Keď je sezóna cukiet v plnom prúde a ja už neviem, čo s nimi, tento recept je moja každoročná záchrana a istota. Je to bezkonkurenčne najlepšia a najchutnejšia cuketová nátierka, akú som kedy ochutnala. Je jemne sladkokyslá, voňavá po bylinkách, pikantná po cesnaku a má úžasnú krémovú konzistenciu. Na chrumkavej, horúcej hrianke je to absolútne nebo v ústach. Je taká dobrá, že ju naozaj každý rok zaváram na kilá.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 45 minút
- Počet porcií: cca 5-6 pohárov (à 350 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/100 g
- Trend: Zaváranie / Zero-waste
Potrebujeme
- 1,5 kg cukety (hmotnosť už očistenej)
- 450 g cibule
- 500 g mrkvy
- 5 strúčikov cesnaku
- 100-150 g paradajkového pretlaku
- 100 ml slnečnicového oleja
- 50 g hnedého cukru
- 25 g soli
- 25 ml jablčného octu
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL sušeného oregana
Postup prípravy
- Príprava zeleniny. Cibuľu nasekajte najemno, mrkvu nastrúhajte nahrubo. Cuketu umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky. Ak máte staršie, veľké kusy s veľkými jadierkami, lyžicou ich vyberte. Cesnak nasekajte na plátky.
- Príprava pohárov. Čisté zaváracie poháre s viečkami dajte vysterilizovať – najlepšie v rúre vyhriatej na 120 °C po dobu 20 minút.
- Varenie (všetko v jednom hrnci). Vo veľkom hrnci s hrubším dnom rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a plátky cesnaku a restujte spolu ďalších 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Do hrnca pridajte na kocky nakrájanú cuketu, osoľte (cca 20 g) a premiešajte. Prikryte pokrievkou a na miernom ohni duste asi 15 minút. Cuketa pustí veľa vlastnej šťavy.
- K udusenej zelenine pridajte cukor, čierne korenie, paradajkový pretlak, ocot, tymian a oregano. Všetko dôkladne premiešajte.
- Teraz varte zmes bez pokrievky za občasného miešania ďalších 20–25 minút, kým sa neodparí prebytočná tekutina a zmes viditeľne nezhustne.
- Mixovanie. Odstavte hrniec z plameňa. Ponorným mixérom rozmixujte zmes priamo v hrnci do požadovanej konzistencie – môžete ju nechať úplne hladkú a krémovú, alebo s malými kúskami zeleniny.
- Plnenie pohárov. Ochutnajte a podľa potreby ešte dochuťte soľou alebo cukrom. Horúcu nátierku ihneď plňte do pripravených horúcich sterilizovaných pohárov. Plňte ich asi 1 cm pod okraj.
- Okraje pohárov dôkladne utrite dočista, ihneď pevne uzavrite čistými viečkami, otočte hore dnom na 5 minút a potom späť. Prikryte dekou a nechajte takto v “suchom dune” úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Intenzita chuti sa odležaním stupňuje. Čerstvo uvarená nátierka je výborná, ale jej pravá, plná a harmonická chuť sa rozvinie až po niekoľkých dňoch či týždňoch odležania v pohári. Buďte trpezliví, naozaj sa to oplatí.
- Hustota presne podľa vás. Dĺžku finálneho varenia bez pokrievky si môžete jednoducho prispôsobiť. Ak chcete hustejšiu nátierku, ktorá sa bude skvele hodiť napríklad na jednohubky, varte ju o 10 minút dlhšie. Ak ju chcete redšiu, napríklad ako základ pre omáčku k cestovinám, stačí variť kratšie.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Pre milovníkov ostrej chuti pridajte do hrnca spolu s cibuľou aj jednu najemno nasekanú čili papričku alebo feferónku. Nátierka získa skvelý pikantný šmrnc.
- S inou zeleninou: Nebojte sa experimentovať. Do základu môžete spolu s mrkvou pridať aj nahrubo nastrúhaný petržlen alebo malý kúsok zeleru pre ešte bohatšiu a plnšiu zeleninovú chuť.
Výsledkom je univerzálna zeleninová delikatesa, ktorú si môžete vychutnávať po celý rok a je skvelým spôsobom, ako spracovať letnú úrodu. Je absolútne neprekonateľná na čerstvo opečenej hrianke, ktorú ste predtým potrely strúčikom cesnaku.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Recepty CVR, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.