Fašírky nemusia byť len mastná a ťažká kalorická bomba. Keď ich pripravíte v rúre, získate oveľa zdravšiu, no stále nesmierne chutnú verziu tejto klasiky. Tento recept je fantastický v tom, že je plný zeleniny a vďaka pečeniu si ušetríte neporiadok a smrad z vyprážania.
1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
2. Cibuľu a červenú kapiu (zbavenú jadierok) nakrájajte na veľmi jemné kocky.
3. Vo väčšej mise zmiešajte mleté mäso s nakrájanou cibuľou a kapiou.
4. K mäsu pridajte prelisovaný cesnak, vajce, horčicu, sladkú chilli omáčku a všetky koreniny: majoránku, sladkú papriku, rímsku rascu, soľ, čierne korenie a chilli.
5. Zmes rukami dôkladne premiešajte, aby sa všetky chute dobre spojili.
6. Nakoniec do zmesi vmiešajte strúhanku. Tým sa hmota spevní.
7. Z mäsovej zmesi tvarujte v navlhčených rukách fašírky veľkosti dlane (alebo menšie guľky) a ukladajte ich na pripravený plech.
8. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 45 minút.
Poznámky
1. Pre ešte lepšiu chuť: Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu a sladšiu chuť zeleniny, odporúčame nakrájanú cibuľu a kapiu pred pridaním do mäsa krátko orestovať na lyžici oleja domäkka. Po vychladnutí ich vmiešajte do mäsovej zmesi.2. Tip pre šťavnatejší výsledok: Pri našom testovaní sme zistili, že pre zachovanie maximálnej šťavnatosti je ideálne piecť fašírky pri trošku vyššej teplote (190-200 °C) kratší čas, približne 20-25 minút, kým nie sú na povrchu pekne zlatisté.Syrová verzia: Do stredu každej fašírky môžete pred pečením vtlačiť malú kocku tvrdého syra (napr. eidam alebo čedar). Po upečení sa syr vnútri krásne roztopí.