Najlepšie kura po balkánsky z jedného plechu s ryžou a zeleninou
Ak existuje jedlo, ktoré dokonale stelesňuje chuť a vôňu Balkánu, je to toto. Je to pre mňa najlepší recept na jedlo z jedného plechu. Šťavnaté kuracie mäso, voňavá ryža a množstvo sladkej zeleniny sa pečú spoločne, vďaka čomu sa všetky chute dokonale prepoja. Je to absolútna explózia chutí.
1. Príprava mäsa. Rúru si predhrejte na 200 °C. Kuracie stehná umyte, osušte a nožom urobte na povrchu 2-3 zárezy.
2. V mise zmiešajte mäso so soľou a čiernym korením. Dobre vmasírujte do zárezov.
3. Na hlbšej panvici na oleji opečte kuracie kusy z oboch strán dozlatista (cca 5 minút na stranu). Vyberte ich a odložte bokom.
4. Príprava základu. Do výpeku na panvici pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Restujte do zmäknutia.
5. Pridajte nasekaný cesnak, restujte 30 sekúnd. Pridajte ošúpané a na kocky nakrájané paradajky a na pásiky nakrájané papriky.
6. Zeleninu pár minút poduste, kým nepustí šťavu.
7. Pridajte prepláchnutú ryžu, rozdrobený bujón, soľ a korenie. Dobre premiešajte a krátko spolu orestujte.
8. Vrstvenie a pečenie. Celú ryžovo-zeleninovú zmes rovnomerne rozprestrite na dno hlbšieho plechu alebo zapekacej misy.
9. Na vrch poukladajte opečené kusy kurčaťa.
10. Všetko zalejte 250 ml vriacej vody.
11. Plech prikryte alobalom a pečte vo vyhriatej rúre 15 minút.
12. Po 15 minútach odstráňte alobal a dopečte odkryté ďalších 10 minút, aby sa mäso pekne zapieklo.
Poznámky
1. Prečo najprv prikryť alobalom? Prikrytie plechu na začiatku pečenia je kľúčové. Vytvorí sa tak para, vďaka ktorej sa ryža dokonale uvarí a nevysuší. Odokrytie na posledných 10 minút zase zaručí, že kura na vrchu bude mať krásnu farbu.2. Aké papriky použiť? Pre autentickú balkánsku chuť je ideálne použiť zmes tenkostenných paprík rôznych farieb (napr. zelené špicaté, biele, červené). Skvele však poslúži aj klasická červená a zelená paprika.