Rýchle cestoviny s tuniakom, fazuľou a chrumkavou strúhankou
Tieto rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou sú ideálny obed, keď máte málo času. Sú hotové do 15 minút a stoja pár drobných. Tento recept využíva bežné konzervy a tajný trik talianskych kuchárov – chrumkavú strúhanku. Naše rýchle cestoviny s tuniakom a fazuľou zasýtia celú rodinu.
120gkonzervovaného tuniaka(v oleji alebo vo vlastnej šťave, scedeného)
220gvarenej fazule(z konzervy, scedenej)
10kscherry paradajok
1kscibuľa
1strúčikcesnaku
80gstrúhanky
Olivový olej
Soľ
Čierne mleté korenie
Čili vločky(podľa chuti)
Čerstvá petržlenová vňať
Pokyny
1. Dajte variť cestoviny do vriacej, výdatne osolenej vody podľa návodu na obale.
2. Medzitým si pripravte chrumkavú strúhanku. Na panvicu dajte 2 PL olivového oleja, pridajte strúhanku a na strednom plameni ju za stáleho miešania opekajte dozlatista a dochrumkava.
3. Opečenú strúhanku ihneď presypte do misky, aby sa na horúcej panvici ďalej nespaľovala.
4. Na tú istú panvicu prilejte trochu olivového oleja. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a restujte dosklovita.
5. Pridajte scedeného tuniaka, scedenú fazuľu a na polovice prekrojené cherry paradajky.
6. Ochuťte soľou, korením a čili vločkami. Spolu prehrievajte asi 2-3 minúty, kým paradajky mierne nezmäknú.
7. Uvarené cestoviny sceďte (trochu vody z varenia si odložte bokom) a pridajte ich priamo na panvicu k tuniakovej zmesi.
8. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a asi 2-3 lyžice vody z cestovín. Dôkladne premiešajte, aby sa omáčka spojila s cestovinami.
9. Cestoviny ihneď servírujte na taniere. Každú porciu výdatne posypte pripravenou opečenou strúhankou.
Poznámky
1. Parmezán chudobných: Strúhanku nikdy nepridávajte do omáčky, ale sypte ju až na tanieri. Musí zostať chrumkavá. Je to tradičný taliansky trik, ako dodať jedlu textúru bez syra.2. Voda z cestovín: Nevylievajte všetku vodu z uvarených cestovín. Malé množstvo škrobovej vody pomôže vytvoriť jemnú emulziu a omáčka sa na cestoviny lepšie "prilepí".Variácie:1. S olivami: Pridajte k tuniakovej zmesi hrsť nasekaných čiernych olív.2. S kaparami: Pre výraznejšiu slano-kyslú chuť pridajte lyžičku kapár.