Nič nepripomenie vôňu domova a víkendovú pohodu viac, ako čerstvo upečený slivkový koláč s chrumkavou posýpkou. Tento RECEPT je presne taký, aký si pamätáme od našich babičiek – vláčne a jemné cesto, šťavnaté slivky s nádychom škorice a na vrchu tá najlepšia maslová mrvenička. Je to poctivá klasika, ktorá nikdy nesklame a je dokonalou maškrtou ku káve alebo čaju. S naším vylepšeným postupom ho zvládnete hravo a výsledok bude zaručene stáť za to. Pripravte sa na koláč, ktorý sa stane hviezdou vášho stola!
Príprava tohto koláča je naozaj jednoduchá a rýchla, keďže ide o liate cesto, s ktorým nie je veľa práce. Ukážeme si, ako na to, aby bolo cesto krásne nadýchané a koláč sa vám vždy podaril. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne slivky a potešiť celú rodinu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 45-50 minút
- Počet porcií: 1 okrúhly koláč (forma Ø 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 260 g polohrubej múky
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1.5 ČL)
- 2 ks vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 1 štipka soli
- 50 g rozpusteného masla (vlažného)
- 125 ml mlieka
Slivková plnka:
- 650 g čerstvých sliviek
- 35 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 1 štipka mletej škorice
- 35 ml višňového likéru alebo rumu (voliteľné, pre dospelákov)
Na posýpku (mrveničku):
- 40 g studeného masla
- 2 PL kryštálového cukru
- 3 PL hrubej alebo polohrubej múky
Postup prípravy
Príprava cesta a plnky:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 24-26 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Najprv si pripravíme posýpku: Do misky dáme studené maslo nakrájané na kocky, cukor a múku. Prstami rýchlo spracujeme na sypkú mrveničku. Odložíme do chladničky.
- Pripravíme si cesto: Vo veľkej mise vyšľaháme celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do svetlej, nadýchanej peny.
- Do vaječnej peny pomaly, tenkým prúdom zašľaháme rozpustené vlažné maslo.
- V druhej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Do vaječnej zmesi teraz striedavo, na tretiny, pridávame sypkú zmes a mlieko. Začíname a končíme múkou. Vždy len zľahka premiešame, aby cesto ostalo nadýchané.
- Pripravíme si slivky: Umyté a vykôstkované slivky nakrájame na štvrtiny. V miske ich zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a prípadne likérom.
Kompletizácia a pečenie:
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme.
- Na cesto rovnomerne poukladáme ochutené slivky.
- Všetko husto posypeme pripravenou posýpkou z chladničky.
- Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 45 až 50 minút. Či je hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do streda cesta musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč necháme vo forme úplne vychladnúť. Pred podávaním ho môžeme zľahka posypať práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Ak nemám poruke slivky, tento koláč je fantastický aj s iným ovocím, napríklad s marhuľami, čerešňami alebo s rebarborou. Postup je úplne rovnaký.
- Do posýpky niekedy pridám aj nasekané mandle alebo vlašské orechy. Je potom ešte chrumkavejšia a chutnejšia.
- Pre extra vláčnosť cesta niekedy nahradím polovicu mlieka kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
- Ak chcem, aby boli slivky na koláči ešte šťavnatejšie, pred poukladaním na cesto ich premiešam s lyžičkou kukuričného škrobu. Ten vsiakne prebytočnú šťavu a udrží ju v ovocí.
Dúfam, že vám tento voňavý koláč spríjemní víkendové popoludnie. Je to naozaj jednoduchá a vďačná maškrta, ktorá sa vždy podarí a chutí každému. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Tasty mit Natali, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.