Search

Najlepšie domáce rožky ako od babičky: Nadýchané a voňavé!

Domáce rožky
Domáce rožky

Obsah receptu

Nič neprekoná vôňu čerstvo upečeného domáceho pečiva, ktorá sa šíri celým bytom. A čo môže byť lepšie ako zahryznúť sa do ešte teplého, nadýchaného rožka s jemne chrumkavou kôrkou a mäkučkou maslovou striedkou? Tento recept na najlepšie domáce rožky vás prenesie priamo do detstva, k babičke, ktorá vedela upiecť tie najúžasnejšie dobroty. Pripravené zo sušeného droždia a kvalitného masla, tieto rožky sú nielen neskutočne chutné, ale aj krásne nadýchané a voňavé. Sú dokonalým dôkazom toho, že aj doma si môžeme upiecť pečivo, ktoré smelo konkuruje tomu z pekárne.

Hoci príprava kysnutého cesta si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, samotný postup je pomerne jednoduchý a výsledok stojí za to. Tieto domáce rožky sú fantastické na raňajky s maslom a džemom, ako desiata do školy či práce, alebo len tak, samotné, ešte teplé. Sú univerzálnym pečivom, ktoré poteší celú rodinu. Nebojte sa pustiť do pečenia a prevoniať svoj domov vôňou poctivých domácich rožkov – takých, aké piekli naše babičky!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina + 30 minút
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút
  • Celkový čas: cca 2 hodiny 20 minút
  • Počet kusov: 20
  • Náročnosť: Stredná
  • Plech: 1-2 veľké plechy na pečenie

Potrebujeme

Cesto:

  • 700 g hladkej múky (preosiatej)
  • 10 g sušeného droždia (zodpovedá cca 25 g čerstvého)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 70 g kryštálového cukru
  • 3 ks vajec (izbovej teploty)
  • 250 ml teplého mlieka (cca 35-40°C, nie horúce!)
  • 75 g mäkkého masla

Na potretie:

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1-2 lyžice mlieka

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo veľkej mise zmiešame preosiatu hladkú múku, sušené droždie a soľ. (Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások z droždia, lyžičky cukru a trochy teplého mlieka).
  2. V inej menšej miske zľahka rozšľaháme celé vajcia s kryštálovým cukrom. Prilejeme teplé (nie horúce!) mlieko a pridáme zmäknuté maslo. Krátko premiešame.
  3. Tekutú zmes postupne prilievame k sypkej zmesi v mise a začneme spracovávať cesto – buď ručne vareškou a následne rukami na pomúčenej doske, alebo v kuchynskom robote pomocou hnetacieho háku.
  4. Hnetieme dôkladne aspoň 8-10 minút (v robote na strednej rýchlosti), kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto. Ak by bolo príliš lepivé, pridáme trošku múky; ak príliš tuhé, kvapku mlieka.

Kysnutie cesta:

  1. Vypracované cesto vytvarujeme do gule, vložíme do čistej misy jemne vytretej olejom, prikryjeme čistou utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste bez prievanu kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Po vykysnutí cesto päsťou jemne premiesime priamo v mise, aby sme z neho odstránili prebytočný vzduch.

Tvarovanie rožkov:

  1. Vykysnuté cesto preložíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na 20 rovnakých dielov (každý bude vážiť približne 60-65 g).
  2. Z každého dielu vytvarujeme hladkú guľku a necháme ich pár minút prikryté odpočinúť.
  3. Každú guľku postupne rozvaľkáme valčekom na tenký oválny alebo ideálne trojuholníkový plát (s dlhšou základňou a špicom).
  4. Plát pevne zrolujeme od širšej strany k užšiemu špicu (pri trojuholníku) alebo od jedného konca k druhému (pri ovále), čím vytvoríme typický tvar rožka. Konce môžeme počas rolovania mierne ťahať do strán a na záver jemne zahnúť.
  5. Vytvarované rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pričom medzi nimi nechávame dostatočné rozostupy, pretože ešte podkysnú. Budete pravdepodobne potrebovať dva plechy.

Druhé kysnutie a potretie:

  1. Rožky na plechu prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte približne 30 minút. Mali by viditeľne zväčšiť svoj objem.
  2. Rúru predhrejeme na 180–190 °C (horný/dolný ohrev).
  3. V malej miske rozšľaháme vaječný žĺtok s 1-2 lyžicami mlieka. Touto zmesou opatrne potrieme povrch vykysnutých rožkov pomocou štetca (mašlovačky).

Pečenie:

  1. Plechy s rožkami vložíme do dobre predhriatej rúry.
  2. Pečieme pri teplote 180–190 °C približne 15–20 minút, alebo kým rožky nezískajú krásnu zlatohnedú farbu na povrchu. Čas pečenia závisí od konkrétnej rúry.
  3. Upečené rožky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Používam kvalitnú hladkú múku, ideálne s vyšším obsahom lepku (niekedy označovanú ako “na kysnuté cesto”), aby boli rožky krásne nadýchané. Dbám tiež na to, aby mlieko nebolo príliš horúce, mohlo by zabiť droždie.
  2. Pri tvarovaní rožkov sa snažím cesto rozvaľkať čo najtenšie a pri rolovaní ho dobre uťahovať. Takto budú mať rožky peknú štruktúru a nebudú sa príliš “rozlievať”.
  3. Ak mám rád chrumkavejšie rožky, pred potretím žĺtkom ich môžem jemne postriekať vodou z rozprašovača. Naopak, pre mäkkšiu kôrku ich hneď po upečení potriem rozpusteným maslom.
  4. Tieto rožky sú výborné aj posypané pred pečením – môžete použiť mak, sezamové semienka, rascu alebo hrubozrnnú soľ pre slanšiu verziu (v tom prípade môžete mierne znížiť cukor v ceste).

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Užite si tú neopakovateľnú vôňu a chuť najlepších domácich rožkov ako od babičky. Sú naozaj nadýchané, voňavé a neodolateľne chutné!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Amo Receitas, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty