Kto by nemiloval tú vôňu a chuť tradičných zemiakových placiek, alebo harule? Čo však už milujeme menej, je ten prenikavý zápach z vyprážania, ktorý sa drží v celom byte ešte dva dni, a to množstvo oleja, v ktorom sa placky kúpu. Ak vás presne toto odrádza od ich prípravy, máme pre vás absolútne geniálne riešenie! Predstavujeme vám recept na zemiakové placky pečené v rúre. Výsledkom je všetko, čo na nich milujete – plná chuť cesnaku a majoránky, uspokojivo chrumkavý okraj a mäkké vnútro – avšak bez zbytočnej mastnoty, zápachu a výčitiek.
Pripravte sa na novú éru vašich obľúbených placiek. Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, stačí všetko zmiešať, vytvarovať na plechu a o zvyšok sa postará rúra. Navyše vám prezradíme jeden starý trik našich babičiek, vďaka ktorému budú vaše pečené placky ešte chrumkavejšie. Poďte s nami vyskúšať túto zdravšiu a čistejšiu verziu, ktorá chutí tak fantasticky, že sa k vyprážaniu už možno ani nevrátite!
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 35-40 minút
- Počet porcií: cca 8 stredne veľkých placiek
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na pečené placky:
- 700 g zemiakov (ideálne varný typ C alebo B, múčnaté)
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ks vajec
- 1 PL sušenej majoránky
- 3 PL hladkej múky
- ½ ČL rasce (celej alebo mletej)
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 PL rastlinného oleja (na pokvapkanie)
Postup prípravy
Príprava zmesi (s trikom na extra chrumkavosť):
- Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú) alebo na 200 °C (klasickú, horný a dolný ohrev). Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Nastrúhané zemiaky vložíme do čistej utierky alebo gázy a poriadne z nich vytlačíme čo najviac prebytočnej vody do misky. Suchšiu zemiakovú hmotu preložíme do inej, veľkej misy.
- Dôležitý trik: Vytlačenú šťavu v prvej miske necháme 2-3 minúty postáť. Voda sa oddelí od škrobu, ktorý sa usadí na dne. Vodu opatrne zlejeme a hustý biely škrob, ktorý zostal na dne, pridáme späť k postrúhaným zemiakom. Tento krok zaručí lepšiu súdržnosť a extra chrumkavosť.
- K zemiakom a škrobu pridáme prelisovaný cesnak, 2 celé vajcia, sušenú majoránku, rascu, soľ, čierne korenie a hladkú múku. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
Tvarovanie a pečenie:
- Lyžicou odoberáme zmes a na pripravenom plechu tvarujeme placky. Rozotrieme ich na hrúbku približne 1 cm.
- Povrch každej placky zľahka pokvapkáme alebo potrieme rastlinným olejom.
- Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 35-40 minút.
- Pre dokonalú chrumkavosť z oboch strán odporúčame placky v polovici pečenia (po cca 20 minútach) opatrne obrátiť.
- Hotové placky sú na povrchu krásne zlatohnedé a na okrajoch chrumkavé. Podávame ich ihneď po upečení.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte chrumkavejší výsledok odporúčam na posledných 5 minút zapnúť v rúre funkciu gril. Placky ale treba neustále strážiť, aby sa nespálili!
- Do cesta je fantastické pridať aj jednu nadrobno nakrájanú cibuľu alebo kúsky údenej slaninky pre ešte bohatšiu a tradičnejšiu chuť.
- Tieto placky sú božské len tak, s pohárom kyslého mlieka alebo acidofilného mlieka. Môžu slúžiť aj ako netradičná príloha k segedínskemu gulášu alebo mäsu na šťave.
- Ak strúhate zemiaky v kuchynskom robote, použite disk na hrubšie strúhanie. Ak by ste ich rozmixovali na kašu, placky by nemali správnu textúru.
S týmto receptom si môžete dopriať obľúbenú klasiku kedykoľvek, bez zbytočného dymu a mastnoty. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.