Publikované: 11. októbra 2025, 10:00
Fašírky nemusia byť len mastná a ťažká kalorická bomba. Keď ich pripravíte v rúre, získate oveľa zdravšiu, no stále nesmierne chutnú verziu tejto klasiky. Tento recept je fantastický v tom, že je plný zeleniny a vďaka pečeniu si ušetríte neporiadok a smrad z vyprážania.
Príprava je naozaj jednoduchá – stačí zmiešať suroviny, vytvarovať guľky a o zvyšok sa postará rúra. Sú skvelé na obed so zemiakovou kašou, ale aj na studeno ako pohostenie alebo súčasť obložených chlebíčkov.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 45 min
- Počet porcií: 1 plech (cca 12-14 ks)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus
- Trend: Zdravšie varenie / Pečenie v rúre
Potrebujeme
- 500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks červenej kapie
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ks vajce
- 3 PL strúhanky
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 PL sladkej chilli omáčky
- 3 ČL majoránky
- 2 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- sušené alebo čerstvé chilli (podľa chuti)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Cibuľu a červenú kapiu (zbavenú jadierok) nakrájajte na veľmi jemné kocky.
- Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso s nakrájanou cibuľou a kapiou.
- K mäsu pridajte prelisovaný cesnak, vajce, horčicu, sladkú chilli omáčku a všetky koreniny: majoránku, sladkú papriku, rímsku rascu, soľ, čierne korenie a chilli.
- Zmes rukami dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute dobre spojili.
- Nakoniec do zmesi vmiešajte strúhanku. Tým sa hmota spevní.
- Z mäsovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách fašírky veľkosti dlane (alebo menšie guľky) a ukladajte ich na pripravený plech.
- Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 45 minút.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre ešte lepšiu chuť: Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu a sladšiu chuť zeleniny, odporúčame nakrájanú cibuľu a kapiu pred pridaním do mäsa krátko orestovať na lyžici oleja domäkka. Po vychladnutí ich vmiešajte do mäsovej zmesi.
- Tip pre šťavnatejší výsledok: Pri našom testovaní sme zistili, že pre zachovanie maximálnej šťavnatosti je ideálne piecť fašírky pri trošku vyššej teplote (190-200 °C) kratší čas, približne 20-25 minút, kým nie sú na povrchu pekne zlatisté.
Jednoduché variácie
- Syrová verzia: Do stredu každej fašírky môžete pred pečením vtlačiť malú kocku tvrdého syra (napr. eidam alebo čedar). Po upečení sa syr vnútri krásne roztopí.
- S bylinkami: Namiesto majoránky alebo spolu s ňou môžete do zmesi pridať aj hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky pre sviežejšiu chuť.
Pikantné fašírky podávajte so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len tak s čerstvým chlebom a horčicou.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.