Najväčšia lahôdka: Jablkový koláč z lístkového cesta
Niekedy sú tie najjednoduchšie recepty tie najlepšie a tento je toho dôkazom. Keď mám doma lístkové cesto a pár jabĺk, viem, že o chvíľu bude na stole tá najväčšia lahôdka. Je to niečo ako lenivá štrúdľa – zvonku úžasne chrumkavá a vnútri plná šťavnatých škoricových jabĺk. Pečiem ho stále dokola.
2balenia2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta(spolu cca 500 g)
2.5ks2-3 ks väčších jabĺk(kyslejšej odrody)
2PL2 PL kryštálového alebo trstinového cukru
1ČL1 ČL mletej škorice
1ks1 ks vaječný žĺtok
práškový cukor(na posypanie)
Pokyny
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
2. Príprava plnky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nahrubo nastrúhajte do misy.
3. K nastrúhaným jablkám pridajte kryštálový cukor a mletú škoricu. Rukami všetko dobre premiešajte a z jabĺk zľahka vyžmýkajte prebytočnú šťavu.
4. Vrstvenie. Jeden plát lístkového cesta rozviňte a položte na plech.
5. Na cesto rovnomerne rozložte jablkovú zmes. Nechajte asi 2 cm voľné okraje po celom obvode.
6. V malej miske rozmiešajte vaječný žĺtok s lyžicou vody a touto zmesou potrite voľné okraje cesta.
7. Opatrne prikryte druhým plátom lístkového cesta.
8. Okraje oboch ciest po celom obvode pevne postláčajte hrotmi vidličky, aby sa spojili a plnka pri pečení nevytiekla.
9. Pečenie. Vrch koláča potrite zvyšným rozšľahaným žĺtkom. Ostrým nožom alebo radielkom môžete na povrchu urobiť jemné zárezy do tvaru mriežky.
10. Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
11. Upečený koláč nechajte pred krájaním aspoň 15 minút vychladnúť.
Poznámky
1. Pre extra šťavnatú plnku. Ak sú vaše jablká menej šťavnaté a nechcete ich žmýkať, môžete do nastrúhanej zmesi pridať lyžicu strúhanky alebo mletých piškót. Nasiaknu prebytočnú šťavu a plnka bude kompaktnejšia.2. Chrumkavý povrch. Potretie povrchu rozšľahaným žĺtkom je kľúčové pre krásnu zlatistú farbu a lesk. Ak chcete povrch ešte chrumkavejší, môžete ho pred pečením zľahka posypať kryštálovým alebo trstinovým cukrom.