Existuje len málo jedál, ktoré vo mne evokujú taký pocit domova a pohody, ako poctivý hovädzí guláš. Tá vôňa restovanej cibuľky, papriky a mäsa, ktorá sa pomaly šíri kuchyňou, je pre mňa synonymom víkendu. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť guláš plný bohatej, intenzívnej chuti, s hustou šťavou a mäsom takým mäkkým, že sa bude rozpadávať na jazyku. Je to presne ten typ jedla, ktorý zahreje, zasýti a poteší každého milovníka tradičnej kuchyne. Pripravte si lyžice, ideme na to!
1. Cibuľu si nakrájame na prúžky a odložíme bokom. Mäso nakrájame na väčšie kocky. V hrnci, v ktorom budeme variť celý guláš, si rozpustíme maslo. Na horúcom masle sprudka opečieme kúsky mäsa zo všetkých strán, aby sa zatiahlo (cca 3–4 minúty).
2. K opečenému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu a chilli. Za občasného miešania restujeme ďalšiu minútu. Potom zmes ochutíme soľou, čiernym korením a mletou sladkou paprikou a dobre premiešame.
3. Teraz do hrnca vmiešame paradajkový pretlak, tymián, majorán a rascu. Všetko zalejeme červeným vínom, premiešame a necháme alkohol chvíľu odpariť.
Pomalé dusenie a dokončenie:
4. Pridáme paradajkovú šťavu, hovädzí bujón v prášku a zalejeme vodou tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Všetko spolu dôkladne premiešame.
5. Guláš prikryjeme pokrievkou, stíšime oheň na minimum a necháme ho pomaly dusiť približne 2 hodiny. Občas premiešame. Môj tip: Mäso musí byť na konci úplne mäkké. Ak sa vám zdá po dvoch hodinách stále tuhé, pokojne ho varte dlhšie.
6. Keď je mäso mäkké, do gulášu vmiešame prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a sušenú petržlenovú vňať. Premiešame a odstavíme z ohňa. Už ďalej nevaríme.
7. Hotový guláš necháme pred podávaním aspoň 15-20 minút odpočívať, aby sa všetky chute krásne spojili. Podávame s knedľou alebo čerstvým pečivom.
Poznámky
1. Pre naozaj mäkký a šťavnatý guláš sa mi najviac osvedčilo použiť hovädzí močing (glejovku) alebo kližku. Obsahujú kolagén, ktorý sa dlhým varením rozpustí a vytvorí úžasne hustú a chutnú šťavu.2. Nebojte sa toho množstva cibule! Platí staré pravidlo "koľko mäsa, toľko cibule". Práve cibuľa, ktorá sa dlhým varením úplne rozvarí, guláš prirodzene zahustí a dodá mu sladkosť.3. Priamo na tanieri je guláš fantastický s kolieskami čerstvej cibule alebo s lyžicou kyslej smotany. Zjemní to chuť a pridá sviežosť.4. Guláš je jedno z tých jedál, ktoré sú na druhý deň ešte lepšie. Ak máte čas, uvarte si ho vopred a nechajte ho cez noc odležať v chladničke. Chute sa dokonale prepoja.