Search

Najlepší slivkový koláč s posýpkou: RECEPT ako od babičky, ktorý vždy poteší

slivkový koláč s posýpkou
slivkový koláč s posýpkou

Obsah receptu

Nič nepripomenie vôňu domova a víkendovú pohodu viac, ako čerstvo upečený slivkový koláč s chrumkavou posýpkou. Tento RECEPT je presne taký, aký si pamätáme od našich babičiek – vláčne a jemné cesto, šťavnaté slivky s nádychom škorice a na vrchu tá najlepšia maslová mrvenička. Je to poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame a je dokonalou maškrtou ku káve alebo čaju. S naším vylepšeným postupom ho zvládnete hravo a výsledok bude zaručene stáť za to. Pripravte sa na koláč, ktorý sa stane hviezdou vášho stola!

Príprava tohto koláča je naozaj jednoduchá a rýchla, keďže ide o liate cesto, s ktorým nie je veľa práce. Ukážeme si, ako na to, aby bolo cesto krásne nadýchané a koláč sa vám vždy podaril. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne slivky a potešiť celú rodinu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Počet porcií: 1 okrúhly koláč (forma Ø 24-26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 260 g polohrubej múky
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1.5 ČL)
  • 2 ks vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1 štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla (vlažného)
  • 125 ml mlieka

Slivková plnka:

  • 650 g čerstvých sliviek
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1 štipka mletej škorice
  • 35 ml višňového likéru alebo rumu (voliteľné, pre dospelákov)

Na posýpku (mrveničku):

  • 40 g studeného masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL hrubej alebo polohrubej múky

Postup prípravy

Príprava cesta a plnky:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Najprv si pripravíme posýpku: Do misky dáme studené maslo nakrájané na kocky, cukor a múku. Prstami rýchlo spracujeme na sypkú mrveničku. Odložíme do chladničky.
  3. Pripravíme si cesto: Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do svetlej, nadýchanej peny.
  4. Do vaječnej peny pomaly, tenkým prúdom zašľaháme rozpustené vlažné maslo.
  5. V druhej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom.
  6. Do vaječnej zmesi teraz striedavo, na tretiny, pridávame sypkú zmes a mlieko. Začíname a končíme múkou. Vždy len zľahka premiešame, aby cesto ostalo nadýchané.
  7. Pripravíme si slivky: Umyté a vykôstkované slivky nakrájame na štvrtiny. V miske ich zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a prípadne likérom.

Kompletizácia a pečenie:

  1. Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme.
  2. Na cesto rovnomerne poukladáme ochutené slivky.
  3. Všetko husto posypeme pripravenou posýpkou z chladničky.
  4. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 45 až 50 minút. Či je hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do streda cesta musí vyjsť suchá.
  5. Upečený koláč necháme vo forme úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžeme zľahka posypať práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Ak nemám poruke slivky, tento koláč je fantastický aj s iným ovocím, napríklad s marhuľami, čerešňami alebo s rebarborou. Postup je úplne rovnaký.
  2. Do posýpky niekedy pridám aj nasekané mandle alebo vlašské orechy. Je potom ešte chrumkavejšia a chutnejšia.
  3. Pre extra vláčnosť cesta niekedy nahradím polovicu mlieka kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
  4. Ak chcem, aby boli slivky na koláči ešte šťavnatejšie, pred poukladaním na cesto ich premiešam s lyžičkou kukuričného škrobu. Ten vsiakne prebytočnú šťavu a udrží ju v ovocí.

Dúfam, že vám tento voňavý koláč spríjemní víkendové popoludnie. Je to naozaj jednoduchá a vďačná maškrta, ktorá sa vždy podarí a chutí každému. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Tasty mit Natali, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty