Svieži šalát z čínskej kapusty s kôprovým dresingom
Hľadáte RECEPT na dokonalý šalát z čínskej kapusty, ktorý je nielen úžasne svieži a chrumkavý, ale aj prekvapivo jednoduchý na prípravu? Potom ste na správnom mieste! Tento miešaný šalát s fantastickým ľahkým kôprovým dresingom bez majonézy je ideálnou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na niečom zdravom a plnom chutí. Je skvelý ako ľahká desiata, výdatná príloha k hlavnému chodu, alebo dokonca ako ľahká večera pre tých, ktorí držia diétu. Pripravte si túto vitamínovú bombu!
1malá konzervasterilizovanej kukurice(s hmotnosťou pevného podielu približne 170 g, scedená z nálevu)
Na ľahký kôprový dresing:
1PLkvalitného extra panenského olivového oleja
1ČLplnotučnej horčice(alebo dijonskej pre výraznejšiu chuť)
cca 1-2ČLčerstvo vytlačenej citrónovej šťavy(približne z ½ menšieho citróna, alebo podľa chuti)
3vetvičkyčerstvého kôpru(najemno nasekaného)
Pokyny
Príprava zeleniny a ovocia:
1. Čínsku kapustu dôkladne umyte. Najprv odkrojte a odstráňte spodný tvrdý hlúb. Zvyšné listy kapusty potom pozdĺžne prekrojte a nakrájajte na tenké prúžky alebo rezance. Vložte do väčšej misy.
2. Mrkvu očistite a nahrubo ju nastrúhajte. Jablko umyte, zbavte ho jadrovníka (šúpať ho nemusíte, ak má peknú šupku) a taktiež ho nahrubo nastrúhajte. Nastrúhanú mrkvu a jablko pridajte do misy k čínskej kapuste. Tip: Na strúhanie mrkvy a jablka môžete použiť klasické strúhadlo alebo kuchynský robot s vhodným nástavcom.
3. Cherry paradajky (9 ks) umyte a nakrájajte ich na polovičky alebo na štvrtinky, podľa ich veľkosti. Pridajte ich k ostatnej zelenine v mise.
4. Do misy pridajte aj scedenú sterilizovanú kukuricu (cca 170 g pevného podielu).
Príprava dresingu a dokončenie šalátu:
5. V samostatnej menšej miske alebo pohári si pripravte dresing. Zmiešajte extra panenský olivový olej (1 PL), plnotučnú (alebo dijonskú) horčicu (1 ČL), čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu (podľa chuti, začnite s 1 ČL) a najemno nasekaný čerstvý kôpor (3 vetvičky).
6. Všetky ingrediencie na dresing dôkladne premiešajte metličkou alebo vidličkou, kým sa nespoja do hladkej emulzie. Ochutnajte a prípadne dochuťte ešte citrónovou šťavou, ak je to potrebné.
7. Pripravený kôprový dresing nalejte do misy s nakrájanou zeleninou, jablkom a kukuricou.
8. Všetky ingrediencie v mise dôkladne, ale zľahka premiešajte, aby sa dresing rovnomerne rozložil a obalil všetky kúsky.
9. Miešaný šalát z čínskej kapusty môžete podávať ihneď, alebo ho pre ešte lepšie prepojenie chutí a väčšie osvieženie nechajte pred servírovaním aspoň 30 minút odležať a vychladiť v chladničke.
Poznámky
1. Pre ešte väčšiu chrumkavosť a sviežosť šalátu niekedy pridám aj na tenké plátky nakrájanú šalátovú uhorku (tú je dobré vopred zľahka osoliť a nechať "vypotiť") alebo pár na tenko nakrájaných reďkoviek.2. Ak nemám poruke čerstvý kôpor, v krajnom prípade použijem aj sušený, ale vtedy ho dávam menej (cca 1 ČL) a nechám ho v dresingu dlhšie postáť, aby sa jeho aróma uvoľnila. Čerstvý je však pre tento šalát nenahraditeľný.3. Tento šalát je výborný aj ako náplň do wrapov alebo sendvičov. Pre sýtejšiu verziu do neho niekedy pridám aj na kocky nakrájaný tvrdý syr alebo kúsky grilovaného kuracieho mäsa.4. Namiesto strúhania mrkvy a jablka ich niekedy krájam na tenké rezance (julienne) pomocou špeciálnej škrabky. Šalát tak získa zaujímavejšiu textúru a vzhľad.