Hľadáte recept na rýchlu a neuveriteľne chutnú večeru, na ktorú vám stačí len pár bežných surovín? Táto gigantická cuketová placka plnená syrom je absolútny hit. Je vláčna, sýta a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Vyskúšajte ju a presvedčte sa, že aj bez mäsa sa dá vykúzliť dokonalé jedlo.
Celé kúzlo spočíva v príprave jedinej veľkej placky priamo na panvici. Je to ideálny spôsob, ako minúť prebytky cukety zo záhrady a zasýtiť celú rodinu.
Ako sa robí najlepšia cuketová placka so syrom?
Nastrúhanú cuketu nechajte vypotiť so soľou a dôkladne ju vyžmýkajte. Zmiešajte ju s cestom z vajec, mlieka a múky. Dochuťte, pridajte syr, cibuľu a bylinky. Polovicu cesta vylejte na panvicu a na miernom ohni opečte z oboch strán dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 4 (2 veľké placky)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia
Potrebujeme
- 1 veľká cuketa (cca 400-500 g)
- 2 vajcia
- 300 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 200 g strúhaného syra (napr. eidam, gouda)
- 1/4 cibule (alebo 1 jarná cibuľka)
- 2 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1 ČL soli (na odvodnenie cukety)
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- rastlinný olej na smaženie
Postup prípravy
Príprava cesta na placky
- Cuketu umyte, odrežte jej konce a nastrúhajte ju nahrubo do veľkej misky.
- Nastrúhanú cuketu posypte 1 ČL soli, premiešajte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby pustila prebytočnú vodu.
- V druhej, čistej miske zatiaľ pripravte základ na cesto. Vidličkou rozšľahajte vajcia s vlažným mliekom.
- Postupne primiešajte preosiatu hladkú múku s práškom do pečiva a mletým čiernym korením, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Z odstátej cukety rukami dôkladne vyžmýkajte všetku vodu. Tento krok je kľúčový pre správnu konzistenciu placky.
- Vyžmýkanú cuketu pridajte do pripraveného cesta. Pridajte aj nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a tymian. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
Smaženie placiek
- Na veľkej panvici (ideálne s priemerom 26-28 cm) rozohrejte na strednom plameni trochu oleja.
- Na panvicu vylejte polovicu pripraveného cesta a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
- Smažte na miernom ohni a bez pokrievky približne 5-7 minút. Keď je spodná strana zlatistá a povrch cesta čiastočne stuhnutý, je čas na otočenie.
- Placku opatrne obráťte pomocou veľkého taniera alebo podberáka. Smažte z druhej strany ďalšie 3-4 minúty dozlatista.
- Hotovú placku preložte na tanier. Rovnakým spôsobom usmažte aj druhú placku zo zvyšného cesta.
- Podávajte nakrájané na trojuholníky ako pizzu, buď samostatne alebo s obľúbeným dresingom.
Videorecept
Tipy
- Pre extra vláčnosť môžete do cesta pridať lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
- Namiesto cibule a petržlenovej vňate môžete použiť nasekanú pažítku alebo jarnú cibuľku.
- Placka chutí výborne aj na studeno, môžete si ju tak zbaliť na druhý deň do práce.
Tento jednoduchý recept je dôkazom, že aj z obyčajnej cukety sa dá pripraviť jedlo, ktoré si získa celú rodinu. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od dans la cuisine de sou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
