Hľadáte recept na zdravé cuketové placky bez múky a vyprážania? Tieto lahodné placky z ovsených vločiek a syra, pečené priamo v rúre, sú ideálnou voľbou. Sú neuveriteľne šťavnaté, plné vlákniny a hotové za pár minút. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a objavte svoju novú zdravú závislosť.
Kľúčom k dokonalej konzistencii je rozmixovanie ovsených vločiek na jemnú múku. Vďaka tomu sú placky úžasne jemné a držia pokope aj bez lepku.
Ako sa robia zdravé cuketové placky v rúre?
Cuketu nastrúhajte, osoľte a nechajte vypotiť. Potom z nej vytlačte vodu a zmiešajte s vajíčkami, syrom a ovsenými vločkami rozmixovanými na múku. Vytvarujte placky na plechu vystlanom papierom na pečenie a pečte pri 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 2 (cca 8-10 placiek)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 355 kcal/porcia
Potrebujeme
- 200 g čerstvej cukety
- 1/2 ČL soli
- 5 PL jemných ovsených vločiek (cca 45 g)
- 2 ks vajec
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
- 1 ČL cibuľového prášku
- štipka čierneho korenia (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Cuketu dôkladne umyte a nastrúhajte na jemnom strúhadle do väčšej misky. Netreba ju šúpať.
- Pridajte soľ, dobre premiešajte a zmes nechajte odstáť približne 10 minút. Cuketa pustí prebytočnú vodu.
- Medzitým si nasypte ovsené vločky do mixéra a rozmixujte ich na jemný prášok, podobný múke.
- Z odležanej cukety rukami dôkladne vytlačte všetku prebytočnú tekutinu a sceďte ju.
- Suchú cuketu preložte do čistej misky, pridajte k nej dve vajíčka a vidličkou dobre premiešajte.
- Následne do zmesi vsypte pomleté ovsené vločky, cibuľový prášok a voliteľne aj štipku čierneho korenia.
- Syr nastrúhajte nahrubo a pridajte ho k cestu. Všetko spolu dôkladne zmiešajte, aby ste získali kompaktnú hmotu.
Tvarovanie a pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie (môžete ho jemne pokrčiť, aby lepšie sedel).
- Lyžicou odoberajte kôpky cesta, ukladajte ich na plech a vytvarujte z nich placky s priemerom asi 5-7 cm.
- Pripravený plech vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 20 minút, alebo kým nie sú placky na povrchu zlatisté a pevné.
- Po upečení nechajte placky chvíľu vychladnúť na plechu, budú sa ľahšie odlepovať. Podávajte teplé.
Videorecept
Tipy
- Pre extra chuť pridajte do cesta nasekané čerstvé bylinky, napríklad kôpor.
- Namiesto cibuľového prášku môžete použiť prelisovaný strúčik cesnaku.
- Podávajte s jednoduchým jogurtovým alebo bylinkovým dresingom.
Tieto zdravé placky sú dôkazom, že aj diétne jedlo môže byť neuveriteľne chutné. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od wie man alles kocht, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.