Nič neprekoná vôňu čerstvo upečeného domáceho pečiva, ktorá sa šíri celým bytom. A čo môže byť lepšie ako zahryznúť sa do ešte teplého, nadýchaného rožka s jemne chrumkavou kôrkou a mäkučkou maslovou striedkou? Tento recept na najlepšie domáce rožky vás prenesie priamo do detstva, k babičke, ktorá vedela upiecť tie najúžasnejšie dobroty. Pripravené zo sušeného droždia a kvalitného masla, tieto rožky sú nielen neskutočne chutné, ale aj krásne nadýchané a voňavé. Sú dokonalým dôkazom toho, že aj doma si môžeme upiecť pečivo, ktoré smelo konkuruje tomu z pekárne.
Hoci príprava kysnutého cesta si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, samotný postup je pomerne jednoduchý a výsledok stojí za to. Tieto domáce rožky sú fantastické na raňajky s maslom a džemom, ako desiata do školy či práce, alebo len tak, samotné, ešte teplé. Sú univerzálnym pečivom, ktoré poteší celú rodinu. Nebojte sa pustiť do pečenia a prevoniať svoj domov vôňou poctivých domácich rožkov – takých, aké piekli naše babičky!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas kysnutia: cca 1 hodina + 30 minút
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Celkový čas: cca 2 hodiny 20 minút
- Počet kusov: 20
- Náročnosť: Stredná
- Plech: 1-2 veľké plechy na pečenie
Potrebujeme
Cesto:
- 700 g hladkej múky (preosiatej)
- 10 g sušeného droždia (zodpovedá cca 25 g čerstvého)
- 1 čajová lyžička soli
- 70 g kryštálového cukru
- 3 ks vajec (izbovej teploty)
- 250 ml teplého mlieka (cca 35-40°C, nie horúce!)
- 75 g mäkkého masla
Na potretie:
- 1 ks vaječný žĺtok
- 1-2 lyžice mlieka
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku, sušené droždie a soľ. (Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások z droždia, lyžičky cukru a trochy teplého mlieka).
- V inej menšej miske zľahka rozšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom. Prilejeme teplé (nie horúce!) mlieko a pridáme zmäknuté maslo. Krátko premiešame.
- Tekutú zmes postupne prilievame k sypkej zmesi v mise a začneme spracovávať cesto – buď ručne vareškou a následne rukami na pomúčenej doske, alebo v kuchynskom robote pomocou hnetacieho háku.
- Hnetieme dôkladne aspoň 8-10 minút (v robote na strednej rýchlosti), kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridáme trošku múky; ak príliš tuhé, kvapku mlieka.
Kysnutie cesta:
- Vypracované cesto vytvarujeme do gule, vložíme do čistej misy jemne vytretej olejom, prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste bez prievanu kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto päsťou jemne premiesime priamo v mise, aby sme z neho odstránili prebytočný vzduch.
Tvarovanie rožkov:
- Vykysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 20 rovnakých dielov (každý bude vážiť približne 60-65 g).
- Z každého dielu vytvarujeme hladkú guľku a necháme ich pár minút prikryté odpočinúť.
- Každú guľku postupne rozvaľkáme valčekom na tenký oválny alebo ideálne trojuholníkový plát (s dlhšou základňou a špicom).
- Plát pevne zrolujeme od širšej strany k užšiemu špicu (pri trojuholníku) alebo od jedného konca k druhému (pri ovále), čím vytvoríme typický tvar rožka. Konce môžeme počas rolovania mierne ťahať do strán a na záver jemne zahnúť.
- Vytvarované rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechávame dostatočné rozostupy, pretože ešte podkysnú. Budete pravdepodobne potrebovať dva plechy.
Druhé kysnutie a potretie:
- Rožky na plechu prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte približne 30 minút. Mali by viditeľne zväčšiť svoj objem.
- Rúru predhrejeme na 180–190 °C (horný/dolný ohrev).
- V malej miske rozšľaháme vaječný žĺtok s 1-2 lyžicami mlieka. Touto zmesou opatrne potrieme povrch vykysnutých rožkov pomocou štetca (mašlovačky).
Pečenie:
- Plechy s rožkami vložíme do dobre predhriatej rúry.
- Pečieme pri teplote 180–190 °C približne 15–20 minút, alebo kým rožky nezískajú krásnu zlatohnedú farbu na povrchu. Čas pečenia závisí od konkrétnej rúry.
- Upečené rožky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.
Videorecept
Tipy
- Používam kvalitnú hladkú múku, ideálne s vyšším obsahom lepku (niekedy označovanú ako “na kysnuté cesto”), aby boli rožky krásne nadýchané. Dbám tiež na to, aby mlieko nebolo príliš horúce, mohlo by zabiť droždie.
- Pri tvarovaní rožkov sa snažím cesto rozvaľkať čo najtenšie a pri rolovaní ho dobre uťahovať. Takto budú mať rožky peknú štruktúru a nebudú sa príliš “rozlievať”.
- Ak mám rád chrumkavejšie rožky, pred potretím žĺtkom ich môžem jemne postriekať vodou z rozprašovača. Naopak, pre mäkkšiu kôrku ich hneď po upečení potriem rozpusteným maslom.
- Tieto rožky sú výborné aj posypané pred pečením – môžete použiť mak, sezamové semienka, rascu alebo hrubozrnnú soľ pre slanšiu verziu (v tom prípade môžete mierne znížiť cukor v ceste).

Užite si tú neopakovateľnú vôňu a chuť najlepších domácich rožkov ako od babičky. Sú naozaj nadýchané, voňavé a neodolateľne chutné!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Amo Receitas, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.