Hľadáte recept na rýchlu a neuveriteľne chutnú večeru, na ktorú vám stačí len pár bežných surovín? Táto gigantická cuketová placka plnená syrom je absolútny hit. Je vláčna, sýta a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Vyskúšajte ju a presvedčte sa, že aj bez mäsa sa dá vykúzliť dokonalé jedlo.
1. Cuketu umyte, odrežte jej konce a nastrúhajte ju nahrubo do veľkej misky.
2. Nastrúhanú cuketu posypte 1 ČL soli, premiešajte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby pustila prebytočnú vodu.
3. V druhej, čistej miske zatiaľ pripravte základ na cesto. Vidličkou rozšľahajte vajcia s vlažným mliekom.
4. Postupne primiešajte preosiatu hladkú múku s práškom do pečiva a mletým čiernym korením, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
5. Z odstátej cukety rukami dôkladne vyžmýkajte všetku vodu. Tento krok je kľúčový pre správnu konzistenciu placky.
6. Vyžmýkanú cuketu pridajte do pripraveného cesta. Pridajte aj nadrobno nasekanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a tymian. Všetko spolu dôkladne premiešajte.
Smaženie placiek:
7. Na veľkej panvici (ideálne s priemerom 26-28 cm) rozohrejte na strednom plameni trochu oleja.
8. Na panvicu vylejte polovicu pripraveného cesta a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
9. Smažte na miernom ohni a bez pokrievky približne 5-7 minút. Keď je spodná strana zlatistá a povrch cesta čiastočne stuhnutý, je čas na otočenie.
10. Placku opatrne obráťte pomocou veľkého taniera alebo podberáka. Smažte z druhej strany ďalšie 3-4 minúty dozlatista.
11. Hotovú placku preložte na tanier. Rovnakým spôsobom usmažte aj druhú placku zo zvyšného cesta.
12. Podávajte nakrájané na trojuholníky ako pizzu, buď samostatne alebo s obľúbeným dresingom.
Poznámky
1. Pre extra vláčnosť môžete do cesta pridať lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.2. Namiesto cibule a petržlenovej vňate môžete použiť nasekanú pažítku alebo jarnú cibuľku.3. Placka chutí výborne aj na studeno, môžete si ju tak zbaliť na druhý deň do práce.