Publikované: 30. septembra 2025, 04:30
Každý rok je to rovnaké – záhrada je plná cukiet a ja už neviem, čo nové a zaujímavé z nich pripraviť. Až kým mi kamarátka neprezradila tento geniálny recept. Horčica z cukety! Poviem vám, je fantasticky chutná, jemne pikantná a nikto by ani len netipoval, z čoho je vlastne vyrobená. Je to ten najlepší spôsob, ako spracovať obrovskú úrodu a mať v špajzi skvelú a originálnu prílohu na celú zimu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 25 minút
- Počet porcií: cca 4-5 pohárov (à 200 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 140 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Zero-waste
Potrebujeme
- 1 kg cukety (očistenej, bez jadierok)
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 g trstinového cukru
- 100 ml jablčného octu
- 75 ml rastlinného oleja
- 2 PL celých horčičných semienok
- 2 ČL soli
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL sušeného oregana
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- ½ ČL mletého zázvoru
Postup prípravy
- Príprava cukety (dôležitý krok!). Cuketu umyte a nahrubo nastrúhajte. Ak máte staršie a väčšie kusy s hrubou šupou, ošúpte ich a lyžicou vyberte stred s veľkými jadierkami.
- Nastrúhanú cuketu vo veľkej mise zmiešajte s 1 lyžičkou soli a nechajte postáť 15 minút, aby pustila prebytočnú vodu.
- Po 15 minútach cuketu rukami alebo cez sitko čo najdôkladnejšie vyžmýkajte.
- Príprava horčice. Kým cuketa odpočíva, nasekajte najemno cibuľu a cesnak.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu s cesnakom dosklovita.
- K orestovanému základu pridajte dobre vyžmýkanú cuketu a všetky ostatné suroviny: cukor, ocot, horčičné semienka, tymian, oregano, zázvor, zvyšnú soľ a čierne korenie.
- Všetko spolu dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Varenie. Znížte plameň, prikryte hrniec pokrievkou a za občasného miešania duste 15–20 minút, kým zmes nezhustne a cuketa úplne nezmäkne.
- Mixovanie. Odstavte z plameňa. Horúcu zmes opatrne preložte do stolného mixéra (alebo použite ponorný mixér priamo v hrnci) a rozmixujte dohladka do konzistencie klasickej horčice.
- Plnenie pohárov. Ešte horúcu, čerstvo rozmixovanú horčicu ihneď plňte do vopred pripravených, čistých a vysterilizovaných pohárov. Pevne uzavrite čistými viečkami.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako ju uchovať na celú zimu? Pre dlhodobú trvanlivosť je najlepšie naplnené a uzavreté poháre pasterizovať. Vložte ich do hrnca s utierkou na dne, zalejte vodou do ¾ výšky a pri teplote 85 °C pasterizujte 20 minút. Ak ju plánujete spotrebovať do pár mesiacov, stačí horúce poháre po naplnení otočiť na 5 minút hore dnom a po vychladnutí skladovať v chlade.
- Hladká alebo s kúskami? Ak máte radi horčicu s hrubšou, rustikálnejšou textúrou, nemusíte ju mixovať úplne dohladka. Stačí ju prebehnúť ponorným mixérom len párkrát, aby sa zmes čiastočne rozmixovala, ale zostali v nej malé kúsky a textúra horčičných semienok.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do hrnca spolu s ostatnými koreninami aj pol lyžičky mletého čili alebo jednu najemno nasekanú feferónku. Získate tak skvelú pikantnú horčicu.
- Medová horčica: Pre jemnejšiu a sladšiu chuť nahraďte časť trstinového cukru (asi 2-3 lyžice) kvalitným medom. Horčica získa skvelú medovú arómu, ktorá sa fantasticky hodí ku grilovanému mäsu alebo syrom.
Výsledkom je originálna a prekvapivo lahodná príloha, ktorou zaručene ohúrite každú návštevu. Je výborná ku grilovanému mäsu, údeninám, syrom alebo ako základ do šalátových dresingov a marinád.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Šikulio Vaření, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
