Tieto šťavnaté kávové rezy sú definíciou dokonalého nedeľného dezertu. Kombinácia dvoch druhov cesta, jemného pudingového krému a silnej kávy vytvára zážitok, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
Ak máte radi mokré, krémové zákusky, toto je recept pre vás. Šťavnaté kávové rezy tromfnú aj klasické torty a príprava je prekvapivo priamočiara.
Ako pripraviť dokonalé kávové rezy?
Tajomstvom je striedanie chutí a textúr. Upečiete dva tenké kakaové pláty a jeden svetlý, ktorý poriadne prelejete kávou. Všetko spojíte vanilkovým krémom a zalejete čokoládovou ganache.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 min (+ chladenie)
- Čas pečenia: 2 x 7 min + 10 min
- Počet porcií: 12–16 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný dezert / Kávové špeciality
Potrebujeme
Kakaové cesto (na 2 pláty)
- 6 bielkov
- 6 žĺtkov
- 110 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej múky
- 20 g kakaa (holandského typu)
- 1 ČL prášku do pečiva
Svetlé cesto (stredný plát)
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 75 g kryštálového cukru
- 90 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Vanilkový krém
- 400 ml mlieka
- 60 g vanilkového pudingového prášku (alebo Zlatý klas)
- 200 g cukru
- 250 g masla (izbovej teploty)
- Štipka vanilky
Na zálievku a polevu
- 200 ml silnej kávy (vychladnutej)
- 200 g horkej čokolády
- 70 g masla
- 30 ml smotany na šľahanie (33 %)
Postup prípravy
- Uvarte základ krému. Väčšinu mlieka dajte variť s cukrom a vanilkou. V zvyšku rozmiešajte pudingový prášok, vlejte do vriaceho mlieka a uvarte hustú kašu. Prikryte fóliou (priamo na puding) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Upečte kakaové pláty. Vyšľahajte 6 bielkov s cukrom do tuha, postupne zašľahajte žĺtky. Ručne vmiešajte preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozdeľte na dva plechy (vystlané papierom) a pečte pri 160 °C (teplovzduch) asi 7 minút. Nechajte vychladnúť.
- Upečte svetlý plát. Rovnakým spôsobom vyšľahajte 4 bielky s cukrom, pridajte žĺtky a múku s práškom do pečiva. Rozotrite na jeden plech a pečte pri 160 °C asi 10 minút.
- Dokončite krém. Zmäknuté maslo vyšľahajte do bielej peny. Postupne, po lyžiciach, doň zašľahajte vychladnutý puding. Musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
- Vyskladajte zákusok. Na prvý kakaový plát natrite tretinu krému. Položte naň svetlý plát a bohato ho polejte 200 ml kávy. Potrite druhou časťou krému.
- Uzavrite a zachlaďte. Priložte druhý kakaový plát. Vrch potrite tenkou vrstvou zvyšného krému. Dajte do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť.
- Pripravte polevu. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom a smotanou. Hladkou polevou prelejte vychladený koláč. Nechajte finálne stuhnúť (ideálne cez noc) a krájajte horúcim nožom.
Videorecept
Tipy na záver
- Teplota surovín: Maslo a puding musia mať rovnakú izbovú teplotu. Ak je puding studený a maslo mäkké, krém sa zrazí (napravíte to krátkym nahriatím nad parou a prešľahaním).
- Káva: Na zálievku použite silné espresso alebo kvalitnú instantnú kávu. Pre dospelých pridajte lyžicu rumu alebo Amaretta.
Jednoduché variácie
- Pre deti: Namiesto kávy použite na polievanie kakao alebo čokoládové mlieko (Granko).
- Ovocný tón: Pod svetlé cesto môžete natrieť tenkú vrstvu ríbezľového džemu pre kyselkavý kontrast.
Časté otázky (FAQ)
Môžem upiecť jedno hrubé kakaové cesto a prerezať ho? Áno, ale pečenie dvoch tenkých plátov je istejšie. Cesto bude rovnomernejšie upečené a ušetríte si nervy pri krájaní.
Ako dlho zákusok vydrží? V chladničke vydrží čerstvý a šťavnatý 3–4 dni. Chute sa po 24 hodinách dokonale prepoja.
Prečo je cesto suché? Pravdepodobne ste ho piekli príliš dlho. Tenké pláty pri 160 °C potrebujú naozaj len pár minút, stačí im “zatiahnuť sa”.
Tento zákusok je kráľom každej oslavy. Vyzerá zložito, ale vďaka logickému postupu ho zvládnete ľavou zadnou.
Recept vychádza z obľúbenej verzie od Einfache Rezepte, pre Varíme s Láskou ho upravila redakcia.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie sladké inšpirácie z našej kuchyne:
- Rýchle pudingové koláčiky ku káve: Sú vynikajúce, krehučké a pripravené za 20 minút!
- Rýchly hrnčekový kávový koláč: Nezostanete len pri jednom kúsku!
- Tento banánový zákusok pečiem na každú rodinnú oslavu: Je lepší ako z cukrárne a pritom jednoduchý
- Najlepší nepečený ovocný rez s 3 druhmi želé: Ideálny na oslavu alebo víkendovú maškrtu
- Dvojfarebné rezy na Vianoce bez masla: Vyzerajú zložito, no zvládne ich každý – len 4 vajcia
