Chcete si upiecť pečivo ako z pekárne, ale ešte lepšie? Tieto fantastické mäkké pizza rožky plnené šunkou a syrom sú presne také. Tento TOP recept na úžasne vláčne a nadýchané kysnuté cesto s bohatou slanou plnkou si zamiluje každý. Sú ideálne na párty, oslavy, alebo len tak na chuť.
Ak premýšľate nad tým, čím pohostiť svojich priateľov a rodinu, určite im ponúknite tieto mäkké pizza rožky. Pripravíte ich veľmi jednoducho z kysnutého cesta a výsledok je naozaj neodolateľný a zmizne zo stola za okamih.
- Čas prípravy: cca 50 minút (+ kysnutie)
- Čas kysnutia: cca 1 hodina až 1 hodina 15 minút (celkovo)
- Čas pečenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 36 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- 500 ml vlažného mlieka
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka) ALEBO 14 g sušeného droždia (cca 4 ČL)
- 4 polievkové lyžice práškového cukru (cca 60 g) (Pozn.: vyššie množstvo pre jemnosť cesta)
- cca 850 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
- 2 čajové lyžičky soli (cca 10 g)
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g) (dodá extra nadýchanosť)
- 250 ml rastlinného oleja (neutrálneho) (Pozn.: vysoké množstvo pre vláčnosť)
Plnka:
- cca 500 g jemného kečupu
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 300 g kvalitnej šunky (napr. dusená), nakrájanej na malé kocky
- 400 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica mlieka
- Čierny sezam (alebo biely, ľanové semienka) na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Plech(y) na pečenie (budete potrebovať pravdepodobne 2-3)
- Papier na pečenie
- Potravinová fólia alebo utierka
- Valček na cesto
- Radielko alebo nôž

Postup prípravy
Príprava cesta:
- Pripravte si kvások (ak používate čerstvé droždie): Do menšej misky nalejte asi 100 ml vlažného mlieka (z celkových 500 ml). Pridajte lyžičku cukru (z celkových 4 PL) a rozdrobte droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút).
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (850 g) so soľou (2 ČL) a kypriacim práškom (1 balíček). Pridajte zvyšný práškový cukor (cca 3 PL). (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke).
- Do stredu múky urobte jamku, prilejte zvyšok vlažného mlieka (400 ml), rastlinný olej (250 ml) a pripravený kvások (ak používate čerstvé droždie).
- Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami alebo v kuchynskom robote s hákom. Miesite dôkladne (aspoň 8-10 minút v robote), kým nevznikne hladké, pružné a mierne lesklé cesto. Vďaka vysokému obsahu oleja by sa nemalo príliš lepiť. Ak je predsa len príliš riedke, pridajte ešte trochu múky (až do 1000 g celkovo, ako uvádzal pôvodný recept).
Prvé kysnutie a príprava plnky:
- Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy, prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 až 45 minút (podľa pôvodného receptu), ideálne však aspoň 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, pripravte si plnku: V miske zmiešajte kečup so sušeným oreganom. Šunku nakrájajte na malé kocky, syr nastrúhajte nahrubo. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka na potretie.
Tvarovanie rožkov a druhé kysnutie:
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na tri rovnaké diely. Z každého dielu vytvarujte bochníček. Prikryte ich utierkou a nechajte asi 10-15 minút odpočívať.
- Pripravte si plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Vezmite jeden bochníček cesta a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte do tvaru čo najväčšieho tenkého kruhu.
- Povrch kruhu (okrem okrajov) potrite tretinou ochuteného kečupu. Posypte tretinou nakrájanej šunky a tretinou nastrúhaného syra.
- Pomocou radielka alebo noža rozkrájajte kruh na 12 rovnakých trojuholníkových výsekov (ako pizzu).
- Každý trojuholník zrolujte smerom od širšej strany ku špičke do tvaru rožka (croissantu).
- Vytvarované rožky ukladajte s dostatočnými medzerami na pripravený plech.
- Tento postup (kroky 9-13) opakujte aj so zvyšnými dvoma bochníčkami cesta.
- Pripravené rožky na plechu prikryte utierkou a nechajte ich na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 15 až 20 minút.
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
- Nakysnuté rožky na plechu potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
- Posypte ich čiernym (alebo bielym) sezamom podľa chuti.
- Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Rožky by mali byť krásne zlatohnedé a nadýchané.
- Upečené pizza rožky vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť na mriežke.
Servírovanie:
- Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote. Sú výborné samotné, alebo s obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Toto kysnuté cesto je naozaj špecifické vďaka vysokému obsahu oleja a pridanému kypriacemu prášku – výsledkom sú extrémne mäkké a vláčne rožky. Cesto sa dobre miesi a je príjemne elastické. Dôležité je nechať ho dostatočne nakysnúť (odporúčam aspoň hodinu).
- Plnka je super jednoduchá – len kečup s oreganom, nakrájaná šunka a nastrúhaný syr. Samozrejme, môžete experimentovať a pridať aj iné obľúbené “pizza” ingrediencie, len pozor, aby plnka nebola príliš mokrá.
- Cesto rozvaľkám na kruh, potriem, posypem a nakrájam na trojuholníky, ktoré potom rolujem od širšej strany do tvaru rožka. Je to klasický postup na croissanty alebo plnené rožky. Nechám ich ešte krátko podkysnúť na plechu.
- Potretie žĺtkom s mliekom a posypanie sezamom im dodá krásny vzhľad ako z pekárne. Pečiem ich dozlatista. Vďaka veľkému množstvu (až 36 kusov!) sú ideálne na párty alebo ako pohostenie pre väčšiu spoločnosť.
Upečte si tieto fantastické mäkké pizza rožky podľa TOP receptu – sú naozaj ako z pekárne, ak nie ešte lepšie. Jednoduché a neodolateľne chutné.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery