Tieto rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou sú ideálny obed, keď máte málo času. Sú hotové do 15 minút a stoja pár drobných. Tento recept využíva bežné konzervy a tajný trik talianskych kuchárov – chrumkavú strúhanku. Naše rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou zasýtia celú rodinu.
Trik spočíva v pangrattato, alebo “parmezáne chudobných”. Na oleji opečená strúhanka nahrádza drahý syr a dodá jedlu fantastickú chrumkavú textúru. Vyskúšate?
Ako pripraviť rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou?
Uvarte cestoviny. Na panvici orestujte cibuľu, cesnak, pridajte tuniaka, fazuľu a paradajky. Zmiešajte s uvarenými cestovinami. Na samostatnej panvici opražte strúhanku na olivovom oleji dozlatista. Cestoviny posypte strúhankou až na tanieri.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia/pečenia: 10-12 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Rýchly recept / Úspora času
Potrebujeme
- 350 g cestovín (linguine alebo špagety)
- 120 g konzervovaného tuniaka (v oleji alebo vo vlastnej šťave, scedeného)
- 220 g varenej fazule (z konzervy, scedenej)
- 10 cherry paradajok
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 80 g strúhanky
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Čili vločky (podľa chuti)
- Čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
- Dajte variť cestoviny do vriacej, výdatne osolenej vody podľa návodu na obale.
- Medzitým si pripravte chrumkavú strúhanku. Na panvicu dajte 2 PL olivového oleja, pridajte strúhanku a na strednom plameni ju za stáleho miešania opekajte dozlatista a dochrumkava.
- Opečenú strúhanku ihneď presypte do misky, aby sa na horúcej panvici ďalej nespaľovala.
- Na tú istú panvicu prilejte trochu olivového oleja. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a restujte dosklovita.
- Pridajte scedeného tuniaka, scedenú fazuľu a na polovice prekrojené cherry paradajky.
- Ochuťte soľou, korením a čili vločkami. Spolu prehrievajte asi 2-3 minúty, kým paradajky mierne nezmäknú.
- Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si odložte bokom) a pridajte ich priamo na panvicu k tuniakovej zmesi.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a asi 2-3 lyžice vody z cestovín. Dôkladne premiešajte, aby sa omáčka spojila s cestovinami.
- Cestoviny ihneď servírujte na taniere. Každú porciu výdatne posypte pripravenou opečenou strúhankou.
Videorecept
Tipy na záver
- Parmezán chudobných: Strúhanku nikdy nepridávajte do omáčky, ale sypte ju až na tanieri. Musí zostať chrumkavá. Je to tradičný taliansky trik, ako dodať jedlu textúru bez syra.
- Voda z cestovín: Nevylievajte všetku vodu z uvarených cestovín. Malé množstvo škrobovej vody pomôže vytvoriť jemnú emulziu a omáčka sa na cestoviny lepšie “prilepí”.
Jednoduché variácie
- S olivami: Pridajte k tuniakovej zmesi hrsť nasekaných čiernych olív.
- S kaparami: Pre výraznejšiu slano-kyslú chuť pridajte lyžičku kapár.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa v recepte nepoužíva syr? Opečená strúhanka (pangrattato) slúži presne ako náhrada syra. V tradičnej južnej talianskej kuchyni sa syr často nekombinoval s rybami. Strúhanka dodá lepšiu, chrumkavú textúru.
Môžem použiť inú fazuľu? Áno, skvele sa hodí akákoľvek konzervovaná fazuľa – biela maslová, červená kidney alebo aj cícer.
Strúhanka sa mi prihorela. Strúhanka sa na panvici správa ako cukor – dlho nič a potom sa rýchlo spáli. Musíte ju miešať neustále a hneď, ako chytí zlatú farbu, presypať ju z panvice preč.
Tieto cestoviny sú najlepšie čerstvé, kým je strúhanka chrumkavá. Podávajte ich s pohárom ľahkého bieleho vína. Skladovanie neodporúčame.
Recept vychádza z verzie od youtube Ricette Perfette, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Ak máte doma tuniaka a cuketu, určite si pripravte túto úžasnú zapekanú cuketu!
- Rýchle talianske cestoviny s tuniakom a citrónom: Lahodná večera za 10 minút
- Lahodné cuketové cestoviny s cesnakom a bylinkami: Dokonalý obed či večera pre tieto horúce dni!
- Rýchle cestoviny s pikantnou paradajkovou omáčkou: Klasický taliansky recept!
- TOP Recept: Krémové špagety s tuniakom a bylinkami – ľahký obed alebo večera!
