Toto nie je len ďalší recept na pečené mäso. Toto je návod na tú najšťavnatejšiu a najmäkšiu krkovičku pod slnkom. Mäso sa po pomalom pečení doslova rozpadá a je mäkké ako maslo. A tá šťava, ktorá vznikne spojením výpeku, cibule, cesnaku a korenín? Tá je jednoducho božská a pýta si knedľu.
4plátky4 hrubšie plátky bravčovej krkovičky(spolu cca 1 kg)
2ks2 ks veľkej cibule
4.5strúčikov4-5 strúčikov cesnaku
100ml100 ml rastlinného oleja
0.5šťava z ½ citróna
1ČL1 ČL sušeného tymianu
1ČL1 ČL mletej sladkej papriky
1ČL1 ČL čerstvo mletého čierneho korenia
1PL1 PL soli
100ml100 ml horúceho vývaru alebo vody na podliatie
Pokyny
1. Príprava mäsa. Plátky krkovičky zľahka naklepte hánkami alebo cez fóliu.
2. Príprava marinády. V miske zmiešajte olej, soľ, čierne korenie, mletú papriku, tymian, prelisovaný cesnak a šťavu z citróna.
3. Mäso dôkladne potrite marinádou z oboch strán. Ideálne je nechať ho v chladničke odležať aspoň 30 minút.
4. Opekanie (dôležitý krok!). Na veľkej, rozpálenej panvici na troche oleja sprudka opečte marinované plátky mäsa z oboch strán do zlatista.
5. Príprava pekáča. Rúru si predhrejte na 160 °C. Cibuľu nakrájajte na hrubšie polkolieska a rozložte ju na dno pekáča.
6. Na cibuľu poukladajte opečené plátky mäsa. Panvicu z výpeku "vypláchnite" asi 100 ml horúcej vody alebo vývaru a vylejte na mäso v pekáči.
7. Pomalé pečenie. Pekáč pevne prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 1,5 hodiny.
8. Dopekanie do chrumkava. Po 1,5 hodine pekáč odokryte. Zvýšte teplotu na 200 °C.
9. Pečte ešte 15–20 minút, kým mäso na povrchu nechytí krásnu farbu a šťava sa mierne nezredukuje.
10. Mäso vyberte a pred krájaním ho nechajte pár minút odpočinúť.
Poznámky
1. Prečo opekať mäso pred pečením? Tento krok nikdy nevynechávajte. Prudkým opečením sa na povrchu mäsa vytvorí chutná kôrka, ktorá vnútri uzamkne všetku šťavu. Mäso tak zostane oveľa šťavnatejšie.2. Tajomstvo mäkkosti je v prikrytí. Krkovička potrebuje na zmäknutie vlhkosť a čas. Pomalé pečenie v prikrytom pekáči funguje ako dusenie. Mäso sa tak nevysuší, ale naopak, krásne zmäkne a pustí vlastnú šťavu do cibuľového základu.