Search

Klenot z tureckej kuchyne: Slané „Börek“ slimáky so zemiakmi – za pár drobných

Slané zemiakové slimáky
Slané zemiakové slimáky

Obsah receptu

Publikované: 7. novembra 2025, 10:46

Tieto slané zemiakové slimáky sú fantastickým pohostením. Sú inšpirované tureckým börekom a tajomstvo ich chuti spočíva v ceste bez droždia. Cesto sa necháva odpočívať v oleji, vďaka čomu je úžasne pružné. Tieto slané zemiakové slimáky sú skvelou náhradou chleba.

Sú chrumkavé na povrchu a vďaka zemiakovej plnke krásne mäkké vo vnútri. Ideálny recept, ak chcete z pár lacných surovín pripraviť plný plech pohostenia.

Ako správne pripraviť slané zemiakové slimáky?

Z vody, soli a múky vypracujte cesto. Nechajte ho odpočívať a potom ho rozdeľte a potrite olejom. Medzitým zmiešajte uvarené zemiaky s orestovanou cibuľou a koreninami. Cesto natenko roztiahnite, potrite maslom, naplňte, stočte do slimáka a upečte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút + 35 minút odpočívanie cesta
  • Čas varenia/pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: 8 veľkých slimákov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/kus
  • Trend: Lacný recept / Úspora času

Potrebujeme

Na cesto

  • 600 ml vlažnej vody
  • 2 ČL soli
  • 960 g hladkej múky
  • 90 ml rastlinného oleja (na potieranie cesta)

Plnka

  • 3 veľké zemiaky (cca 400 g, uvarené)
  • 2 cibule
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL rasce (drvenej)
  • 1 ČL kajenského korenia (alebo sladkej papriky)
  • Rastlinný olej (na restovanie cibule)

Na dokončenie

  • 80 g rozpusteného masla (na potretie cesta)
  • 2 žĺtky (na potretie slimákov)
  • Mak (na posypanie)

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Do veľkej misy preosejte múku. V pohári s vlažnou vodou dôkladne rozpustite soľ.
  2. V múke urobte jamku a nalejte do nej slanú vodu. Rukou postupne zapracujte múku a vymieste hladké, kompaktné cesto.
  3. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho 15 minút odpočívať.
  4. Medzitým si naolejujte väčší tanier alebo podnos.
  5. Odpočinuté cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí. Z každej vytvarujte bochníček.
  6. Bochníčky poukladajte na naolejovaný tanier a celé ich zvrchu dobre potrite rastlinným olejom.
  7. Prikryte fóliou a nechajte odpočívať ďalších 20 minút. Olej urobí cesto úžasne pružným.

Príprava plnky

  1. Kým cesto odpočíva, pripravte plnku. Zemiaky uvarte v šupke alebo osolené na kocky domäkka. Sceďte ich.
  2. Na panvici rozohrejte trochu oleja a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.
  3. Uvarené zemiaky popučte (alebo nakrájajte nadrobno), pridajte orestovanú cibuľu, soľ a všetky koreniny. Dobre premiešajte.

Tvarovanie a pečenie

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Pracovnú dosku jemne potrite olejom. Zoberte jeden bochníček cesta (už nepotrebujete múku) a rukami ho naťahujte a váľajte na čo najtenšiu placku. Cesto by malo byť takmer priesvitné.
  3. Placku potrite rozpusteným maslom.
  4. Na jeden okraj placky navrstvite primerané množstvo zemiakovej plnky (asi osminu).
  5. Opatrne začnite rolovať do tenkej rolky (ako štrúdľu).
  6. Rolku následne stočte do tvaru slimáka.
  7. Slimáka položte na plech. Opakujte postup so všetkými bochníčkami.
  8. Hotové slimáky na plechu jemne postláčajte dlaňou, aby boli plochejšie.
  9. Potrite ich rozšľahanými žĺtkami a husto posypte makom.
  10. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30 minút dozlatista.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Restovaná plnka: Namiesto varených zemiakov môžete surové zemiaky najemno nastrúhať, zmiešať so surovou cibuľou a zmes krátko orestovať na panvici. Je to rýchlejšie, ak nemáte vopred uvarené zemiaky.
  2. Pružné cesto: Kľúčom k tenkému cestu je naozaj odpočívanie v oleji. Nebojte sa ho použiť, cesto ho vpije a bude sa s ním skvele pracovať.

Jednoduché variácie

  • Syrová plnka: Namiesto zemiakov použite zmes tvarohu, fety a nasekanej petržlenovej vňate.
  • Mäsová plnka: Použite orestované mleté mäso dochutené cibuľou a rascou.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa do plnky nedávajú surové zemiaky? Surové, na kocky krájané zemiaky by sa za 30 minút vo vnútri stočeného cesta nestihli prepiecť. Zostali by tvrdé. Preto je nutné ich predvariť alebo orestovať.

Musím cesto potierať olejom aj maslom? Áno, je to dôležité. Olej počas odpočívania robí cesto pružným (aby sa dalo natiahnuť). Rozpustené maslo, ktorým cesto potriete tesne pred plnením, zase vytvorí počas pečenia jemné “lístkovanie” a chuť.

Môžem použiť iné korenie? Samozrejme. K zemiakom sa výborne hodí aj mletá červená paprika (sladká alebo údená) alebo nasekaný kôpor.


Slimáky sú najlepšie ešte teplé, keď sú najchrumkavejšie. Výborne nahradia chlieb k hustej polievke alebo sú skvelé ako samostatná večera. V uzavretej nádobe vydržia mäkké aj na druhý deň.

Recept vychádza z verzie od Enfes Yemek Tarifleri, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty