Search

Pripravte si ten najlepší domáci AJVAR: Expresne jednoduchý recept na balkánsky poklad.

domáci ajvar
Domáci ajvar, zdroj: AI

Obsah receptu

Tento recept na domáci ajvar je skutočný poklad, ktorý v sebe ukrýva chuť slnkom zaliateho leta a vôňu pečených paprík. Ak ste si doteraz mysleli, že jeho príprava je príliš zložitá, tento postup vás presvedčí o opaku. Výsledkom je neuveriteľne lahodná, hustá a jemne sladkastá nátierka, ktorá je neporovnateľne lepšia ako akákoľvek kupovaná verzia. Je to perfektný spôsob, ako si zakonzervovať štedrú úrodu paprík a vychutnávať si ju počas celého roka. Či už na čerstvej hrianke, ako príloha ku grilovanému mäsu alebo len tak lyžičkou, tento ajvar si zamilujete.

Príprava tohto balkánskeho skvostu je v skutočnosti séria jednoduchých krokov. Základom sú kvalitné, mäsité červené papriky, ktoré najprv upečieme dočierna, aby sme z nich ľahko stiahli šupku a získali tak dokonalú dymovú arómu. Následne ich pomelieme a pomaly varíme s olejom, soľou a cukrom, kým sa všetky chute nespoja do dokonalej harmónie. Venujte mu trochu času a odmenou vám bude plná špajza tej najlepšej domácej pochúťky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas varenia/pečenia: Čas pečenia: 30 minút, Čas varenia: 60 minút
  • Čas chladnutia a sterilizácie: cca 60 minút (chladnutie paprík) + 45 minút (sterilizácia) + čas na vychladnutie pohárov
  • Počet porcií/kusov: cca 1800 g (približne 4-5 stredne veľkých pohárov)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Základné suroviny na poklad z paprík:

  • 5000 g červenej papriky (ideálne mäsité odrody ako kápia)
  • 230 ml slnečnicového alebo repkového oleja
  • 25 g soli
  • 2 ČL kryštálového cukru

Postup prípravy

Pečenie a príprava paprík:

  1. Rúru si predhrejeme na 250 °C. Papriky dôkladne umyjeme, osušíme a vcelku ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Plech vložíme do horúcej rúry a papriky pečte po dobu 30 minút, alebo kým ich šupka nesčernie a nevytvoria sa na nej pľuzgiere. Počas pečenia ich môžete raz otočiť.
  3. Horúce papriky hneď po vybratí z rúry preložíme do väčšej misy alebo hrnca a okamžite ich prikryjeme pokrievkou alebo alobalom. Necháme ich takto spariť a úplne vychladnúť (trvá to približne hodinu). Vďaka tomuto kroku pôjde šupka ľahko dole.
  4. Z vychladnutých paprík dôkladne odstránime stopky, jadierka a celú vonkajšiu šupku.

Varenie a dochutenie ajvaru:

  1. Očistenú paprikovú dužinu pomelieme na mlynčeku na mäso. Ak mlynček nemáte, môžete použiť aj mixér, ale zmes mixujte len krátko a pulzovo, aby nebola úplne hladká, ale zachovala si jemnú štruktúru.
  2. Vo veľkom hrnci so širokým dnom rozohrejeme olej. Pridáme pomleté papriky, soľ a cukor. Všetko dobre premiešame.
  3. Zmes privedieme k varu a za občasného miešania varíme na miernom ohni približne 1 hodinu, kým ajvar nezhustne a chute sa pekne nespoja.
  4. Počas toho, ako sa ajvar varí, si pripravíme poháre. Dôkladne ich umyjeme a sterilizujeme buď vyvarením, alebo ich dáme na 15 minút do rúry vyhriatej na 100 °C.

Sterilizácia a uskladnenie:

  1. Horúcim ajvarom naplníme pripravené sterilizované poháre. Okraje pohárov dôkladne očistíme a pevne ich uzavrieme viečkami.
  2. Naplnené a uzavreté poháre vložíme na plech a dáme do rúry vyhriatej na 100 °C. Takto ich sterilizujeme po dobu 45 minút.
  3. Dôležité: Po uplynutí času rúru vypneme a poháre v nej necháme úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa. Týmto sa zaistí správne vytvorenie vákua a dlhá trvanlivosť.
  4. Vychladnuté poháre skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Ajvar je najlepší po pár dňoch, keď sa chute rozležia, ale konzumovať ho môžete prakticky hneď.

Videorecept

Tipy

  1. Pre jemne pikantnú chuť rada pridám k paprikám aj zopár feferóniek alebo červených chilli papričiek, ktoré pečiem a meliem spolu s nimi.
  2. Ak chcem dosiahnuť ešte komplexnejšiu a zamatovejšiu chuť, zvyknem spolu s paprikami upiecť aj jeden alebo dva stredne veľké baklažány. Postup je rovnaký – upiecť, olúpať a zomlieť.
  3. Tento ajvar je fantastický nielen na hriankach, ale aj ako príloha k pečenému či grilovanému mäsu, k syrom alebo ako základ do rôznych omáčok a gulášov.
  4. Ak sa mi nechce sterilizovať v rúre, poháre naplnené horúcim ajvarom pevne uzavriem, otočím hore dnom, zabalím do deky a nechám takto úplne vychladnúť do druhého dňa.

Veríme, že tento recept na domáci ajvar sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni. Je to chuť, na ktorú sa nezabúda a ktorá vám vždy pripomenie teplé letné dni. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Deco Veca

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty