Kto by nemiloval vôňu a chuť tradičných zemiakových placiek, alebo harule? Čo však už milujeme menej, je ten prenikavý zápach z vyprážania, ktorý sa drží v celom byte ešte dva dni, a to množstvo oleja, v ktorom sa placky kúpu. Ak vás presne toto odrádza od ich prípravy, máme pre vás absolútne geniálne riešenie! Predstavujeme vám recept na zemiakové placky pečené v rúre. Výsledkom je všetko, čo na nich milujete – plná chuť cesnaku a majoránky, uspokojivo chrumkavý okraj a mäkké vnútro – avšak bez zbytočnej mastnoty, zápachu a výčitiek.
700gzemiakov(ideálne varný typ C alebo B, múčnaté)
3strúčikycesnaku
2ksvajec
1PLsušenej majoránky
3PLhladkej múky
½ČLrasce(celej alebo mletej)
1ČLsoli
čerstvo mleté čierne koreniepodľa chuti
2PLrastlinného oleja(na pokvapkanie)
Pokyny
Príprava zmesi (s trikom na extra chrumkavosť):
1. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú) alebo na 200 °C (klasickú, horný a dolný ohrev). Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
2. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
3. Nastrúhané zemiaky vložíme do čistej utierky alebo gázy a poriadne z nich vytlačíme čo najviac prebytočnej vody do misky. Suchšiu zemiakovú hmotu preložíme do inej, veľkej misy.
4. Dôležitý trik: Vytlačenú šťavu v prvej miske nechajte 2-3 minúty postáť. Opatrne zlejte číru vodu z povrchu a hustý biely škrob, ktorý sa usadil na dne, vráťte späť k nastrúhaným zemiakom. Tento krok zaručí lepšiu súdržnosť a extra chrumkavosť.
5. K zemiakom a škrobu pridáme prelisovaný cesnak, 2 celé vajcia, sušenú majoránku, rascu, soľ, čierne korenie a hladkú múku. Všetko spolu dôkladne premiešame, aby vzniklo kompaktné cesto.
Tvarovanie a pečenie:
6. Lyžicou odoberáme zmes a na pripravenom plechu tvarujeme placky. Rozotrieme ich na hrúbku približne 1 cm.
7. Povrch každej placky zľahka pokvapkáme alebo potrieme rastlinným olejom.
8. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 35 minút.
9. Pre dokonalú chrumkavosť z oboch strán odporúčame placky v polovici pečenia (po cca 20 minútach) opatrne obrátiť.
10. Hotové placky sú na povrchu krásne zlatohnedé a na okrajoch chrumkavé. Podávame ich ihneď po upečení.
Poznámky
1. Pre ešte chrumkavejší výsledok odporúčam na posledných 5 minút zapnúť v rúre funkciu gril (alebo zvýšiť teplotu na 200°C). Placky ale treba neustále strážiť, aby sa nespálili!2. Do cesta je fantastické pridať aj jednu nadrobno nakrájanú cibuľu alebo kúsok údenej slaninky pre ešte bohatšiu a tradičnejšiu chuť.3. Tieto placky sú božské len tak, s pohárom kyslého mlieka alebo acidofilného mlieka. Môžu slúžiť aj ako netradičná príloha k segedínskemu gulášu alebo mäsu na šťave.4. Ak strúhate zemiaky v kuchynskom robote, použite disk na hrubšie strúhanie. Ak by ste ich rozmixovali na kašu, placky by nemali správnu textúru.