Existuje len málo jedál, ktoré vo mne evokujú taký pocit domova a pohody, ako poctivý hovädzí guláš. Tá vôňa restovanej cibuľky, papriky a mäsa, ktorá sa pomaly šíri kuchyňou, je pre mňa synonymom víkendu. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť guláš plný bohatej, intenzívnej chuti, s hustou šťavou a mäsom takým mäkkým, že sa bude rozpadávať na jazyku. Je to presne ten typ jedla, ktorý zahreje, zasýti a poteší každého milovníka tradičnej kuchyne. Pripravte si lyžice, ideme na to!
Základom každého dobrého gulášu je čas. Nejde o žiadne zložité kúzla, len o poctivé, pomalé dusenie, počas ktorého sa všetky chute dokonale prepoja. Aj keď sa varí dlhšie, väčšinu času sa o seba stará sám a vy si môžete užiť voľnú chvíľu. Verte mi, tá trpezlivosť sa vám na tanieri mnohonásobne vráti. Je to jedlo, ktoré chutí najlepšie na druhý deň.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 2 hodiny
- Počet porcií/kusov: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 500 g cibule
- 2 PL masla
- 3–4 strúčiky cesnaku
- 10 g hovädzieho bujónu v prášku
- 20 g mletej sladkej papriky (cca 2 PL)
- 5 g chilli korenia (cca 1 ČL)
- 5 g celej rasce (cca 2 ČL)
- 5 g sušeného majoránu (cca 2-3 ČL)
- 3 g sušeného tymiánu (cca 1 ČL)
- 100 ml červeného vína
- 100 ml paradajkovej šťavy
- 40 g paradajkovej pasty (pretlaku)
- voda (podľa potreby)
- sušená petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup prípravy
Príprava gulášového základu:
- Cibuľu si nakrájame na prúžky a odložíme bokom. Mäso nakrájame na väčšie kocky. V hrnci, v ktorom budeme variť celý guláš, si rozpustíme maslo. Na horúcom masle sprudka opečieme kúsky mäsa zo všetkých strán, aby sa zatiahlo (cca 3–4 minúty).
- K opečenému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu a chilli. Za občasného miešania restujeme ďalšiu minútu. Potom zmes ochutíme soľou, čiernym korením a mletou sladkou paprikou a dobre premiešame.
- Teraz do hrnca vmiešame paradajkový pretlak, tymián, majorán a rascu. Všetko zalejeme červeným vínom, premiešame a necháme alkohol chvíľu odpariť.
Pomalé dusenie a dokončenie:
- Pridáme paradajkovú šťavu, hovädzí bujón v prášku a zalejeme vodou tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Všetko spolu dôkladne premiešame.
- Guláš prikryjeme pokrievkou, stíšime oheň na minimum a necháme ho pomaly dusiť približne 2 hodiny. Občas premiešame. Môj tip: Mäso musí byť na konci úplne mäkké. Ak sa vám zdá po dvoch hodinách stále tuhé, pokojne ho varte dlhšie.
- Keď je mäso mäkké, do gulášu vmiešame prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a sušenú petržlenovú vňať. Premiešame a odstavíme z ohňa. Už ďalej nevaríme.
- Hotový guláš necháme pred podávaním aspoň 15-20 minút odpočívať, aby sa všetky chute krásne spojili. Podávame s knedľou alebo čerstvým pečivom.
Videorecept
Tipy
- Pre naozaj mäkký a šťavnatý guláš sa mi najviac osvedčilo použiť hovädzí močing (glejovku) alebo kližku. Obsahujú kolagén, ktorý sa dlhým varením rozpustí a vytvorí úžasne hustú a chutnú šťavu.
- Nebojte sa toho množstva cibule! Platí staré pravidlo “koľko mäsa, toľko cibule”. Práve cibuľa, ktorá sa dlhým varením úplne rozvarí, guláš prirodzene zahustí a dodá mu sladkosť.
- Priamo na tanieri je guláš fantastický s kolieskami čerstvej cibule alebo s lyžicou kyslej smotany. Zjemní to chuť a pridá sviežosť.
- Guláš je jedno z tých jedál, ktoré sú na druhý deň ešte lepšie. Ak máte čas, uvarte si ho vopred a nechajte ho cez noc odležať v chladničke. Chute sa dokonale prepoja.
Dúfam, že sa vám tento recept na poctivý guláš bude páčiť. Je to skutočné pohladenie pre dušu a ideálne jedlo na spoločný rodinný obed. Užite si každý jeden tanier plný bohatej chuti! Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Shone’s Kitchen, no mierne sme ho upravili.
