Search

Len 1 cuketa a pár vajec: Recept na najchutnejšiu syrovú placku, ktorú si zamilujete

Najlepšia cuketová placka z panvice
Najlepšia cuketová placka z panvice

Obsah receptu

Publikované: 16. júla 2025, 10:00

Hľadáte recept na rýchlu a neuveriteľne chutnú večeru, na ktorú vám stačí len pár bežných surovín? Táto gigantická cuketová placka plnená syrom je absolútny hit. Je vláčna, sýta a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Vyskúšajte ju a presvedčte sa, že aj bez mäsa sa dá vykúzliť dokonalé jedlo.

Celé kúzlo spočíva v príprave jedinej veľkej placky priamo na panvici. Je to ideálny spôsob, ako minúť prebytky cukety zo záhrady a zasýtiť celú rodinu.

Ako sa robí najlepšia cuketová placka so syrom?

Nastrúhanú cuketu nechajte vypotiť so soľou a dôkladne ju vyžmýkajte. Zmiešajte ju s cestom z vajec, mlieka a múky. Dochuťte, pridajte syr, cibuľu a bylinky. Polovicu cesta vylejte na panvicu a na miernom ohni opečte z oboch strán dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 4 (2 veľké placky)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia

Potrebujeme

  • 1 veľká cuketa (cca 400-500 g)
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g strúhaného syra (napr. eidam, gouda)
  • 1/4 cibule (alebo 1 jarná cibuľka)
  • 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • rastlinný olej na smaženie

Postup prípravy

Príprava cesta na placky

  1. Cuketu umyte, odrežte jej konce a nastrúhajte ju nahrubo do veľkej misky.
  2. Nastrúhanú cuketu posypte 1 ČL soli, premiešajte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby pustila prebytočnú vodu.
  3. V druhej, čistej miske zatiaľ pripravte základ na cesto. Vidličkou rozšľahajte vajcia s vlažným mliekom.
  4. Postupne primiešajte preosiatu hladkú múku s práškom do pečiva a mletým čiernym korením, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
  5. Z odstátej cukety rukami dôkladne vyžmýkajte všetku vodu. Tento krok je kľúčový pre správnu konzistenciu placky.
  6. Vyžmýkanú cuketu pridajte do pripraveného cesta. Pridajte aj nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a tymian. Všetko spolu dôkladne premiešajte.

Smaženie placiek

  1. Na veľkej panvici (ideálne s priemerom 26-28 cm) rozohrejte na strednom plameni trochu oleja.
  2. Na panvicu vylejte polovicu pripraveného cesta a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
  3. Smažte na miernom ohni a bez pokrievky približne 5-7 minút. Keď je spodná strana zlatistá a povrch cesta čiastočne stuhnutý, je čas na otočenie.
  4. Placku opatrne obráťte pomocou veľkého taniera alebo podberáka. Smažte z druhej strany ďalšie 3-4 minúty dozlatista.
  5. Hotovú placku preložte na tanier. Rovnakým spôsobom usmažte aj druhú placku zo zvyšného cesta.
  6. Podávajte nakrájané na trojuholníky ako pizzu, buď samostatne alebo s obľúbeným dresingom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra vláčnosť môžete do cesta pridať lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
  2. Namiesto cibule a petržlenovej vňate môžete použiť nasekanú pažítku alebo jarnú cibuľku.
  3. Placka chutí výborne aj na studeno, môžete si ju tak zbaliť na druhý deň do práce.



Tento jednoduchý recept je dôkazom, že aj z obyčajnej cukety sa dá pripraviť jedlo, ktoré si získa celú rodinu. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od dans la cuisine de sou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty