7. Tvarovanie. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, jemne premieste a rozdeľte na 4 rovnaké časti. Z každej vytvarujte bochník a prikryté ich nechajte podkysnúť ďalších 15 minút.
  8. Každý bochník potom zľahka rozvaľkajte na hrubší plát, ktorý pevne zrolujte do tvaru malej veky alebo buchty.
  9. Bochníčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s dostatočnými rozostupmi. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne kysnúť ešte 40 minút.
  10. Pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C. V miske rozmiešajte žĺtok s lyžicou mlieka. Vykysnuté bochníčky potrite touto zmesou.
  11. Pečte vo vyhriatej rúre 20–25 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo namáčať sušené ovocie? Tento jednoduchý krok nikdy nevynechávajte. Ovocie nasiakne vodou, v ceste zostane krásne šťavnaté a zároveň nebude z neho “vyťahovať” vlhkosť, takže bochníčky zostanú dlhšie vláčne.
  2. Aby boli extra lesklé. Ak chcete mať po upečení krásne lesklý povrch, hneď po vytiahnutí z rúry potrite horúce bochníčky zmesou rozpusteného masla a rumu. Získajú nádherný lesk a vôňu.

Jednoduché variácie

  • S orechmi: Spolu so sušeným ovocím zapracujte do cesta aj hrsť nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov pre extra chrumkavosť.
  • Vianočná verzia: Pre sviatočnú vôňu pridajte do cesta spolu s múkou aj lyžičku mletej škorice a štipku muškátového orieška a kardamómu.

Výsledkom je voňavé a mäkučké pečivo, ktoré je dokonalé na sladké raňajky. Najlepšie chutí ešte vlažné, natreté maslom a s pohárom kakaa alebo bielej kávy.

Recept vychádza z verzie od A COOKING BOOK, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty