Search

Lepšie ako Tiramisu : Najšťavnatejší kávový zákusok na svete – rozplýva sa na jazyku

šťavnaté kávové rezy
šťavnaté kávové rezy

Obsah receptu

Publikované: 17. novembra 2025, 16:43

Tieto šťavnaté kávové rezy sú definíciou dokonalého nedeľného dezertu. Kombinácia dvoch druhov cesta, jemného pudingového krému a silnej kávy vytvára zážitok, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.

Ak máte radi mokré, krémové zákusky, toto je recept pre vás. Šťavnaté kávové rezy tromfnú aj klasické torty a príprava je prekvapivo priamočiara.

Ako pripraviť dokonalé kávové rezy?

Tajomstvom je striedanie chutí a textúr. Upečiete dva tenké kakaové pláty a jeden svetlý, ktorý poriadne prelejete kávou. Všetko spojíte vanilkovým krémom a zalejete čokoládovou ganache.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 min (+ chladenie)
  • Čas pečenia: 2 x 7 min + 10 min
  • Počet porcií: 12–16 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný dezert / Kávové špeciality

Potrebujeme

Kakaové cesto (na 2 pláty)

  • 6 bielkov
  • 6 žĺtkov
  • 110 g kryštálového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g kakaa (holandského typu)
  • 1 ČL prášku do pečiva

Svetlé cesto (stredný plát)

  • 4 bielky
  • 4 žĺtky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 90 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva

Vanilkový krém

  • 400 ml mlieka
  • 60 g vanilkového pudingového prášku (alebo Zlatý klas)
  • 200 g cukru
  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • Štipka vanilky

Na zálievku a polevu

  • 200 ml silnej kávy (vychladnutej)
  • 200 g horkej čokolády
  • 70 g masla
  • 30 ml smotany na šľahanie (33 %)

Postup prípravy

  1. Uvarte základ krému. Väčšinu mlieka dajte variť s cukrom a vanilkou. V zvyšku rozmiešajte pudingový prášok, vlejte do vriaceho mlieka a uvarte hustú kašu. Prikryte fóliou (priamo na puding) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  2. Upečte kakaové pláty. Vyšľahajte 6 bielkov s cukrom do tuha, postupne zašľahajte žĺtky. Ručne vmiešajte preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozdeľte na dva plechy (vystlané papierom) a pečte pri 160 °C (teplovzduch) asi 7 minút. Nechajte vychladnúť.
  3. Upečte svetlý plát. Rovnakým spôsobom vyšľahajte 4 bielky s cukrom, pridajte žĺtky a múku s práškom do pečiva. Rozotrite na jeden plech a pečte pri 160 °C asi 10 minút.
  4. Dokončite krém. Zmäknuté maslo vyšľahajte do bielej peny. Postupne, po lyžiciach, doň zašľahajte vychladnutý puding. Musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
  5. Vyskladajte zákusok. Na prvý kakaový plát natrite tretinu krému. Položte naň svetlý plát a bohato ho polejte 200 ml kávy. Potrite druhou časťou krému.
  6. Uzavrite a zachlaďte. Priložte druhý kakaový plát. Vrch potrite tenkou vrstvou zvyšného krému. Dajte do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť.
  7. Pripravte polevu. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom a smotanou. Hladkou polevou prelejte vychladený koláč. Nechajte finálne stuhnúť (ideálne cez noc) a krájajte horúcim nožom.

Videorecept

Tipy na záver

  • Teplota surovín: Maslo a puding musia mať rovnakú izbovú teplotu. Ak je puding studený a maslo mäkké, krém sa zrazí (napravíte to krátkym nahriatím nad parou a prešľahaním).
  • Káva: Na zálievku použite silné espresso alebo kvalitnú instantnú kávu. Pre dospelých pridajte lyžicu rumu alebo Amaretta.

Jednoduché variácie

  • Pre deti: Namiesto kávy použite na polievanie kakao alebo čokoládové mlieko (Granko).
  • Ovocný tón: Pod svetlé cesto môžete natrieť tenkú vrstvu ríbezľového džemu pre kyselkavý kontrast.

Časté otázky (FAQ)

Môžem upiecť jedno hrubé kakaové cesto a prerezať ho? Áno, ale pečenie dvoch tenkých plátov je istejšie. Cesto bude rovnomernejšie upečené a ušetríte si nervy pri krájaní.

Ako dlho zákusok vydrží? V chladničke vydrží čerstvý a šťavnatý 3–4 dni. Chute sa po 24 hodinách dokonale prepoja.

Prečo je cesto suché? Pravdepodobne ste ho piekli príliš dlho. Tenké pláty pri 160 °C potrebujú naozaj len pár minút, stačí im “zatiahnuť sa”.


Tento zákusok je kráľom každej oslavy. Vyzerá zložito, ale vďaka logickému postupu ho zvládnete ľavou zadnou.

Recept vychádza z obľúbenej verzie od Einfache Rezepte, pre Varíme s Láskou ho upravila redakcia.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie sladké inšpirácie z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty