Search

Krehké talianske mandľové sušienky: Vôňa Talianska ku káve

talianske mandľové sušienky
Talianske mandľové sušienky

Obsah receptu

Zavrite oči a nechajte sa uniesť do Talianska s týmito krehkými talianskymi mandľovými sušienkami. Sú prirodzene bezlepkové, plné intenzívnej chuti mandlí a osviežujúcej pomarančovej arómy. Ideálna drobná maškrta.

Tieto talianske mandľové sušienky sú plné mandlí a pomarančovej arómy, čo je dokonalá kombinácia chutí. Sú príjemne krehké a najlepšie si ich vychutnáte s vašou obľúbenou kávou, čajom alebo len tak, keď máte chuť na niečo malé a dobré.

  • Čas prípravy: 35 minút
  • Čas pečenia: 13-15 minút
  • Počet porcií: cca 30-40 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

  • 300 g jemne mletých mandlí (mandľová múka)
  • 70 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 štipka soli
  • Kôra z 2 chemicky neošetrených (bio) pomarančov
  • Šťava z 1 pomaranča
  • 1 lyžička datľového sirupu (alebo kvalitného medu)
  • 1 vaječný bielok (z vajca veľkosti M)
  • Práškový cukor (preosiaty, na obaľovanie, cca 100 g)

Postup prípravy

Príprava mandľového cesta

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie. Do hlbšieho taniera alebo misky nasypte dostatočné množstvo preosiateho práškového cukru na obaľovanie sušienok.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte 200 g jemne mletých mandlí (mandľovej múky), 70 g preosiateho práškového cukru a štipku soli.
  3. Dôkladne umyte pomaranče (ideálne pod horúcou vodou) a najemno nastrúhajte kôru z dvoch pomarančov priamo do misy k mandľovej zmesi.
  4. V malej miske alebo pohári zmiešajte čerstvo vytlačenú šťavu z jedného pomaranča s lyžičkou datľového sirupu alebo medu. Tekutinu prilejte k mandľovej zmesi a vareškou alebo stierkou premiešajte.
  5. K zmesi pridajte jeden vaječný bielok (žĺtok môžete použiť inde) a opäť dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny začali spájať.
  6. Postupne začnite prisypávať zvyšných 100 g mletých mandlí. Najprv miešajte vareškou, potom rukami vypracujte mierne lepivé, ale kompaktné a tvarovateľné cesto. Množstvo posledných mandlí môžete mierne upraviť (pridať alebo ubrať lyžicu) podľa konzistencie – cesto by nemalo byť príliš suché ani príliš tekuté.

Tvarovanie a pečenie sušienok

  1. Z pripraveného mandľového cesta odoberajte malé kúsky, približne o veľkosti menšieho vlašského orecha. Na jemne pocukrovanej pracovnej doske alebo priamo medzi dlaňami vytvarujte z každého kúska tvar malej slzičky, oválika alebo guľôčky.
  2. Každú vytvarovanú sušienku potom dôkladne obaľte v pripravenom práškovom cukre tak, aby bola pokrytá zo všetkých strán súvislou vrstvou.
  3. Obalené sušienky ukladajte s malými rozostupmi (počas pečenia mierne narastú a popraskajú) na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Plech vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte približne 13 až 15 minút. Sušienky sú hotové, keď na povrchu jemne popraskajú a ich okraje začnú len veľmi zľahka chytať zlatistú farbu. Mali by zostať prevažne bledé. Dávajte pozor, aby sa nespálili, pečú sa pomerne rýchlo.
  5. Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich asi 5 minút vychladnúť priamo na plechu (budú ešte mäkké). Potom ich opatrne preložte pomocou lopatky na kovovú mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Po vychladnutí spevnejú a budú krehké.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto tvarovania slzičiek, čo môže byť prácnejšie, niekedy len vytvarujem z cesta malé guličky. Tie potom uložím na plech a pred pečením ich dlaňou alebo dnom pohára (namočeným v práškovom cukre) jemne sploštím. Je to rýchlejšia alternatíva.
  2. Používam naozaj jemne mleté mandle, ideálne priamo mandľovú múku. Sušienky sú potom oveľa jemnejšie a majú lahodnejšiu textúru. Ak meliem mandle doma, dávam pozor, aby som ich nezmixoval na pastu.
  3. Intenzitu pomarančovej chuti si môžete ľahko prispôsobiť. Ak máte radi výraznejšiu arómu, pokojne použite kôru aj z tretieho pomaranča alebo pridajte do cesta pár kvapiek kvalitného prírodného pomarančového extraktu či oleja.
  4. Veľkou výhodou týchto sušienok je, že sú prirodzene bezlepkové. V dobre uzatvorenej dóze na suchom a chladnom mieste vydržia pomerne dlho krehké. Sú tiež veľmi pekné a chutné ako malý jedlý darček.

Vychutnajte si tieto krehké talianske mandľové sušienky s vôňou pomarančov, ktoré vás prenesú priamo do slnečného Talianska.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Un jour Une recette

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty