Search

Ako z pekárne (ale lepšie): Fantastické mäkké pizza rožky podľa TOP receptu

mäkké pizza rožky
Mäkké pizza rožky

Obsah receptu

Chcete si upiecť pečivo ako z pekárne, ale ešte lepšie? Tieto fantastické mäkké pizza rožky plnené šunkou a syrom sú presne také. Tento TOP recept na úžasne vláčne a nadýchané kysnuté cesto s bohatou slanou plnkou si zamiluje každý. Sú ideálne na párty, oslavy, alebo len tak na chuť.

Ak premýšľate nad tým, čím pohostiť svojich priateľov a rodinu, určite im ponúknite tieto mäkké pizza rožky. Pripravíte ich veľmi jednoducho z kysnutého cesta a výsledok je naozaj neodolateľný a zmizne zo stola za okamih.

  • Čas prípravy: cca 50 minút (+ kysnutie)
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina až 1 hodina 15 minút (celkovo)
  • Čas pečenia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: 36 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)

Potrebujeme:

Kysnuté cesto:

  • 500 ml vlažného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka) ALEBO 14 g sušeného droždia (cca 4 ČL)
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru (cca 60 g) (Pozn.: vyššie množstvo pre jemnosť cesta)
  • cca 850 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
  • 2 čajové lyžičky soli (cca 10 g)
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g) (dodá extra nadýchanosť)
  • 250 ml rastlinného oleja (neutrálneho) (Pozn.: vysoké množstvo pre vláčnosť)

Plnka:

  • cca 500 g jemného kečupu
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 300 g kvalitnej šunky (napr. dusená), nakrájanej na malé kocky
  • 400 g tvrdého syra (napr. Eidam, Gouda), nahrubo nastrúhaného

Na dokončenie:

  • 1 žĺtok
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • Čierny sezam (alebo biely, ľanové semienka) na posypanie

Potrebujeme tiež:

  • Plech(y) na pečenie (budete potrebovať pravdepodobne 2-3)
  • Papier na pečenie
  • Potravinová fólia alebo utierka
  • Valček na cesto
  • Radielko alebo nôž

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Pripravte si kvások (ak používate čerstvé droždie): Do menšej misky nalejte asi 100 ml vlažného mlieka (z celkových 500 ml). Pridajte lyžičku cukru (z celkových 4 PL) a rozdrobte droždie. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút).
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (850 g) so soľou (2 ČL) a kypriacim práškom (1 balíček). Pridajte zvyšný práškový cukor (cca 3 PL). (Ak používate sušené droždie, pridajte ho teraz k múke).
  3. Do stredu múky urobte jamku, prilejte zvyšok vlažného mlieka (400 ml), rastlinný olej (250 ml) a pripravený kvások (ak používate čerstvé droždie).
  4. Začnite spracovávať cesto, najprv vareškou, potom rukami alebo v kuchynskom robote s hákom. Miesite dôkladne (aspoň 8-10 minút v robote), kým nevznikne hladké, pružné a mierne lesklé cesto. Vďaka vysokému obsahu oleja by sa nemalo príliš lepiť. Ak je predsa len príliš riedke, pridajte ešte trochu múky (až do 1000 g celkovo, ako uvádzal pôvodný recept).

Prvé kysnutie a príprava plnky:

  1. Vymiesené cesto vytvarujte do gule, vložte ho do čistej misy, prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 30 až 45 minút (podľa pôvodného receptu), ideálne však aspoň 60 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si plnku: V miske zmiešajte kečup so sušeným oreganom. Šunku nakrájajte na malé kocky, syr nastrúhajte nahrubo. V malej miske rozšľahajte žĺtok s lyžicou mlieka na potretie.

Tvarovanie rožkov a druhé kysnutie:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na tri rovnaké diely. Z každého dielu vytvarujte bochníček. Prikryte ich utierkou a nechajte asi 10-15 minút odpočívať.
  2. Pripravte si plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
  3. Vezmite jeden bochníček cesta a na pomúčenej doske ho rozvaľkajte do tvaru čo najväčšieho tenkého kruhu.
  4. Povrch kruhu (okrem okrajov) potrite tretinou ochuteného kečupu. Posypte tretinou nakrájanej šunky a tretinou nastrúhaného syra.
  5. Pomocou radielka alebo noža rozkrájajte kruh na 12 rovnakých trojuholníkových výsekov (ako pizzu).
  6. Každý trojuholník zrolujte smerom od širšej strany ku špičke do tvaru rožka (croissantu).
  7. Vytvarované rožky ukladajte s dostatočnými medzerami na pripravený plech.
  8. Tento postup (kroky 9-13) opakujte aj so zvyšnými dvoma bochníčkami cesta.
  9. Pripravené rožky na plechu prikryte utierkou a nechajte ich na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 15 až 20 minút.

Pečenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
  2. Nakysnuté rožky na plechu potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
  3. Posypte ich čiernym (alebo bielym) sezamom podľa chuti.
  4. Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 až 20 minút. Rožky by mali byť krásne zlatohnedé a nadýchané.
  5. Upečené pizza rožky vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť na mriežke.

Servírovanie:

  1. Podávajte teplé alebo pri izbovej teplote. Sú výborné samotné, alebo s obľúbeným dipom.

Videorecept

Tipy

  1. Toto kysnuté cesto je naozaj špecifické vďaka vysokému obsahu oleja a pridanému kypriacemu prášku – výsledkom sú extrémne mäkké a vláčne rožky. Cesto sa dobre miesi a je príjemne elastické. Dôležité je nechať ho dostatočne nakysnúť (odporúčam aspoň hodinu).
  2. Plnka je super jednoduchá – len kečup s oreganom, nakrájaná šunka a nastrúhaný syr. Samozrejme, môžete experimentovať a pridať aj iné obľúbené “pizza” ingrediencie, len pozor, aby plnka nebola príliš mokrá.
  3. Cesto rozvaľkám na kruh, potriem, posypem a nakrájam na trojuholníky, ktoré potom rolujem od širšej strany do tvaru rožka. Je to klasický postup na croissanty alebo plnené rožky. Nechám ich ešte krátko podkysnúť na plechu.
  4. Potretie žĺtkom s mliekom a posypanie sezamom im dodá krásny vzhľad ako z pekárne. Pečiem ich dozlatista. Vďaka veľkému množstvu (až 36 kusov!) sú ideálne na párty alebo ako pohostenie pre väčšiu spoločnosť.

Upečte si tieto fantastické mäkké pizza rožky podľa TOP receptu – sú naozaj ako z pekárne, ak nie ešte lepšie. Jednoduché a neodolateľne chutné.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CookBakery

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty