Publikované: 27. septembra 2025, 08:00
Toto nie je len ďalší recept na pečené mäso. Toto je návod na tú najšťavnatejšiu a najmäkšiu krkovičku pod slnkom, akú si viete predstaviť. Mäso sa po pomalom pečení doslova rozpadá pod vidličkou a je mäkké ako maslo. A tá šťava, ktorá vznikne spojením výpeku, cibule, cesnaku a korenín? Tá je jednoducho božská a priam si pýta domácu knedľu alebo čerstvý chlieb na namáčanie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ marinovanie)
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina 50 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 680 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný obed / Domáca klasika
Potrebujeme
- 4 hrubšie plátky bravčovej krkovičky (spolu cca 1 kg)
- 2 ks veľkej cibule
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 100 ml rastlinného oleja
- šťava z ½ citróna
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 PL soli
- 100 ml horúceho vývaru alebo vody na podliatie
Postup prípravy
- Príprava mäsa. Plátky krkovičky zľahka naklepte hánkami alebo cez fóliu.
- Príprava marinády. V miske zmiešajte olej, soľ, čierne korenie, mletú papriku, tymian, prelisovaný cesnak a šťavu z citróna.
- Mäso dôkladne potrite marinádou z oboch strán. Ak máte čas, nechajte ho v chladničke odležať aspoň 30 minút.
- Opekanie (dôležitý krok!). Na veľkej, rozpálenej panvici na troche oleja sprudka opečte marinované plátky mäsa z oboch strán do zlatohneda. Tento krok v mäse uzamkne všetku šťavu.
- Príprava pekáča. Rúru si predhrejte na 160 °C. Cibuľu nakrájajte na hrubšie polkolieska a rozložte ju rovnomerne na dno pekáča.
- Na cibuľu poukladajte opečené plátky mäsa. Panvicu z výpeku “vypláchnite” 100 ml horúceho vývaru alebo vody a vylejte na mäso v pekáči.
- Pomalé pečenie. Pekáč pevne prikryte pokrievkou alebo alobalom. Vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 160 °C pomaly pečte 1,5 hodiny.
- Dopekanie do chrumkava. Po 1,5 hodine pekáč opatrne vyberte z rúry a odokryte ho. Zvýšte teplotu na 200 °C.
- Vráťte odokrytý pekáč do horúcej rúry a dopekajte ďalších 15–20 minút, kým mäso na povrchu nechytí krásnu farbu a šťava sa mierne nezredukuje.
- Hotové mäso vyberte a pred krájaním ho nechajte aspoň 5 minút odpočinúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo opekať mäso pred pečením? Tento krok nikdy nevynechávajte, aj keď sa vám zdá, že je to práca navyše. Prudkým opečením sa na povrchu mäsa vytvorí chutná kôrka, ktorá vnútri uzamkne všetku šťavu. Mäso tak zostane po dlhom pečení neuveriteľne šťavnaté.
- Tajomstvo mäkkosti je v prikrytí. Bravčová krkovička potrebuje na dokonalé zmäknutie vlhkosť a čas. Pomalé pečenie v prikrytom pekáči funguje ako pomalé dusenie. Mäso sa tak nevysuší, ale naopak, kolagén v ňom sa pomaly rozpustí a výsledkom je neuveriteľne jemná textúra.
Jednoduché variácie
- Pivná verzia: Namiesto vody alebo vývaru podlejte mäso v pekáči 100 ml tmavého piva. Omáčka získa úžasnú, jemne nasladlú a karamelovú chuť, ktorá sa ku krkovičke fantasticky hodí.
- S horčicou: Predtým, ako mäso obalíte v marináde, potrite každý plát tenkou vrstvou dijonskej alebo plnotučnej horčice. Dodá mäsu a výslednej šťave skvelú pikantnosť.
Výsledkom je slávnostný obed, pri ktorom sa mäso doslova rozpadá na jazyku a šťava chutí ako od babičky. Podávajte s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou, aby ste si tú božskú šťavu mali do čoho namáčať.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Retete traditionale romanesti, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.