Publikované: 27. septembra 2025, 05:30
Ak existuje jedlo, ktoré dokonale stelesňuje chuť a vôňu Balkánu, je to toto. Je to pre mňa najlepší recept na jedlo z jedného plechu, aký poznám. Šťavnaté, vopred opečené kuracie mäso, voňavá ryža a obrovské množstvo sladkej zeleniny sa pečú spoločne, vďaka čomu sa všetky chute dokonale prepoja do jedného harmonického celku. Je to absolútna explózia chutí a vôní.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 650 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného plechu / Balkánska kuchyňa
Potrebujeme
- 1 kg kuracích stehien (horných a dolných)
- 3 ks väčšej cibule
- 1 ks veľká mrkva
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 ks veľké paradajky
- 5-6 ks tenkostenných paprík (rôznych farieb)
- 100 g ryže (dlhozrnnej)
- 1 kocka kuracieho bujónu
- 2 ČL soli (alebo koreninovej zmesi)
- čerstvo mleté čierne korenie
- 250 ml vriacej vody (alebo vývaru)
- olej
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Rúru si predhrejte na 200 °C. Kuracie stehná umyte, osušte a nožom urobte na povrchu 2-3 hlbšie zárezy.
- V mise zmiešajte mäso so soľou a čiernym korením. Dobre vmasírujte do zárezov.
- Na veľkej a hlbokej panvici rozohrejte olej. Kuracie kusy na ňom sprudka opečte z oboch strán dozlatista (približne 5 minút na stranu). Vyberte ich z panvice a odložte bokom.
- Príprava základu. Do výpeku na tej istej panvici pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Restujte do zmäknutia, asi 5 minút.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte pol minúty. Pridajte ošúpané a na kocky nakrájané paradajky a na hrubšie pásiky nakrájané papriky.
- Zeleninu za občasného miešania poduste asi 5 minút, kým nepustí šťavu.
- Do zeleninového základu vsypte prepláchnutú ryžu, rozdrobte bujón a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte a minútku spolu orestujte.
- Vrstvenie a pečenie. Celú ryžovo-zeleninovú zmes rovnomerne rozprestrite na dno hlbšieho plechu alebo veľkej zapekacej misy.
- Na vrch poukladajte vopred opečené kusy kurčaťa.
- Všetko opatrne zalejte 250 ml vriacej vody alebo vývaru.
- Plech pevne prikryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 15 minút.
- Po 15 minútach odstráňte alobal a dopečte odkryté ďalších 10 minút, aby sa mäso na vrchu pekne zapieklo a chytilo farbu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo najprv prikryť alobalom? Prikrytie plechu na začiatku pečenia je kľúčové pre úspech tohto jedla. Vytvorí sa tak v pekáči para, vďaka ktorej sa ryža dokonale a rovnomerne uvarí a nevysuší. Odokrytie na posledných 10 minút zase zaručí, že kura na vrchu bude mať krásnu farbu a kožičku.
- Aké papriky použiť? Pre autentickú balkánsku chuť je ideálne použiť zmes tenkostenných paprík rôznych farieb (napríklad zelené špicaté, biele “slovAnky”, červené kapie). Skvele však poslúži aj kombinácia klasickej červenej a zelenej papriky.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Spolu s cibuľou a mrkvou orestujte aj jednu najemno nasekanú feferónku alebo pridajte do zeleninového základu štipku pálivej mletej papriky.
- S iným mäsom: Tento recept funguje fantasticky aj s bravčovým mäsom. Použite bravčové pliecko alebo karé nakrájané na kocky, ktoré však budete musieť v zeleninovom základe dusiť o niečo dlhšie (cca 30 minút) pred pridaním ryže.
Výsledkom je nesmierne bohaté a sýte jedlo, kde sa každá surovina prepečie v šťave tých ostatných a chute sa dokonale prepoja. Podávajte horúce, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou a prípadne s kopčekom kyslej smotany alebo hustého jogurtu.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Kuchyňa Valentiny Maškovićovej, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
