Search

Najlepšia cuketová nátierka na hrianky, akú som kedy jedla. Je taká dobrá, že ju zaváram na kilá.

Domáca cuketová nátierka
Domáca cuketová nátierka

Obsah receptu

Keď je sezóna cukiet v plnom prúde a ja už neviem, čo s nimi, tento recept je moja každoročná záchrana a istota. Je to bezkonkurenčne najlepšia a najchutnejšia cuketová nátierka, akú som kedy ochutnala. Je jemne sladkokyslá, voňavá po bylinkách, pikantná po cesnaku a má úžasnú krémovú konzistenciu. Na chrumkavej, horúcej hrianke je to absolútne nebo v ústach. Je taká dobrá, že ju naozaj každý rok zaváram na kilá.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 45 minút
  • Počet porcií: cca 5-6 pohárov (à 350 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/100 g
  • Trend: Zaváranie / Zero-waste

Potrebujeme

  • 1,5 kg cukety (hmotnosť už očistenej)
  • 450 g cibule
  • 500 g mrkvy
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100-150 g paradajkového pretlaku
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 50 g hnedého cukru
  • 25 g soli
  • 25 ml jablčného octu
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL sušeného oregana

Postup prípravy

  1. Príprava zeleniny. Cibuľu nasekajte najemno, mrkvu nastrúhajte nahrubo. Cuketu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Ak máte staršie, veľké kusy s veľkými jadierkami, lyžicou ich vyberte. Cesnak nasekajte na plátky.
  2. Príprava pohárov. Čisté zaváracie poháre s viečkami dajte vysterilizovať – najlepšie v rúre vyhriatej na 120 °C po dobu 20 minút.
  3. Varenie (všetko v jednom hrnci). Vo veľkom hrnci s hrubším dnom rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
  4. Pridajte nastrúhanú mrkvu a plátky cesnaku a restujte spolu ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  5. Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú cuketu, osoľte (cca 20 g) a premiešajte. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste asi 15 minút. Cuketa pustí veľa vlastnej šťavy.
  6. K udusenej zelenine pridajte cukor, čierne korenie, paradajkový pretlak, ocot, tymian a oregano. Všetko dôkladne premiešajte.
  7. Teraz varte zmes bez pokrievky za občasného miešania ďalších 20–25 minút, kým sa neodparí prebytočná tekutina a zmes viditeľne nezhustne.
  8. Mixovanie. Odstavte hrniec z plameňa. Ponorným mixérom rozmixujte zmes priamo v hrnci do požadovanej konzistencie – môžete ju nechať úplne hladkú a krémovú, alebo s malými kúskami zeleniny.
  9. Plnenie pohárov. Ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou alebo cukrom. Horúcu nátierku ihneď plňte do pripravených horúcich sterilizovaných pohárov. Plňte ich asi 1 cm pod okraj.
  10. Okraje pohárov dôkladne utrite dočista, ihneď pevne uzavrite čistými viečkami, otočte hore dnom na 5 minút a potom späť. Prikryte dekou a nechajte takto v “suchom dune” úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Intenzita chuti sa odležaním stupňuje. Čerstvo uvarená nátierka je výborná, ale jej pravá, plná a harmonická chuť sa rozvinie až po niekoľkých dňoch či týždňoch odležania v pohári. Buďte trpezliví, naozaj sa to oplatí.
  2. Hustota presne podľa vás. Dĺžku finálneho varenia bez pokrievky si môžete jednoducho prispôsobiť. Ak chcete hustejšiu nátierku, ktorá sa bude skvele hodiť napríklad na jednohubky, varte ju o 10 minút dlhšie. Ak ju chcete redšiu, napríklad ako základ pre omáčku k cestovinám, stačí variť kratšie.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do hrnca spolu s cibuľou aj jednu najemno nasekanú čili papričku alebo feferónku. Nátierka získa skvelý pikantný šmrnc.
  • S inou zeleninou: Nebojte sa experimentovať. Do základu môžete spolu s mrkvou pridať aj nahrubo nastrúhaný petržlen alebo malý kúsok zeleru pre ešte bohatšiu a plnšiu zeleninovú chuť.

Výsledkom je univerzálna zeleninová delikatesa, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok a je skvelým spôsobom, ako spracovať letnú úrodu. Je absolútne neprekonateľná na čerstvo opečenej hrianke, ktorú ste predtým potrely strúčikom cesnaku.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Recepty CVR, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
[google_news]

Podobné recepty