Najlepšia cuketová nátierka na hrianky (na zaváranie)
Keď je sezóna cukiet v plnom prúde, tento recept u mňa beží vo veľkom. Je to bezkonkurenčne najlepšia a najchutnejšia cuketová nátierka, akú som kedy ochutnala. Je jemne sladkokyslá, pikantná po cesnaku a má úžasnú krémovú konzistenciu. Na chrumkavej hrianke je to absolútne nebo. Je taká dobrá, že ju naozaj každý rok zaváram na kilá.
1. Príprava zeleniny. Cibuľu nasekajte najemno, mrkvu nastrúhajte nahrubo, cuketu nakrájajte na kocky (prípadne ošúpte a zbavte jadierok), cesnak nasekajte na plátky.
2. Príprava pohárov. Čisté zaváracie poháre s viečkami dajte vysterilizovať do rúry vyhriatej na 120 °C na 20 minút.
3. Varenie. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej. Orestujte na ňom cibuľu, potom pridajte mrkvu a cesnak a restujte ďalších 5 minút.
4. Do hrnca pridajte cuketu, soľ, premiešajte, prikryte a duste asi 15 minút, kým cuketa pustí šťavu a nezmäkne.
5. K zelenine pridajte cukor, korenie, pretlak, ocot a bylinky. Dobre premiešajte.
6. Varte bez pokrievky za občasného miešania ďalších 20–25 minút, kým sa neodparí prebytočná tekutina a zmes nezhustne.
7. Mixovanie. Odstavte hrniec z plameňa a ponorným mixérom rozmixujte zmes do požadovanej konzistencie (hladkej alebo s kúskami).
8. Plnenie pohárov. Horúcu nátierku ihneď plňte do pripravených horúcich pohárov. Okraje utrite dočista, pevne uzavrite viečkami, otočte hore dnom na 5 minút, a potom ich zabalené v deke nechajte úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Intenzita chuti sa odležaním stupňuje. Čerstvo uvarená nátierka je výborná, ale jej pravá, plná chuť sa rozvinie až po pár dňoch či týždňoch v pohári.2. Hustota podľa vás. Dĺžku finálneho varenia si môžete prispôsobiť. Ak chcete hustejšiu nátierku, varte ju dlhšie. Ak redšiu, stačí variť kratšie.