Search

Len 2 jablká a lístkové cesto. Tento koláč pečiem stále dokola, je to najväčšia lahôdka.

Jablkový koláč z lístkového cesta
Jablkový koláč z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 27. septembra 2025, 07:00

Niekedy sú tie najjednoduchšie recepty absolútne najlepšie a tento je toho jasným dôkazom. Keď mám doma lístkové cesto a pár jabĺk, viem, že o chvíľu bude na stole tá najväčšia a najvoňavejšia lahôdka pod slnkom. Je to niečo ako extra jednoduchá a rýchla štrúdľa – zvonku úžasne chrumkavá a vnútri plná šťavnatých škoricových jabĺk. Pečiem ho stále dokola, pretože je geniálny.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Jedlo z jedného plechu

Potrebujeme

  • 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 500 g)
  • 2-3 ks väčších jabĺk (kyslejšej odrody)
  • 2 PL kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Príprava plnky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte do misy.
  3. K nastrúhaným jablkám pridajte kryštálový cukor a mletú škoricu. Rukami všetko dobre premiešajte a z jabĺk zľahka vyžmýkajte prebytočnú šťavu.
  4. Vrstvenie. Jeden plát lístkového cesta rozviňte a položte na pripravený plech.
  5. Na cesto rovnomerne rozložte jablkovú zmes. Nechajte asi 2 cm voľné okraje po celom obvode.
  6. V malej miske rozmiešajte vaječný žĺtok s lyžicou vody a touto zmesou potrite voľné okraje cesta.
  7. Opatrne prikryte druhým plátom lístkového cesta.
  8. Okraje oboch ciest po celom obvode pevne postláčajte hrotmi vidličky, aby sa dobre spojili a plnka pri pečení nevytiekla.
  9. Pečenie. Vrch koláča potrite zvyšným rozšľahaným žĺtkom. Ostrým nožom alebo radielkom môžete na povrchu urobiť jemné zárezy do tvaru mriežky, aby mala kadiaľ unikať para.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
  11. Upečený koláč nechajte pred krájaním aspoň 15 minút vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre extra šťavnatú plnku. Ak sú vaše jablká menej šťavnaté a nechcete ich žmýkať, môžete do nastrúhanej zmesi pridať jednu polievkovú lyžicu detskej krupice alebo strúhanky. Nasiaknu prebytočnú šťavu a plnka zostane krásne kompaktná.
  2. Chrumkavý povrch. Potretie povrchu rozšľahaným žĺtkom je kľúčové pre krásnu zlatistú farbu a lesk. Ak chcete povrch ešte chrumkavejší a sladší, môžete ho pred pečením okrem žĺtka zľahka posypať aj kryštálovým alebo trstinovým cukrom.

Jednoduché variácie

  • S orechmi alebo hrozienkami: Do jablkovej plnky vmiešajte hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo vopred v rume namočených hrozienok. Koláč bude ešte bohatší a slávnostnejší.
  • Tvarohová verzia: Pod jablkovú vrstvu natrite na spodné cesto jednoduchú plnku z 250 g jemného tvarohu vymiešaného s vanilkovým cukrom a 1 žĺtkom. Z jednoduchého koláča tak vytvoríte luxusnejší krémeš.

Výsledkom je neodolatečná a voňavá dobrota, ktorá je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia ako klasická rolovaná štrúdľa. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom a najlepšie chutí ešte vlažný.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Dessertfreude, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty