Search

Obed za 15 minút: Tieto cestoviny s tuniakom a fazuľou sú hit, stoja pár drobných

Rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou
Rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou

Obsah receptu

Publikované: 9. novembra 2025, 04:39

Tieto rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou sú ideálny obed, keď máte málo času. Sú hotové do 15 minút a stoja pár drobných. Tento recept využíva bežné konzervy a tajný trik talianskych kuchárov – chrumkavú strúhanku. Naše rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou zasýtia celú rodinu.

Trik spočíva v pangrattato, alebo “parmezáne chudobných”. Na oleji opečená strúhanka nahrádza drahý syr a dodá jedlu fantastickú chrumkavú textúru. Vyskúšate?

Ako pripraviť rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou?

Uvarte cestoviny. Na panvici orestujte cibuľu, cesnak, pridajte tuniaka, fazuľu a paradajky. Zmiešajte s uvarenými cestovinami. Na samostatnej panvici opražte strúhanku na olivovom oleji dozlatista. Cestoviny posypte strúhankou až na tanieri.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia/pečenia: 10-12 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly recept / Úspora času

Potrebujeme

  • 350 g cestovín (linguine alebo špagety)
  • 120 g konzervovaného tuniaka (v oleji alebo vo vlastnej šťave, scedeného)
  • 220 g varenej fazule (z konzervy, scedenej)
  • 10 cherry paradajok
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g strúhanky
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Čili vločky (podľa chuti)
  • Čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

  1. Dajte variť cestoviny do vriacej, výdatne osolenej vody podľa návodu na obale.
  2. Medzitým si pripravte chrumkavú strúhanku. Na panvicu dajte 2 PL olivového oleja, pridajte strúhanku a na strednom plameni ju za stáleho miešania opekajte dozlatista a dochrumkava.
  3. Opečenú strúhanku ihneď presypte do misky, aby sa na horúcej panvici ďalej nespaľovala.
  4. Na tú istú panvicu prilejte trochu olivového oleja. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a restujte dosklovita.
  5. Pridajte scedeného tuniaka, scedenú fazuľu a na polovice prekrojené cherry paradajky.
  6. Ochuťte soľou, korením a čili vločkami. Spolu prehrievajte asi 2-3 minúty, kým paradajky mierne nezmäknú.
  7. Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si odložte bokom) a pridajte ich priamo na panvicu k tuniakovej zmesi.
  8. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a asi 2-3 lyžice vody z cestovín. Dôkladne premiešajte, aby sa omáčka spojila s cestovinami.
  9. Cestoviny ihneď servírujte na taniere. Každú porciu výdatne posypte pripravenou opečenou strúhankou.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Parmezán chudobných: Strúhanku nikdy nepridávajte do omáčky, ale sypte ju až na tanieri. Musí zostať chrumkavá. Je to tradičný taliansky trik, ako dodať jedlu textúru bez syra.
  2. Voda z cestovín: Nevylievajte všetku vodu z uvarených cestovín. Malé množstvo škrobovej vody pomôže vytvoriť jemnú emulziu a omáčka sa na cestoviny lepšie “prilepí”.

Jednoduché variácie

  • S olivami: Pridajte k tuniakovej zmesi hrsť nasekaných čiernych olív.
  • S kaparami: Pre výraznejšiu slano-kyslú chuť pridajte lyžičku kapár.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa v recepte nepoužíva syr? Opečená strúhanka (pangrattato) slúži presne ako náhrada syra. V tradičnej južnej talianskej kuchyni sa syr často nekombinoval s rybami. Strúhanka dodá lepšiu, chrumkavú textúru.

Môžem použiť inú fazuľu? Áno, skvele sa hodí akákoľvek konzervovaná fazuľa – biela maslová, červená kidney alebo aj cícer.

Strúhanka sa mi prihorela. Strúhanka sa na panvici správa ako cukor – dlho nič a potom sa rýchlo spáli. Musíte ju miešať neustále a hneď, ako chytí zlatú farbu, presypať ju z panvice preč.


Tieto cestoviny sú najlepšie čerstvé, kým je strúhanka chrumkavá. Podávajte ich s pohárom ľahkého bieleho vína. Skladovanie neodporúčame.

Recept vychádza z verzie od youtube Ricette Perfette, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty