Search

Najlepší domáci syr len z 3 hlavných surovín. Mlieko, vajcia, jogurt a o chvíľu máte hotovo.

Domáci syr bez syridla
Domáci syr bez syridla

Obsah receptu

Publikované: 4. októbra 2025, 07:30

Verili by ste, že ten najlepší a najkrémovejší domáci syr si viete vyrobiť len z 3 bežných surovín, ktoré máte práve teraz v chladničke? Je to tak! S týmto geniálne jednoduchým receptom je aktívna príprava naozaj hotová za pár minút a výsledok je fantastický – lahodný čerstvý syr, ktorý je oveľa lepší ako akýkoľvek z obchodu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ 3-4 hodiny odkvapkávanie)
  • Čas varenia/pečenia: 10 minút
  • Počet porcií: 1 bochník syra (cca 500 g)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 230 kcal/100 g
  • Trend: Domáca výroba / Bez chémie

Potrebujeme

  • 2 litre plnotučného mlieka (ideálne čerstvého, nie trvanlivého)
  • 200 g bieleho jogurtu (alebo kyslej smotany)
  • 3 ks vajec
  • 1 vrchovatá ČL soli

Postup prípravy

  1. Príprava. V miske metličkou dohladka rozšľahajte celé vajcia s jogurtom alebo kyslou smotanou.
  2. Do väčšieho hrnca (aspoň 4-litrového) nalejte mlieko, pridajte soľ a na strednom plameni ho za občasného miešania priveďte tesne k bodu varu (keď sa okolo okrajov začnú tvoriť prvé malé bublinky a z mlieka stúpa para).
  3. Zrážanie syra. Keď je mlieko horúce, stíšte plameň na úplné minimum. Za stáleho a pomalého miešania doň tenkým prúdom vlejte pripravenú vaječno-jogurtovú zmes.
  4. Pomaly miešajte a varte na najslabšom plameni 5-7 minút. Mlieko sa začne krásne zrážať a bude sa oddeľovať číra, žltkastá srvátka od bielych hrudiek syra. Dajte pozor, aby zmes už prudko nevrela.
  5. Cedenie. Pripravte si veľkú misu, na ňu položte husté sitko a vysteľte ho čistou gázou, plienkou alebo utierkou.
  6. Celý obsah hrnca pomaly vylejte do pripraveného sitka. Srvátka postupne odtečie do misy pod ním.
  7. Lisovanie (dôležitý krok!). Keď väčšina srvátky odtečie, chyťte rohy gázy, pevne ich stočte a rukami z hmoty vytlačte ešte čo najviac zvyšnej tekutiny.
  8. Vytvarujte bochník, pevne ho zabaľte v gáze, položte ho späť do prázdneho sitka, na vrch položte malý tanierik a zaťažte ho niečím ťažkým (napríklad litrovým pohárom naplneným vodou alebo konzervou).
  9. Nechajte ho takto lisovať a odkvapkávať aspoň 3-4 hodiny pri izbovej teplote, kým nie je syr pevný a kompaktný.
  10. Hotový syr opatrne vyberte z gázy, preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Čo so srvátkou? Nikdy ju nevylievajte! Srvátka, ktorá vám zostane po výrobe syra, je tekutý poklad plný bielkovín a minerálov. Môžete ju jednoducho vypiť (chutí ako kyslastá voda), použiť ju namiesto vody do kysnutého cesta na chlieb či koláče (budú úžasne vláčne), alebo pridať do polievok pre extra výživu.
  2. Trpezlivosť pri odkvapkávaní sa oplatí. Čím dlhšie a pod väčšou záťažou necháte syr odkvapkávať, tým bude pevnejší a bude sa dať lepšie krájať. Ak máte radi krémovejší syr v štýle ricotty, stačí mu kratší čas a menšia záťaž. Ak chcete pevný syr, ktorý sa dá aj strúhať, nechajte ho lisovať aj dlhšie, pokojne cez noc v chladničke.

Jednoduché variácie

  • Bylinkový syr: Po odkvapkaní, ale ešte pred finálnym zabalením a stlačením, vmiešajte do ešte teplej syrovej hmoty nasekané čerstvé bylinky podľa chuti – skvelá je pažítka, kôpor, bazalka alebo na jar medvedí cesnak.
  • Pikantná verzia: Spolu s bylinkami môžete do syra vmiešať aj štipku mletého čili, drveného farebného korenia alebo na drobné kocky nasekané sušené paradajky, olivy či kapary.

Výsledkom je lahodný a čerstvý domáci syr, ktorého chuť je neporovnateľná s akýmkoľvek kupovaným produktom. Je fantastický len tak na čerstvom chlebe s maslom a reďkovkou, alebo nakrájaný na kocky do letného zeleninového šalátu.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Lezzet Tutkunu, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty