Search

Najlepší šalát z pekinskej kapusty (hotový za 10 minút): Tento recept si uložte

najlepší šalát z pekinskej kapusty
Najlepší šalát z pekinskej kapusty

Obsah receptu

Hľadáte recept na ten absolútne najlepší, svieži a chrumkavý šalát z pekinskej kapusty, ktorý je navyše pripravený za pár minút* aktívnej práce a úplne bez varenia? Tento recept si určite uložte. Kombinácia jemne zmäknutej kapusty, chrumkavej zeleniny, údeniny a jednoduchej zálievky je dokonalá. (*Čas sa vzťahuje na aktívnu prípravu, krájanie a miešanie).

Najlepší šalát z pekinskej kapusty poslúži ako osviežujúca príloha k mäsu, grilovaným špecialitám, ale môžete si na ňom pochutnať aj len tak, so svojim obľúbeným pečivom. Šalát obsahuje len čerstvú zeleninu a jeho príprava je naozaj blesková.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ voliteľné chladenie)
  • Počet porcií: cca 6-8 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez varenia: Áno
  • Bez lepku: Áno

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1/2 stredne veľkej hlávky pekinskej kapusty (cca 400-500 g)
  • 1 stredne veľká mrkva (surová)
  • 2 menšie šalátové uhorky (hadovky)
  • 1 menšia červená cibuľa (alebo jarná cibuľka – biela časť)
  • 1 konzerva sterilizovanej kukurice (cca 140 g scedenej hmotnosti)
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku (cca 140 g scedenej hmotnosti)
  • 150 g kvalitnej údenej klobásy (alebo dusenej šunky)
  • Zelená vňať z 1 zväzku jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku

Zálievka (vyberte si jednu):

  • Varianta A (Majonézová): cca 3-5 polievkových lyžíc kvalitnej majonézy
  • Varianta B (Olejová): cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový)

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor)

Postup prípravy

Príprava kapusty a zeleniny:

  1. Pekinskú kapustu zbavte vrchných listov a tvrdého hlúbika. Nakrájajte ju alebo nastrúhajte na čo najtenšie rezančeky. Vložte ju do veľkej misy.
  2. Posypte kapustu asi 1 čajovou lyžičkou soli a rukami ju poriadne (asi 1-2 minúty) masírujte a stláčajte. Kapusta pustí šťavu a zmäkne. Nechajte ju pár minút postáť, kým si pripravíte ostatné suroviny. Prebytočnú šťavu môžete pred ďalším krokom z kapusty jemne vyžmýkať (nie je to však nutné).
  3. Mrkvu očistite a nastrúhajte nahrubo. Šalátové uhorky umyte a nakrájajte na tenké rezančeky (julienne) alebo malé kocky. Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte na veľmi tenké polkolieska alebo najemno. Zelenú vňať z jarnej cibuľky nasekajte najemno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno.
  4. Klobásu alebo šunku nakrájajte na tenké rezančeky alebo malé kocky. Kukuricu a hrášok sceďte z nálevu.

Miešanie šalátu:

  1. K pripravenej (jemne vyžmýkanej) kapuste v mise pridajte nastrúhanú mrkvu, nakrájané uhorky, červenú cibuľu, scedenú kukuricu a hrášok, nakrájanú klobásu/šunku, nasekanú vňať jarnej cibuľky a prelisovaný cesnak.
  2. Pridajte zvolenú zálievku – buď majonézu (začnite s 3 lyžicami a pridajte podľa potreby) alebo rastlinný olej.
  3. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a prípadne ešte opatrne soľou (kapusta už bola solená).
  4. Všetky ingrediencie spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte veľkou lyžicou alebo šalátovým príborom, aby sa zálievka a koreniny rovnomerne rozložili.

Podávanie:

  1. Šalát môžete podávať ihneď, bude krásne chrumkavý.
  2. Pre lepšie prepojenie chutí ho však odporúčame prikryť a nechať aspoň 30 minút vychladiť a odležať v chladničke.
  3. Pred servírovaním ho ešte raz zľahka premiešajte. Podávajte ako sviežu prílohu k mäsu, grilovaným jedlám alebo ako ľahký samostatný šalát s čerstvým pečivom. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepší výsledok krájam pekinskú kapustu naozaj na veľmi tenké rezančeky. Kľúčové je potom ju posoliť a poriadne rukami “pomasírovať”, aby zmäkla a pustila šťavu. Šalát je potom jemnejší a chutnejší. Prebytočnú šťavu môžem pred pridaním ostatných surovín trochu vyžmýkať.
  2. Ostatnú zeleninu (uhorku, cibuľu) a klobásu/šunku sa snažím tiež krájať na tenké rezančeky alebo malé kocky, aby mal šalát jednotnú štruktúru. Mrkvu strúham nahrubo. Kukurica a hrášok z konzervy dodajú sladkosť a farbu.
  3. Tento šalát je skvelý v tom, že si môžete vybrať zálievku podľa chuti – buď klasickú majonézovú pre krémovejší výsledok, alebo len ľahkú olejovú pre extra sviežosť. Ja mám rád obe verzie. Cesnak a jarná cibuľka dodajú tú správnu arómu.
  4. Hoci je šalát chutný hneď, vždy ho nechávam aspoň pol hodiny odležať v chlade. Chute sa krásne prepoja. Je to fantastická rýchla a svieža príloha, ktorú pripravím naozaj za pár minút aktívnej práce.

Tento recept na najlepší šalát z pekinskej kapusty si určite uložte. Je svieži, chrumkavý, hotový za pár minút* (*aktívna príprava) a zaručene si ho zamilujete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Лучшие Рецепты

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty