Search

Jednoduché fašírky s paprikou pečené v rúre: Recept na zdravší obed pre celú rodinu

Fašírky s paprikou pečené v rúre
Fašírky s paprikou pečené v rúre

Obsah receptu

Publikované: 11. októbra 2025, 10:00

Fašírky nemusia byť len mastná a ťažká kalorická bomba. Keď ich pripravíte v rúre, získate oveľa zdravšiu, no stále nesmierne chutnú verziu tejto klasiky. Tento recept je fantastický v tom, že je plný zeleniny a vďaka pečeniu si ušetríte neporiadok a smrad z vyprážania.

Príprava je naozaj jednoduchá – stačí zmiešať suroviny, vytvarovať guľky a o zvyšok sa postará rúra. Sú skvelé na obed so zemiakovou kašou, ale aj na studeno ako pohostenie alebo súčasť obložených chlebíčkov.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 45 min
  • Počet porcií: 1 plech (cca 12-14 ks)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kus
  • Trend: Zdravšie varenie / Pečenie v rúre

Potrebujeme

  • 500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 1 ks červenej kapie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ks vajce
  • 3 PL strúhanky
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL sladkej chilli omáčky
  • 3 ČL majoránky
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1/2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • sušené alebo čerstvé chilli (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Cibuľu a červenú kapiu (zbavenú jadierok) nakrájajte na veľmi jemné kocky.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso s nakrájanou cibuľou a kapiou.
  4. K mäsu pridajte prelisovaný cesnak, vajce, horčicu, sladkú chilli omáčku a všetky koreniny: majoránku, sladkú papriku, rímsku rascu, soľ, čierne korenie a chilli.
  5. Zmes rukami dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute dobre spojili.
  6. Nakoniec do zmesi vmiešajte strúhanku. Tým sa hmota spevní.
  7. Z mäsovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách fašírky veľkosti dlane (alebo menšie guľky) a ukladajte ich na pripravený plech.
  8. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 45 minút.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre ešte lepšiu chuť: Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu a sladšiu chuť zeleniny, odporúčame nakrájanú cibuľu a kapiu pred pridaním do mäsa krátko orestovať na lyžici oleja domäkka. Po vychladnutí ich vmiešajte do mäsovej zmesi.
  2. Tip pre šťavnatejší výsledok: Pri našom testovaní sme zistili, že pre zachovanie maximálnej šťavnatosti je ideálne piecť fašírky pri trošku vyššej teplote (190-200 °C) kratší čas, približne 20-25 minút, kým nie sú na povrchu pekne zlatisté.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: Do stredu každej fašírky môžete pred pečením vtlačiť malú kocku tvrdého syra (napr. eidam alebo čedar). Po upečení sa syr vnútri krásne roztopí.
  • S bylinkami: Namiesto majoránky alebo spolu s ňou môžete do zmesi pridať aj hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate alebo pažítky pre sviežejšiu chuť.

Pikantné fašírky podávajte so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len tak s čerstvým chlebom a horčicou.

Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty