Search

RECEPT na dokonalý ŠALÁT z čínskej kapusty: Svieži, chrumkavý a s fantastickým ľahkým kôprovým dresingom!

šalát z čínskej kapusty
Šalát z čínskej kapusty, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte RECEPT na dokonalý šalát z čínskej kapusty, ktorý je nielen úžasne svieži a chrumkavý, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu? Potom ste na správnom mieste! Tento miešaný šalát s fantastickým ľahkým kôprovým dresingom bez majonézy je ideálnou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na niečom zdravom a plnom chutí. Je skvelý ako ľahká desiata, výdatná príloha k hlavnému chodu, alebo dokonca ako ľahká večera pre tých, ktorí držia diétu. Pripravte si túto vitamínovú bombu!

Kombinácia chrumkavej čínskej kapusty, sladkastej mrkvy, šťavnatého jablka, cherry paradajok a kukurice vytvára dokonalú harmóniu chutí a textúr. Celé to podčiarkuje jednoduchý, no zároveň rafinovaný dresing z olivového oleja, horčice, citrónovej šťavy a čerstvého kôpru. Tento šalát si pripravíte za pár minút a jeho sviežosť vás zaručene očarí. Je to skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Počet porcií/kusov: cca 2-4 porcie (v závislosti od toho, či sa podáva ako hlavný chod alebo príloha)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na šalát:

  • 1 menšia až stredne veľká hlávka čínskej kapusty (približne 500-700 g)
  • 1 stredne veľká mrkva (očistená)
  • 1 stredne veľké chrumkavé jablko (napr. odroda Gala, Fuji, zbavené jadrovníka)
  • 9 ks cherry paradajok
  • 1 malá konzerva sterilizovanej kukurice (s hmotnosťou pevného podielu približne 170 g, scedená z nálevu)

Na ľahký kôprový dresing:

  • 1 polievková lyžica kvalitného extra panenského olivového oleja
  • 1 čajová lyžička plnotučnej horčice (alebo dijonskej pre výraznejšiu chuť)
  • čerstvo vytlačená citrónová šťava (približne z ½ menšieho citróna, cca 1-2 ČL, alebo podľa chuti)
  • 3 vetvičky čerstvého kôpru (najemno nasekaného)

Postup prípravy

Príprava zeleniny a ovocia:

  1. Čínsku kapustu dôkladne umyte. Najprv odkrojte a odstráňte spodný tvrdý hlúb. Zvyšné listy kapusty potom pozdĺžne prekrojte a nakrájajte na tenké prúžky alebo rezance. Vložte do väčšej misy.
  2. Mrkvu očistite a nahrubo ju nastrúhajte. Jablko umyte, zbavte ho jadrovníka (šúpať ho nemusíte, ak má peknú šupku) a taktiež ho nahrubo nastrúhajte. Nastrúhanú mrkvu a jablko pridajte do misy k čínskej kapuste. Tip: Na strúhanie mrkvy a jablka môžete použiť klasické strúhadlo alebo kuchynský robot s vhodným nástavcom.
  3. Cherry paradajky (9 ks) umyte a nakrájajte ich na polovičky alebo na štvrtinky, podľa ich veľkosti. Pridajte ich k ostatnej zelenine v mise.
  4. Do misy pridajte aj scedenú sterilizovanú kukuricu (cca 170 g pevného podielu).

Príprava dresingu a dokončenie šalátu:

  1. V samostatnej menšej miske alebo pohári si pripravte dresing. Zmiešajte extra panenský olivový olej (1 PL), plnotučnú (alebo dijonskú) horčicu (1 ČL), čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu (podľa chuti, začnite s 1 ČL) a najemno nasekaný čerstvý kôpor (3 vetvičky).
  2. Všetky ingrediencie na dresing dôkladne premiešajte metličkou alebo vidličkou, kým sa nespoja do hladkej emulzie. Ochutnajte a prípadne dochuťte ešte citrónovou šťavou, ak je to potrebné. (Ak preferujete, môžete pridať aj štipku soli a čierneho korenia priamo do dresingu, hoci pôvodný recept ich v dresingu neuvádza).
  3. Pripravený kôprový dresing nalejte do misy s nakrájanou zeleninou, jablkom a kukuricou.
  4. Všetky ingrediencie v mise dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa dresing rovnomerne rozložil a obalil všetky kúsky.
  5. Miešaný šalát z čínskej kapusty môžete podávať ihneď, alebo ho pre ešte lepšie prepojenie chutí a väčšie osvieženie nechajte pred servírovaním aspoň 30 minút odležať a vychladiť v chladničke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte väčšiu chrumkavosť a sviežosť šalátu niekedy pridám aj na tenké plátky nakrájanú šalátovú uhorku (tú je dobré vopred zľahka osoliť a nechať “vypotiť”) alebo pár na tenko nakrájaných reďkoviek.
  2. Ak nemám poruke čerstvý kôpor, v krajnom prípade siahnem aj po sušenom, ale vtedy ho používam v menšom množstve (približne 1 čajovú lyžičku) a nechám ho v pripravenom dresingu dlhšie postáť (aspoň 15-20 minút), aby sa jeho aróma stihla pekne uvoľniť. Čerstvý kôpor je však pre tento šalát jednoznačne nenahraditeľný.
  3. Tento šalát je vynikajúci aj ako ľahká a zdravá náplň do celozrnných wrapov alebo pita chleba. Pre sýtejšiu verziu, ktorá poslúži ako plnohodnotný obed, do neho niekedy pridám aj na kocky nakrájaný kvalitný tvrdý syr (napríklad feta alebo eidam), uvarené vajíčko natvrdo, alebo kúsky grilovaného či pečeného kuracieho mäsa.
  4. Namiesto klasického strúhania mrkvy a jablka na hrubom strúhadle ich niekedy krájam na veľmi tenké rezance (julienne) pomocou špeciálnej škrabky na zeleninu. Šalát tak získa nielen zaujímavejšiu textúru, ale aj elegantnejší vzhľad na tanieri.

Tento dokonalý šalát z čínskej kapusty je skutočne sviežou a chrumkavou pochúťkou, ktorú si zamilujete pre jej jednoduchosť a fantastickú chuť. S ľahkým kôprovým dresingom je to ideálna voľba na každý deň. Vyskúšajte tento RECEPT a presvedčte sa sami!

Recept je inšpirovaný verziou z Obróbka Skrawaniem, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty