Publikované: 27. septembra 2025, 07:00
Niekedy sú tie najjednoduchšie recepty absolútne najlepšie a tento je toho jasným dôkazom. Keď mám doma lístkové cesto a pár jabĺk, viem, že o chvíľu bude na stole tá najväčšia a najvoňavejšia lahôdka pod slnkom. Je to niečo ako extra jednoduchá a rýchla štrúdľa – zvonku úžasne chrumkavá a vnútri plná šťavnatých škoricových jabĺk. Pečiem ho stále dokola, pretože je geniálny.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/rez
- Trend: Rýchly koláč / Jedlo z jedného plechu
Potrebujeme
- 2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta (spolu cca 500 g)
- 2-3 ks väčších jabĺk (kyslejšej odrody)
- 2 PL kryštálového alebo trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ks vaječný žĺtok
- práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Príprava plnky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte do misy.
- K nastrúhaným jablkám pridajte kryštálový cukor a mletú škoricu. Rukami všetko dobre premiešajte a z jabĺk zľahka vyžmýkajte prebytočnú šťavu.
- Vrstvenie. Jeden plát lístkového cesta rozviňte a položte na pripravený plech.
- Na cesto rovnomerne rozložte jablkovú zmes. Nechajte asi 2 cm voľné okraje po celom obvode.
- V malej miske rozmiešajte vaječný žĺtok s lyžicou vody a touto zmesou potrite voľné okraje cesta.
- Opatrne prikryte druhým plátom lístkového cesta.
- Okraje oboch ciest po celom obvode pevne postláčajte hrotmi vidličky, aby sa dobre spojili a plnka pri pečení nevytiekla.
- Pečenie. Vrch koláča potrite zvyšným rozšľahaným žĺtkom. Ostrým nožom alebo radielkom môžete na povrchu urobiť jemné zárezy do tvaru mriežky, aby mala kadiaľ unikať para.
- Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
- Upečený koláč nechajte pred krájaním aspoň 15 minút vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre extra šťavnatú plnku. Ak sú vaše jablká menej šťavnaté a nechcete ich žmýkať, môžete do nastrúhanej zmesi pridať jednu polievkovú lyžicu detskej krupice alebo strúhanky. Nasiaknu prebytočnú šťavu a plnka zostane krásne kompaktná.
- Chrumkavý povrch. Potretie povrchu rozšľahaným žĺtkom je kľúčové pre krásnu zlatistú farbu a lesk. Ak chcete povrch ešte chrumkavejší a sladší, môžete ho pred pečením okrem žĺtka zľahka posypať aj kryštálovým alebo trstinovým cukrom.
Jednoduché variácie
- S orechmi alebo hrozienkami: Do jablkovej plnky vmiešajte hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo vopred v rume namočených hrozienok. Koláč bude ešte bohatší a slávnostnejší.
- Tvarohová verzia: Pod jablkovú vrstvu natrite na spodné cesto jednoduchú plnku z 250 g jemného tvarohu vymiešaného s vanilkovým cukrom a 1 žĺtkom. Z jednoduchého koláča tak vytvoríte luxusnejší krémeš.
Výsledkom je neodolatečná a voňavá dobrota, ktorá je oveľa jednoduchšia a rýchlejšia ako klasická rolovaná štrúdľa. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom a najlepšie chutí ešte vlažný.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Dessertfreude, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.