Search

Najlepšie kura po balkánsky z jedného plechu. Mäso, ryža aj zelenina sa upečú spolu a chutia božsky.

Pečené kuracie stehná s ryžou
Pečené kuracie stehná s ryžou

Obsah receptu

Publikované: 27. septembra 2025, 05:30

Ak existuje jedlo, ktoré dokonale stelesňuje chuť a vôňu Balkánu, je to toto. Je to pre mňa najlepší recept na jedlo z jedného plechu, aký poznám. Šťavnaté, vopred opečené kuracie mäso, voňavá ryža a obrovské množstvo sladkej zeleniny sa pečú spoločne, vďaka čomu sa všetky chute dokonale prepoja do jedného harmonického celku. Je to absolútna explózia chutí a vôní.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného plechu / Balkánska kuchyňa

Potrebujeme

  • 1 kg kuracích stehien (horných a dolných)
  • 3 ks väčšej cibule
  • 1 ks veľká mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ks veľké paradajky
  • 5-6 ks tenkostenných paprík (rôznych farieb)
  • 100 g ryže (dlhozrnnej)
  • 1 kocka kuracieho bujónu
  • 2 ČL soli (alebo koreninovej zmesi)
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 250 ml vriacej vody (alebo vývaru)
  • olej

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa. Rúru si predhrejte na 200 °C. Kuracie stehná umyte, osušte a nožom urobte na povrchu 2-3 hlbšie zárezy.
  2. V mise zmiešajte mäso so soľou a čiernym korením. Dobre vmasírujte do zárezov.
  3. Na veľkej a hlbokej panvici rozohrejte olej. Kuracie kusy na ňom sprudka opečte z oboch strán dozlatista (približne 5 minút na stranu). Vyberte ich z panvice a odložte bokom.
  4. Príprava základu. Do výpeku na tej istej panvici pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Restujte do zmäknutia, asi 5 minút.
  5. Pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte pol minúty. Pridajte ošúpané a na kocky nakrájané paradajky a na hrubšie pásiky nakrájané papriky.
  6. Zeleninu za občasného miešania poduste asi 5 minút, kým nepustí šťavu.
  7. Do zeleninového základu vsypte prepláchnutú ryžu, rozdrobte bujón a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte a minútku spolu orestujte.
  8. Vrstvenie a pečenie. Celú ryžovo-zeleninovú zmes rovnomerne rozprestrite na dno hlbšieho plechu alebo veľkej zapekacej misy.
  9. Na vrch poukladajte vopred opečené kusy kurčaťa.
  10. Všetko opatrne zalejte 250 ml vriacej vody alebo vývaru.
  11. Plech pevne prikryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 15 minút.
  12. Po 15 minútach odstráňte alobal a dopečte odkryté ďalších 10 minút, aby sa mäso na vrchu pekne zapieklo a chytilo farbu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo najprv prikryť alobalom? Prikrytie plechu na začiatku pečenia je kľúčové pre úspech tohto jedla. Vytvorí sa tak v pekáči para, vďaka ktorej sa ryža dokonale a rovnomerne uvarí a nevysuší. Odokrytie na posledných 10 minút zase zaručí, že kura na vrchu bude mať krásnu farbu a kožičku.
  2. Aké papriky použiť? Pre autentickú balkánsku chuť je ideálne použiť zmes tenkostenných paprík rôznych farieb (napríklad zelené špicaté, biele “slovAnky”, červené kapie). Skvele však poslúži aj kombinácia klasickej červenej a zelenej papriky.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj jednu najemno nasekanú feferónku alebo pridajte do zeleninového základu štipku pálivej mletej papriky.
  • S iným mäsom: Tento recept funguje fantasticky aj s bravčovým mäsom. Použite bravčové pliecko alebo karé nakrájané na kocky, ktoré však budete musieť v zeleninovom základe dusiť o niečo dlhšie (cca 30 minút) pred pridaním ryže.

Výsledkom je nesmierne bohaté a sýte jedlo, kde sa každá surovina prepečie v šťave tých ostatných a chute sa dokonale prepoja. Podávajte horúce, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a prípadne s kopčekom kyslej smotany alebo hustého jogurtu.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Kuchyňa Valentiny Maškovićovej, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty