Tieto šťavnaté kávové rezy sú definíciou dokonalého nedeľného dezertu. Kombinácia dvoch druhov cesta, jemného pudingového krému a silnej kávy vytvára zážitok, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
1. Uvarte základ krému. Väčšinu mlieka dajte variť s cukrom a vanilkou. V zvyšku rozmiešajte pudingový prášok, vlejte do vriaceho mlieka a uvarte hustú kašu. Prikryte fóliou (priamo na puding) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Upečte kakaové pláty. Vyšľahajte 6 bielkov s cukrom do tuha, postupne zašľahajte žĺtky. Ručne vmiešajte preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva. Cesto rozdeľte na dva plechy (vystlané papierom) a pečte pri 160 °C (teplovzduch) asi 7 minút. Nechajte vychladnúť.
3. Upečte svetlý plát. Rovnakým spôsobom vyšľahajte 4 bielky s cukrom, pridajte žĺtky a múku s práškom do pečiva. Rozotrite na jeden plech a pečte pri 160 °C asi 10 minút.
4. Dokončite krém. Zmäknuté maslo vyšľahajte do bielej peny. Postupne, po lyžiciach, doň zašľahajte vychladnutý puding. Musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil.
5. Vyskladajte zákusok. Na prvý kakaový plát natrite tretinu krému. Položte naň svetlý plát a bohato ho polejte 200 ml kávy. Potrite druhou časťou krému.
6. Uzavrite a zachlaďte. Priložte druhý kakaový plát. Vrch potrite tenkou vrstvou zvyšného krému. Dajte do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť.
7. Pripravte polevu. Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu s maslom a smotanou. Hladkou polevou prelejte vychladený koláč. Nechajte finálne stuhnúť (ideálne cez noc) a krájajte horúcim nožom.
Poznámky
1. Teplota surovín: Maslo a puding musia mať rovnakú izbovú teplotu. Ak je puding studený a maslo mäkké, krém sa zrazí.2. Káva: Na zálievku použite silné espresso alebo kvalitnú instantnú kávu.